Arest raional

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinshi, a fost arestat ieri pentru „abuz de serviciu, cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice și depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave”.

Partidul Socialiștilor a descris arestul drept un „act de intimidare a autorităţilor locale în preajma alegerilor parlamentare”, iar Partidul Comuniștilor a spus că e o încercare de a-l forța pe funcționar să se alăture PDM. Un grup de consilieri raionali a cerut azi eliberarea lui Policinschi.

Boicot liberal

Partidul Liberal a anunțat că va boicota referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Mihai Ghimpu a reiterat că atît referendumul, cît și dosarele intentate primarului sunt o răfuială politică.

Potrivit art. 198 al Codului Electoral, primarul poate fi demis doar dacă la referendumul pentru revocarea vor vota cel puțin tot atîția alegători cîți au votat în cazul alegerii sale.

Compensații pentru ninsori

Guvernul alocă 9,5 milioane de lei (paywall) autorităților locale din Cimișlia, Drochia și Ungheni pentru lichidarea consecințelor ninsorilor din luna aprilie și a calamităților din iunie. Cimișlia va primi suma cea mai mare – 3 milioane.

Acum 2 zile, autoritățile din autonomia găgăuză au alocat compensații similare în valoare de jumătate de milion.

No pasaran

Jurnalistei ruse Daria Aslamova de la Komsomolskaia Pravda i s-a refuzat intrarea în Moldova. Ea urmă să-i ia un interviu președintelui Igor Dodon. Potrivit KP, fără a i se fi explicat motivul interdicției, jurnalista a fost urcată într-un avion spre București. Asociația jurnaliștilor de limbă rusă din Moldova a criticat decizia și a anunțat că va sesiza misiunile diplomatice acreditate la Chișinău.

Cetățenie de vînzare

Guvernul a aprobat azi proiectul de lege privind „cetățenia prin investiție”. Potrivit proiectului, străinii vor putea obține cetățenia Moldovei dacă vor dona cel puțin 100,000 de euro Fondului de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau vor investi minim 250,000 de euro în unul din domeniile de dezvoltare strategică.

Proiectul a fost anterior criticat de opoziție și de societatea civilă pentru riscurile de securitate și corupție pe care le implică. Potrivit PAS, Moldova ar putea fi transformată într-un coridor internațional pentru spălarea banilor, iar Expert-Grup a averizat că proiectul ar putea afecta chiar și regimul liberalizat de vize cu UE.

Moldoveni, veniți acasă

Franța va ajuta moldovenii care se întorc în țară să se reintegreze. Potrivit unui acord moldo-francez aprobat azi de guvern, ei vor primi ajutor material și financiar (paywall) timp de 6 luni după revenire, precum și asistență în găsirea unui loc de muncă sau deschiderea unei afaceri. Totodată, ei vor putea beneficia de un adaos de 50% la salariul brut din Moldova pe parcursul primului an.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.