Marțea legii marțiale

După incidentul naval din strîmtoarea Kerci de ieri și instaurarea legii marțiale în unele regiuni ale Ucrainei, premierul Pavel Filip a convocat o ședință de urgență a Cabinetului. Filip a declarat că nu există vreun pericol de securitate imediat pentru Moldova, însă a recomandat celor ce doresc să călătorească în țara vecină să fie precauți și să se aștepte la verificări suplimentare la frontieră. Situația va fi monitorizată de un grup de lucru. Speakerul Andrian Candu a declarat că „ne solidarizăm și noi cu Ucraina” și a condamnat ferm agresiunea Rusiei. Președinția a tăcut.

Cadouri de la partid

Pensionarii cu pensie mai mică de 2 mii de lei vor primi de sărbători cîte 600 de lei, a anunțat liderul PDM Vlad Plahotniuc. De cadou vor beneficia peste 500 de mii de pensionari, iar banii vor fi alocați în a doua jumătate a lunii decembrie. Mai mult, compensația pentru căldură acordată familiilor vulnerabile va crește cu 12%. La fel, va fi majorat și venitul minim de la care se acordă compensația pentru căldură. Toate familiile cu venituri sub două mii de lei (față de 1600 anterior) vor primi lunar cîte 350 de lei, pentru perioada noiembrie-martie. Toți bugetarii care au primit pînă acum premii de sărbători le vor primi și în continuare. Se va păstra și așa-numitul al 13-lea salariu.

Mai donați măi, continuare

Ieri Rise.md a scris despre donațiile pentru partidele parlamentare, iar azi continuă cu cele extra-, mai exact cele „cu șanse” conform sondajelor. Partidul Șor a adunat cam 3 mln lei în prima jumătate a anului (din totalul de 3,4 mln lei colectate de toate partidele extraparlamentare analizate). Practic toți donatorii Partidului Șor – 39 din 42 – sunt angajați Dufremol. PAS a colectat cam 290 mii lei, cu 100 mii mai puțin decît în aceeași perioadă a anului trecut. PDA a colectat puțin peste 91 mii, grosul fiind asigurat de Alexandru Machedon de la Starnet. PN-ul lui Renato Usatîi a avut 0 donații, în schimb a raportat peste jumate de milion din cotizații.

UE așteaptă

Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Republica Moldova. UE așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și, în special, în ceea ce ține de asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă. Declarațiile au fost făcute de Christian Danielsson și Thomas Mayr Harting, doi demnitari europeni aflați în vizită la Chișinău.

Cu ce scop vă interesați?

Potrivit unui proiect de lege înregistrat săptămîna trecută în Parlament, jurnaliștii vor fi obligați să argumenteze interesul public atunci cînd vor solicita informații ce conțin date cu caracter personal. La fel, un articol din lege stipulează că libertatea de informare și de exprimare poate fi restricționată, între altele, pentru protejarea reputației sau a drepturilor altei persoane. ONG-urile de media se plîng într-un apel adresat speakerului Candu că asta va înrăutăți și mai mult accesul jurnaliștilor la informații de interes public. Semnatarii spun că societate civilă n-a fost consultată, sugerînd că protecția datelor personale e pusă astfel mai presus decît dreptul de a informa și de a fi informat.

Din tată-n fiu

Anticoruptie.md scrie despre fiul a doi magistrați ca a devenit judecător cu mandat de 5 ani, deși a acumulat un punctaj mai mic decît alți 10 candidați. Denis Guzun e fiul lui Ion Guzun de la CSJ și al Mariei Guzun, de la Curtea de Apel Chișinău. „Ion Guzun este judecătorul care l-a eliberat pe interlopul Ion Druță fără vreo motivare,” scrie publicația. Însuși Guzun-tatăl în 2014 a fost promovat la CSJ cu un punctaj mai mic decît alții. Guzun-fiul a declarat în 2017 „sume de ordinul milioanelor”, dintre care 2,2 milioane de lei adunați de la nuntă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.