Alegeri cu răgaz

Data alegerilor parlamentare „din toamnă” s-a stabilit pentru 24 februarie 2019, spre sfîrșitul perioadei permise de trei luni de la expirarea mandatului legislaturii actuale. Potrivit speakerului Andrian Candu, aceasta va oferi tuturor suficient timp pentru pregătiri, avînd în vedere că alegerile se vor desfășura în condițiile unui sistem nou, cel mixt. Președintele Igor Dodon a comentat că prin îndepărtarea datei alegerilor, guvernarea doar „își prelungește agonia”. De altfel, Valeriu Munteanu crede „cu tărie că [data stabilită] este o păcăleală” pentru a perturba ritmul pregătirilor. După ce Parlamentul va reveni din vacanță în septembrie, spune vicepreședintele PL, data alegerilor va fi refixată totuși pentru sfîrșitul lui noiembrie.

Totuși amînarea alegerilor are mai mult sens pentru democrați din punct de vedere electoral. Politologul Dionis Cenușa explică: 1. se mizează pe „memoria politică scurtă” a moldovenilor, iar alegerile trebuie să aibă loc cît mai departe în timp de evenimentele din iunie-iulie (invalidarea alegerilor din Chișinău, amnistia fiscală); 2. România preia președinția europeană în 2019 și ar putea ajuta cu „șlefuirea imaginii”; 3. măsurile populiste, cum este micșorarea impozitelor, va produce efecte abia în cîteva luni; 4. democrații ar putea manipula opinia Bruxelles-ului prin gesturi de flirt cu Rusia, după numirea lui Dmitri Kozak drept responsabil pentru dosarul moldovenesc.

Ce-a fost asta?

Năucitoarea reforma fiscală, adoptată în cîteva zile fără dezbateri și consultări, ar putea șterge datorii cît 7% din PIB-ul anului 2017, sau pînă la 12 miliarde de lei, estimează Mold-street. Referindu-se la una dintre legile controversate votate ieri, publicația economică opinează: „În realitate «stimularea fiscală» este o ștergere a datoriilor de zeci și sute de milioane lei, acumulate ani de-a rîndul de unele companii, care în mare parte s-au ocupat cu scheme de evaziune fiscală”. Moldova a mai avut o inițiativă de asta pe timpul comuniștilor, în 2007-2008, cînd s-au iertat datorii de cîteva miliarde de lei, însă datoriile au reapărut în ceva timp, „adică măsura nici nu a adus bani suplimentari la buget, nici n-a disciplinat contribuabilii, și nici nu a stimulat creșterea economică”.

Așa-numita mică reformă fiscală în întregime a bulversat și partenerii internaționali. Reprezentanța permanentă a FMI în Moldova a dat ieri seara o declarație scurtă, în care se spune că pachetul legislativ e în răspăr cu obiectivele programului susținut de FMI. Emisarul UE Peter Michalko a îndemnat autoritățile să stopeze adoptarea măsurilor, pentru că acestea ar putea periclita reformele în domeniul consolidării statului de drept, combaterii corupției, spălării banilor și criminalității organizate. Și Ambasada SUA s-a declarat extrem de dezamăgită de adoptarea legislației, care ar putea diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor.

Tractoare și proteste

Igor Dodon a solicitat Federației Ruse circa 100 de tractoare în cadrul unei vizite recente la Moscova. Tehnica agricolă va veni în septembrie-octombrie și va fi dăruită diverselor primării „indiferent de culoarea politică”. Președintele a anunțat că va mai pleca la Moscova în octombrie pentru a discuta liberalizarea exporturilor și o nouă etapă de amnistie pentru emigranții moldoveni. În altă ordine de idei, Dodon a reiterat că ar putea fi cap de listă al PSRM la parlamentare. Tot el a spus că socialiștii vor organiza proteste masive, cam în perioada în care vin tractoarele ruse. „Eu consider că în toamnă socialiștii trebuie să iasă la proteste masive, dar nu împotriva unuia sau altuia, trebuie să iasă să le explice oamenilor cine a fost în ultimii nouă ani la guvernare”.

La elice de lemn

După ce ieri statul a scos Air Moldova la vînzare, azi Agenția Proprietăți Publice
anunță prețul
: 48,23 de milioane lei, sau ~2,5 milioane de euro. Asta-i de trei ori mai puțin decît se cere pentru Combinatului Poligrafic Chișinău, cu active de 7 ori mai mici decît transportatorul național, ilustrează Mold-street. Compania trece acum prin turbulențe financiare: după ce a înregistrat un profit de 8,6 milioane de lei în 2016, transportatorul a încheiat anul trecut cu pierderi de 190,4 milioane de lei și datorii de peste un miliard.

A treia șansă contra cost

Candidații la BAC vor avea o a treia șansă să-l susțină în același an, dacă nu vor reuși în sesiunea de bază și cea suplimentară, dar deja contra cost, potrivit unei inițiative a popular-europenilor votată azi de Parlament. Taxa urmează a fi stabilită de Ministerul Educației. La lansarea inițiativei în martie, părerile erau împărțite: în timp ce susținătorii spuneau că asta le va oferi elevilor ocazia să depășească barierele psihologice după sesiunile eșuate, criticii spuneau că inițiativa nu se încadrează în principiul educației gratuite, că oricum taxele nu vor acoperi cheltuielile de organizare și că aceasta nu este o soluție pentru a îmbunătăți calitatea învățămîntului.

Bonus

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.