Unire parlamentară

O delegație din Moldova a participat la ședința festivă a Parlamentului român, dedicată centenarului unirii Republicii Democratice Moldovenești cu România. Legislativul de la București a adoptat o declarație prin care spune că este gata să accepte orice „manifestare organică de reunire” a moldovenilor cu România. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a spus însă că, în prezent, majoritatea moldovenilor își doresc un stat independent. La Ceadîr-Lunga, găgăuzii au organizat un miting anti-unionist.

Alianța opoziției

PAS și PPDA au semnat azi un acord de colaborare cu Partidul Național Liberal din România, principalul partid de opoziție din Parlamentul de la București. Și PLDM are un acord cu PNL, semnat încă în 2013. Ludovic Orban, liderul PNL, a participat aseară la o emisiune unde a criticat sistemul mixt, spunînd că e o înțelegere între PDM și PSRM, care avantajează forțele pro-ruse.

Nistrealism

Franco Frattini, reprezentatul OSCE pentru rezolvarea conflictului transnistrean, a venit în Moldova pentru o vizită de lucru. Frattini a fost descris în mass-media moldovenească drept un prieten al Rusiei și a fost criticat pentru declarația sa că retragerea trupelor ruse din Transnistria nu e realistă în prezent. Newsmaker scrie însă că Frattini e un realist hotărît să meargă dincolo de diplomația formală și „sterilă”, dovadă fiind faptul că se va întîlni și cu Vlad Plahotniuc, nu doar cu conducerea formală a țării.

Remitențe de iarnă

Potrivit BNS, moldovenii de peste hotare au trimis acasă, prin intermediul băncilor, 93,5 milioane de dolari în februarie 2018. Cifra e cu 18,3% mai mare decît în februarie 2017, însă, dacă se ia în calcul fluctuația cursului valutar, creșterea reală e de 10,5%. Din totalul remitențelor bancare, 38,7% au venit din UE, 30% din CSI (Rusia - 29%), iar 31,3% din alte țări.

Trimitere diplomatică

Moldova a anunțat că va expulza trei diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Mai multe state vestice au expulzat diplomați ruși după ce Marea Britanie a acuzat Rusia că a folosit un agent neurotoxic pentru a-l asasina pe fostul spion Serghei Skripal în Salisbury.

Misiune satisfăcută

Misiunea FMI în Moldova a evaluat implementarea de către a guvern a înțelegerilor cu FMI și a rămas satisfăcută. Experții internaționali au recomandat guvernării să se concentreze îndeosebi pe îmbunătățirea situației în domeniul cheltuielilor sociale și a investițiilor publice. Datorită evaluării pozitive, premierul Pavel Filip spune că Moldova va primi o nouă tranșă de 35 de milioane de dolari de la FMI.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.