Gaura din buget

[actualizare] Parlamentul dezbate ultima rectificare la bugetul pe anul 2017, care se va lipsi de prima tranșă din ajutorul macro-financiar de €100 mln acordat de Uniunea Europeană, relatează europalibera.org. Gaura din buget creată e de ~4,3 mlrd lei, aproximativ jumătate dintre care ar fi urmat să ajungă sub formă de granturi, jumătate în calitate de împrumut. Ministrul finanțelor Octavian Armașu a declarat că guvernul a găsit cu ce să acopere jumătate din suma neprimită de la UE: prin supra-încasări de taxe și penalități de ~2,4 mlrd lei.

Declarație cu disclaimer

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi pe deplin funcțional către sfîrșitul anului 2018, a declarat ambasadorul român Daniel Ioniță. Dar asta „dacă va fi respectat calendarul de acțiuni stabilit”. Totodată, diplomatul a anunțat că la sfîrșitul anului 2020 este posibilă și interconexiunea sistemelor energetice românesc și moldovenesc. Ambele proiecte au drept scop sporirea securității energetice a Moldovei.

Între timp...

Mold-street scrie că întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în 2014 pentru a gestiona gazoductul Iași-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova, a fost scoasă la licitație. Publicația remarcă faptul că prețul inițial este de 180 mln lei (~€9 mln) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani €93 mln. „Valoarea investițiilor coincide practic cu valoarea investiției în viitoarea conductă Ungheni-Chișinău. Condițiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care [...] se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale” între România și Moldova, scrie Mold-street.

Scumpă Leana

Prețul minim de comercializare al țigărilor fără filtru și celor cu muștiuc se va mări de la 7 lei la 10 și, respectiv, 12 lei pachetul (în timp ce prețul minim pentru un pachet de țigări cu filtru rămîne de 16 lei). Un proiect în acest sens a fost aprobat în primă lectură de Parlament. Măsura ar avea un scop triplu: sporirea veniturilor la bugetul de stat, protecția sănătății populației și protecția pieței interne.

Niciodată să nu spui niciodată

Speakerul Andrian Candu a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că democrații mizează pe „colegii” liberali și liberal-democrați pentru a aduna majoritatea necesară de 2/3 de voturi și a introduce în Constituție orientarea proeuropeană a țării. În condiții „de normalitate”, spune Candu, președintele Dodon ar trebui să promulge eventualul amendament: „Sper că [...] eu nu va mai trebui niciodată să exercit interimatul funcției de președinte”.

Alte subiecte discutate includ proiectul eșuat privind amnistia capitalului, următoarea tranșă de la FMI, asistența macrofinanciară UE și reforma electorală, raportul Kroll-2 și recuperarea „miliardului”, reformele în curs și cele planificate, prezumția nevinovăției în cazul Șor și cazul Chirtoacă etc.

Semnatul de toamnă

Socialiștii încep de mîine colectarea semnăturilor pentru trecerea la republică prezidențială. Intenția e de a strînge 2 milioane de semnături, după care obiectivul va fi inclus în platforma electorală a partidului pentru parlamentarele din 2018. „S-a întîmplat în acești 7-8 ani un dezastru în conducerea Republicii Moldova. Toate sondajele arată că 70% din cetățeni doresc un stat prezidențial, un președinte puternic”, a spus președinta PSRM Zinaida Greceanîi la o conferință de presă.

Fără șocuri

În primii ani de funcționare a ZLSAC, comerțul Republicii Moldova cu UE a cunoscut o evoluție pozitivă, constată un studiu efectuat de Alexandru Fala/Expert Grup. În 2016, comparativ cu 2014, deficitul balanței comerciale cu UE s-a înjumătățit. Expertul menționează că liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană nu a provocat șocuri pentru sectoarele vulnerabile ale economiei naționale, cum ar fi agricultura. Mai mult, majorarea exportului de produse agro-alimentare a depășit importul acestor bunuri din UE.

Vînt portocaliu

Hidrometeo prognozează pentru perioada 29 octombrie – 2 noiembrie vînt puternic în toată țara: pentru raioanele din nord și centru a fost emisă avertizare Cod portocaliu, iar pentru cele din sud – Cod galben. Se așteaptă vînt nord-vestic în rafale de pînă la 15-20 m/s, pe 30-31 octombrie, izolat de pînă la 21-25 m/s.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.