Bugetul nocturn al prezidențialelor

Guvernul a aprobat proiectul Bugetului de Stat pentru 2020. Documentul prevede 44,1 mlrd lei venituri și 51,5 mlrd lei cheltuieli, cu un deficit de 7,4 mlrd. Ministrul finanțelor Sergiu Pușcuța a explicat deficitul prin lansarea unor noi proiecte sociale. Acestea includ, între altele, majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, 700 de lei cadou pentru persoanele cu pensii mici și indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, proiectul de suflet al președintelui Dodon. Va continua „Prima casă.” Guvernul mai planifică pentru anul viitor 72 de proiecte cu finanțare externă, cele mai importante ținînd de infrastructura drumurilor. Toate pe fundalul unei creșteri economice de 3,8% și o creștere a salariilor cu 8,7%.

Ministerul Finanțelor a „muncit și nopțile” ca să prezinte proiectul Bugetului, la nici 2 săptămîni de la învestirea Guvernului Chicu. Fosta prim-ministră Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Unimedia, în ajunul prezentării proiectului, că a lăsat un „buget echilibrat.” Echilibrat sau nu, deficitul era cam cu 1 mlrd mai mic, în timp ce continuarea asistenței macrofinanciare din partea UE părea să fie o chestiune mai certă. În același interviu, Sandu l-a acuzat pe succesorul său că anul trecut „și-a bătut joc de buget” făcînd campanie pentru Plahotniuc, iar acum face același lucru pentru Dodon. Și Natalia Gavrilița, fosta ministră a finanțelor, a acuzat Guvernul Chicu de iresponsabilitate și netransparență, remarcînd că doar 2 zile în urmă cabinetul vorbea de un deficit de 6,1 mlrd, iar acum acesta a „crescut peste noapte.” Într-adevăr, proiectul Bugetului a fost făcut public abia odată cu prezentarea, iar nota informativă și anexele au rămas nepublicate. Urmează să vedem dezbaterile și, eventual, ajustările propuse în Parlament, care trebuie să adopte legile bugetare în 3 lecturi.

Bani de drum

Între timp, ministrul economiei Anatol Usatîi afirmă că RM întrunește toate condițiile pentru a putea primi credite și granturi de la partenerii de dezvoltare. Potrivit ministrului, proiectele de infrastructură ar stimula creșterea economică, iată de ce se caută finanțare externă pentru a construi și reabilita drumuri în valoare de €1,4 mlrd. Usatîi spune că negocierile cu Rusia pentru creditul de $500 mln au fost deja lansate. Se mai poartă negocieri cu BERD, BEI, Belarus și China. Ultima e interesată să construiască centura Chișinăului cu €300 mln.

Pe de altă parte, ex-ministrul finanțelor Veaceslav Negruța afirmă că Moldova riscă să se transforme într-o zonă cu un grad foarte înalt de îndatorare (ceea ce ar putea înrăutăți și mai mult ratingurile financiare ale RM. În prezent, agenția de rating Moody’s, de exemplu, îi acordă Moldovei ratingul B3, care-i doar o treaptă mai sus decît atunci cînd o țară se află în prag de faliment). De asemenea, Negruță sugerează că un împrumut din Rusia, de pildă, ar putea avea costuri politice, sau cum spune el: „reticență din partea partenerilor noștri de dezvoltare care au investit multă încredere în Republica Moldova.”

Justiția ajustată

Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio a declarat că este foarte îngrijorat de conflictele curente între diferite instituții ale statului din RM. După o întrevedere la Strasbourg cu ministrul justiției Fadei Nagacevschi, Buquicchio a reamintit că, în opinia sa din octombrie, Comisia a recunoscut legitimitatea componenței actuale a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).„Nu trebuie să existe spațiu pentru interese private sau de grup,” a declarat Buquicchio, îndemnînd toate instituțiile să coopereze pentru a asigura independența și integritatea sistemului de justiție.

Revenit de la Strasbourg, Nagacevschi a anunțat că a prezentat Comisiei conceptul ajustat al reformei justiției. Astfel, ministerul a renunțat la ideea de a reduce numărul judecătorilor CSJ în jumătate, pînă la 17, motivînd că aceasta nu e văzută cu ochi buni la Comisia de la Veneția (într-adevăr, Comisia a spus că nu-i o idee bună să combini reforma CSJ cu evaluarea extraordinară a judecătorilor). La fel, magistrații vor fi evaluați în baza unui instrument ajustat, a spus ministrul, fără a oferi detalii. Anterior, fosta prim-ministră Maia Sandu sugera că în spatele schismei judecătorești și tentativei de a debarca CSM-ul ar sta judecători influenți de la CSJ.

Bune de muls

Curtea de Conturi a constatat în urma unui audit ceea ce a constatat mai devreme și Comisia Munteanu: că Gările Auto erau profitabile și înainte ca acestea să fie date în concesiune unui operator privat și că există riscul ca operatorul să nu-și poată onora obligațiile contractuale. Totodată, Curtea nu a găsit credibil argumentul că Gările Auto nu se puteau moderniza fără ajutorul unor privați. Mai mult, în contractul semnat de guvernarea PDM nu există clauze care să-l oblige pe operatorul privat să păstreze personalul și nici clauze care să-i interzică să transmită concesiunea unui alt operator. În plus, proprietățile date în concesiune au fost subevaluate. Anterior, Comisia de anchetă a recomandat rezilierea contractului.

Nu vă supărați, dle polițist

MAI propune ca jignirea unui polițist să nu mai fie o contravenție, ci o infracțiune penală care să fie pedepsită cu amendă de pînă la 50 de mii de lei sau pînă la 3 ani de închisoare. Mai mult, ultragierea (un cuvînt mai savant pentru jignire) e echivalată cu amenințarea polițistului sau a rudelor sale cu bătaia sau cu moartea. Opunerea rezistenței la fel se vrea mutată în Codul Penal. De asemenea, MAI vrea amenzi mai mari pentru „huliganismul nu prea grav.” Proiectul este supus consultărilor publice.

Leacuri, limbă, bani

Deputații PSRM au înaintat un proiect de lege care prevede ca toate medicamentele să aibă prospectele scrise în „limba moldovenească” și cea rusă. „În art. 13 din Constituția R. Moldova scrie că limba este moldovenească. Poate ceva s-a schimbat și eu nu am observat?,” a comentat pentru ZdG deputatul Grigore Novac.

Curioasă coincidență, ambasadorul României Daniel Ioniță a declarat marți următoarele: „Eu cred că atât timp cât la București și la Chișinău vom vorbi aceeași limbă – și pentru mine limba aceasta se numește limba română – nu cred că nu vom găsi modalități de dialog între cele două capitale.”

Prevăzător, Guvernul Chicu nu a inclus în proiectul Bugetului cele €100 mln făgăduite de România

Altele, într-o frază

◾ Președintele comisiei securitate Chiril Moțpan atenționează că la 1 decembrie expiră termenul în care Procuratura trebuie să prezinte un raport privind investigarea furtului miliardului, care să răspundă inclusiv la întrebările: 1. de ce ancheta a stagnat în perioada 2015-2019 și 2. dacă s-a intensificat colaborarea cu serviciile speciale ale altor țări pentru a recupera banii.

◾ Șase foști judecători ai Curții Constituționale – Mihai Poalelungi, Raisa Apolschi, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov, Veaceslav Zaporojan și Aurel Băieșu – au fost chemați la audieri de comisia de anchetă privind presupusul puci din iunie, cînd guvernarea PDM a refuzat să cedeze puterea, bazîndu-se pe niște hotărîri controversate ale CC.

◾ Guvernul vrea să oblige companii precum Facebook, Google și alți nerezidenți care au diferite aplicații pe teritoriul RM să se înregistreze la Fisc și să plătească TVA, sperînd să acumuleze din asta 100 mln lei.

◾ Respinși săptămîna trecută, trei candidați la funcția de viceprimari ai capitalei au fost aleși azi de CMC, cu 27 de voturi ale consilierilor PSRM, PD, PȘ și F9.

◾ Un alt candidat exclus din concursul de preselecție pentru PG, avocatul Sergiu Perju, intenționează să ceară în instanță anularea rezultatelor, din motive similare ca și Eduard Bulat.

◾ Grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi (apropiat al lui Plahotniuc), a luat în arendă pentru 45 de ani o parte din Portul Giurgiulești pentru construcția unei fabrici de procesare a semințelor de floarea soarelui.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.