Tușonkă et circences, 26 august

◾ Duminică, fix în ajunul protestului anti-guvernamental ACUM, mulți au fost surprinși să vadă în PMAN simpatizanții partidului Șor. Piața într-adevăr fusese rezervată din timp, dar de Salvgardarea „actriței cu patru profesii” Maia Laguta. Apăruți în Piață, Laguta și Aurel Bucureanu (lider al mișcării împotriva scumpirii carburanților) au părut și ei surprinși.

◾ În timp ce drapelele și pancartele se adunau a indignare vizavi de Guvern, de cealaltă parte a unui cordon de polițiști partidul Șor a dat o petrecere cu frigărui, hrișcă și carne înăbușită pentru simpatizanți aduși cu autocarele. „Nu înțeleg de ce o intenție sinceră a cetățenilor să protesteze a fost transformată într-o provocare crasă. Aici, în PMAN, miroase a provocare”, a postat consilierul municipal Ilian Cașu, PN.

◾ Au fost instalate și corturi, fapt care a încruntat frunțile și mai mult în în tabăra ACUM, care își exprimase anterior intenția de a rămîne peste noapte în PMAN. Organizatorii au chemat protestatarii la calm.

◾ „Astăzi, în țara noastră cineva vrea să ne închidă proiectele. Dar noi am făcut și vom continua să facem. Vor fi magazinele sociale în continuare”, a declarat de pe scenă Ilan Șor.

◾ Evenimentul a avut invitați de onoare – doi europarlamentari, care și-au declarat susținerea pentru proiectele sociale ale partidului Șor. Unul din ei, Barbara Kappel, e membră a Partidului Libertății din Austria, o formațiune populistă de dreapta fondată în anii 1950 de foști naziști și care acum încearcă să se distanțeze de discursul antisemit. Comunitatea Evreilor Vienei nu crede însă că efortul e sincer.

◾ Într-un final, protestul-petrecere s-a încheiat, iar oamenii lui Șor n-au fost lăsați să plece pînă nu strîng gunoiul după ei.

„Așa sună democrația”, 26 august

◾ Pînă atunci, însă, protestul ACUM a trebuit să înceapă la periferia Pieței, lîngă monumentul lui Ștefan cel Mare. Maia Sandu, PAS, a declarat că evenimentul-surpriză din PMAN este un spectacol organizat de liderul PD Vlad Plahotniuc, care își dorește violențe. Fiind asigurat de poliție că Piața se va elibera în curînd, Andrei Năstase, PDA, a îndemnat protestatarii să aibă răbdare pînă ceilalți „își termină frigăruiul”. Cîteva obiecte aruncate în direcția protestatarilor-petrecăreți nu au putut fi evitate totuși.

Protestatarii permanenți de la OccupyGuguță s-a alăturat cu tobe și pancarte și o masă de 30.000 (conform organizatorilor)/ 6.500 (conform poliției) au pornit într-un marș către „instituțiile capturate”: Parlament, SIS și CNA, între altele.

◾ Au urmat discursuri în PMAN (eliberată între timp), rostite de politicieni, activiști și reprezentanți ai diasporei. Oazu Nantoi: „Fiecare trebuie să facă concluzii din propriile greșeli, pentru că Plahotniuc nu a apărut de la sine, dar el este produsul societății noastre derutate”.

◾ Protestatarii au format o Adunare Generală care a adoptat o Rezoluție. S-a cerut, în primul rînd, demisia Guvernului Filip, învinuit de „înrăutățirea progresivă a situației oamenilor din țară, de derapajele antidemocratice” și „izolarea internațională” a Moldovei, între altele. La fel, s-a cerut validarea scrutinului din 3 iunie, anularea imediată a amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardului furat.

Dezoccupy Ștefan, 27 august

◾ Un grup de protestatari a rămas să înnopteze lîngă monumentul lui Ștefan cel Mare din Grădina Publică pentru a depune flori dis-de-dimineață, de Ziua Independenței. Însă în zori, poliția a cerut evacuarea temporară a piațetei, pentru a face loc tradiționalei ceremonii de depunere a florilor de către troika politică.

◾ Protestatarii au refuzat să plece, motivînd că au autorizația de protest deținută de grupul OccupyGuguță, dar și că nu au fost încunoștințați din timp. Drept urmare, poliția i-a luat pe sus. Ceva mai tîrziu, președintele, speakerul și premierul au depus flori separați de protestatari de un perete solid de polițiști.

◾Poliția a precizat mai tîrziu că evacuarea a fost în limitele legii. Mai mult, o dispoziție a Primăriei din 24 august i-ar fi anunțat pe protestatari din timp despre ceremonie. Protestatarii spun că nu văzuseră o asemenea dispoziție.

◾ Mascații au evacuat la pachet și tabăra OccupyGuguță din Grădina Publică, fără prea multe explicații.

Bonusic

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.