Așteptarea europenilor

Șefa diplomației UE Federica Mogherini și comisarul pentru politică externă Johannes Hahn au emis o declarație în care califică invalidarea alegerilor din Chișinău drept netransparentă și una care privează populația capitalei de un primar ales în mod democratic. „Este de notat faptul că nimeni din participanții procesului electoral nu ceruse anularea scrutinului. (...) Uniunea Europeană așteaptă de la autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele internaționale asumate”, se spune în declarație.

Cum îi corect: Austria sau Australia?

Judecătoria Chișinău a sărit în apărarea magistratei Rodica Berdilo, spunînd că hotărirea ei de a invalida alegerile din capitală ar fi o mostră de independență judiciară și aplicare întocmai a legii. Curtea a adus drept argument nevalidarea prin instanță a prezidențialelor din Austria din 2016. De fapt, exemplul invocat are puțină legătură cu ceea ce s-a întîmplat la Chișinău. În Austria, era vorba de funcționari care au început numărătoarea voturilor mai devreme și în lipsa observatorilor, dar și de observatori care au semnat procese-verbale fără să le citească. Mai mult, cam 78 de mii din voturile obținute de cîștigător în acele alegeri fuseseră cu încălcări ale legii electorale.

Protest de rezistență

„Comitetul de Rezistență Națională” promite pe duminică, 14:00, un protest de amploare în PMAN. Mișcarea și revendicările sale au fost prezentate azi într-o conferință de presă de politicienii Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Cibotaru, Lilian Carp, dar și membri ai societății civile. „Apelul nostru de astăzi este pentru toți cetățenii: și pentru cei care au mers la vot în Chișinău, (...) și pentru cei care nu au mers la vot, dar cred că votul cetățeanului este important”, a spus Maia Sandu, adăugînd că acțiuni de protest se vor organiza săptămînal. Printre revendicări se numără validarea alegerilor, anularea mixtului și pedepsirea magistraților responsabili de invalidare. Andrei Năstase a spus că se va adresa la CEDO după ce se va consulta cu specialiști social media.

OccupyGuguță

Grupul de inițiativă din spatele pancartelor creative de la protestul de duminica trecută a decis să organizeze un protest „permanent”. Grupul, încă în proces de formare, poate fi descris pe scurt în felul următor: forme creative de protest, oameni preponderent fără carnet de partid, scop mai larg decît validarea mandatului lui Andrei Năstase. De exemplu, se propune introducerea turului doi în circumscripțiile uninominale sau anularea sistemului mixt în general. Locul întîlnirii grupului e simbolic: fosta cafenea Guguță din Grădina Publică e de mai mulți ani obiectul unei privatizări controversate, inițiate de Finpar Invest.

Electrobuz ідзі дадому

După o lună de testare, RTEC a descoperit că electrobuzul oferit de Belkommunmash merge doar 12 km pe o baterie (și nu 30, cum s-a declarat inițial), că e prea lung pentru străzile capitalei și că o stație de alimentare costă 145.000 euro. „Nu e rentabil”. În timpul campaniei era?

Deja mai mulți

Rata de promovare a bacalaureatului în rîndul liceenilor este de 83%, cu două puncte procentuale mai mare decît anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare. Din totalul candidaților la BAC, rata de promovare este de 62%, cu aproape patru puncte procentuale mai mare. Un singur candidat a fost eliminat de la examen, în comparație cu opt în 2017. Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate pe data de 6 iulie, după examinarea contestațiilor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.