Piramida de diamante

RISE Moldova a publicat o investigație despre criptovaluta OneCoin și rețeaua OneLife în Moldova. Rețeaua funcționează ca o piramidă - cei care investesc trebuie apoi să aducă cît mai mulți oameni noi în rețea, primind comisioane pentru fiecare din aceștia. În filiala din Moldova sunt implicați un fost secretar de stat de la Ministerul Muncii, un fost șef de direcție de la Ministerul Apărării și un membru al Consiliului Național al PDM. OneLife a fost deja interzisă în Germania și este investigată în mai multe state precum Bulgaria sau Italia.

Podul de gaz

Cu ocazia vizitei premierului român Viorica Dăncilă la Chișinău, premierul moldovean Pavel Filip a anunțat că firma românească Transgaz a cîștigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, care administrează gazoductul Iași-Ungheni. Transgaz a plătit 180 de milioane de lei pentru privatizare și s-a obligat să investească 93 de milioane de euro în următorii doi ani. Aceasta este suma necesară pentru extinderea gazoductului pînă la Chișinău.

Drumuri democrate

Liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat azi că guvernul va lansa programul „Drumuri bune pentru fiecare sat”, în cadrul căruia vor fi construite peste 1200 km de drumuri în zonele rurale. Plahotniuc a promis că nu se va ține cont de culoarea politică a primarilor din sate. Totodată, șeful democrat a anunțat că deputatul PDM Corneliu Dudnic a fost mustrat pentru declarația că va ieși cu arma împotriva unirii cu România, iar consilierul local Iurie Groza, care a ucis un copil cu mașina, va fi exclus din partid.

Concluzii despre concluzii

Am scris astăzi pe sic! despre concluziile adoptate ieri de Consiliul de Afaceri Externe al UE privind Moldova. Acest document contrazice retorica oficială a Chișinăului cu privire la mai multe chestiuni, printre care și reforma electorală. UE și-a exprimat dezamăgirea că Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția, însă vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă, comentînd concluziile, a ales să ignore această problemă. Citiți materialul întreg aici.

Primărița simpatică

Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM, a spus că Silvia Radu nu este reprezentanta democraților în Primăria Chișinău. Pe de altă parte, Diacov a admis că PDM ar putea să o sprijine pe Radu la următoarele alegeri locale, descriind primărița interimară drept „o persoană simpatică, cu inițiativă”.

Mult îi vinul

Producția de vin în Moldova anul trecut a fost cea mai mare din ultimii șapte ani: 18 milioane de decalitri. Exporturile au crescut în 2017 cu 15%. Totodată, a crescut și prețul mediu al unui litru de vin moldovenesc. Principalii importatori de vin îmbuteliat de la noi sunt Polonia, China și România. La vinul în vrac, topul e dominat de Belarus, Georgia și Rusia.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.