Vorbire indirectă

Primărița interimară Silvia Radu a semnat o dispoziție prin care le-a interzis funcționarilor municipali să comunice direct cu presa. Potrivit ei, jurnaliștii pot vorbi cu șefii de direcție, însă doar după ce vor informa Direcția relații publice. Ședințele operative vor continua să fie publice.

ONG-urile de presă au criticat decizia primăriței. Petru Macovei de la API a declarat că Silvia Radu tratează Primăria ca pe „un business privat”, iar Cornelia Cozonac de la Centrul de Investigații Jurnalistice a spus că această decizie încalcă normele democratice și a amintit că transparența decizională este o obligație și nu se află la discreția personală a cuiva.

AGEPI vs Copyright

Mai mulți artiști și autori au cerut demisia Lilliei Bolocan, șefa Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, acuzînd-o că apără interesele mediului de afaceri și nu ale autorilor. Potrivit lor, cînd Asociația Copyright a dat în judecată un operator de telefonie mobilă pentru a colecta remunerația autorilor, Lilia Bolocan a intervenit și a suspendat licența asociației. Mai mult, artiștii spun că pe numele ei este deja intentat un dosar pentru abuz în serviciu.

Urgența se amînă

Lansarea Serviciului unic de apeluri pentru urgență 112 se amînă din nou, potrivit Mold-Street. Pînă la sfîrșitul anului, Guvernul va aloca suplimentar 23 de milioane de lei. Banii sunt necesari pentru crearea Sistemului informațional automatizat. Cele 33 de milioane alocate anterior se pare că nu au fost de ajuns. Totodată, încă nu a fost terminată nici reconstrucția viitorului Centru de preluare a apelurilor, care se va afla în Băcioi.

Portofelul roșu

Deputații PSRM au anunțat că vor pleca în Rusia pe cont propriu, pentru a participa la reuniunea Grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, în perioada 10-13 decembrie. Anterior, Parlamentul de la Chișinău a anunțat că nu va finanța deplasarea acestei delegații. Socialiștii au acuzat guvernarea că se opune apropierii dintre cele două state. Totodată, ei au anunțat că la eveniment vor participa și deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei, dar și ai „Consiliului Suprem al Transnistriei”.

Clarvăzătorul

După Summit-ul Parteneriatului Estic, Președintele Igor Dodon a declarat că șansele Moldovei de integrare europeană în următoarele decenii sunt aproape de zero. Potrivit lui, summit-ul a confirmat că UE are preocupări mai importante decît Moldova, iar guvernarea de la Chișinău a promovat o „geopolitică a iluziilor”. Deși a criticat guvernul pro-european, Dodon le-a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat Moldovei.

Summit în umbră

Politologul Dionis Cenușă scrie într-o analiză pentru IPN că Ucraina și Georgia au lăsat Moldova în umbră la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles, întrucît UE nu a inclus nimic nou referitor la Moldova în Declarația adoptată după eveniment. Potrivit expertului, această Declarație reflectă un pragmatism orientat spre rezultate și reiterează faptul că sprijinul din partea UE va fi condiționat de reforme.

Pe de altă parte, Moldova și celelalte state din PE vor putea accesa noi instrumente de finanțare precum Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă sau credite în valuta națională pentru companiile locale. Totodată, UE intenționează să sporească capacitățile comerciale ale țărilor cu Acorduri de Asociere, astfel ca acestea să beneficieze mai mult de accesul la piața europeană.

Președintele moldovenilor

Liderul autoproclamatei republici separatiste Vadim Krasnoselski a declarat într-un interviu că, „într-o mare măsură”, se consideră președintele moldovenilor. Mai mult decît atît, el crede că „dacă nu ar fi existat Transnistria, nu ar mai fi moldoveni pe harta lumii”.

Brad ucrainean

Primăria Chișinău a anunțat că a găsit un brad de Crăciun pentru Piața Marii Adunări Naționale. Acesta va fi adus din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, are o înălțime de 29 de metri și costă 15,000 de lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.