Macaz rusesc

Reprezentantul Rusiei în Comisia Unificată de Control a decis ieri să sprijine poziția Tiraspolului privind instalarea unor posturi de vameși, grăniceri și migrație la podul Gura Bîcului-Bîcioc. Anterior, Rusia era de acord cu Moldova că aceste posturi trebuie lichidate. Decizia vine după ce, săptămîna asta, Chișinăul a anunțat că șoferii transnistreni vor putea primi plăcuțe neutre cu care să circule în alte țări, iar fermierii moldoveni își vor putea lucra pămînturile dincolo de șoseaua Dubăsari-Tiraspol. Tot zilele trecute, președintele Igor Dodon a fost la Bender, iar guvernul a alocat 15 milioane de lei pentru școli, grădinițe și apeducte în Transnistria.

Șefa la raport

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a prezentat astăzi un raport mai vechi al ANRE despre RED Union Fenosa sub conducerea Silviei Radu. Potrivit lui, raportul arată că Radu e vinovată de mai multe încălcări, inclusiv evaziune fiscală și conflict de interese. Tudor Șoitu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, crede că, în baza acestui raport, ar putea fi pornite mai multe dosare penale. Raportul a fost însă îngropat după demiterea șefului ANRE Victor Parlicov în 2014. Silvia Radu neagă acuzațiile și spune că fost decorată de statul spaniol pentru activitatea sa la Union Fenosa.

Dilema găgăuză

Democrații i-au cerut deputatului Nicolai Dudoglo să aleagă între PDM și mișcarea Noua Găgăuzie, unde e cofondator. Potrivit PDM, mișcarea lui Dudoglo e incompatibilă cu valorile și politica partidului. Fostul primar al Comratului, deși e membru al majorității parlamentare la Chișinău, a criticat dur guvernarea centrală la întîlnirile din Găgăuzia și militează pentru sporirea autonomiei regiunii. De cealaltă parte, Ivan Topal, fost membru al Adunării Populare, crede că ieșirea lui Dudoglo din partid e coordonată cu democrații pentru a-și spori popularitatea înainte de alegerile parlamentare.

Bani primăvăratici

Mold-Street scrie că veniturile la bugetul de stat în primele 3 luni din 2018 au fost de 8,43 miliarde de lei, cu 8,8% mai mult decît în aceeași perioadă din 2017. Au crescut veniturile din impozitul pe venit (+33,8%) și TVA (+11,3%), dar au scăzut încasările din accize (-26%). Cheltuielile bugetului de stat au scăzut cu 7,4%, astfel încă primul trimestru s-a încheiat cu un excedent bugetar de peste 600 de milioane de lei. Au crescut și transferurile bancare de peste hotare. În martie 2018, moldovenii au primit ~110 milioane USD, cu 12% mai mult decît în martie anul trecut. 38% din bani au venit din UE, 29,4% din CSI, iar 32,6% din alte țări.

Păcatele trecutului

Dosarul fostului procuror-șef de pe timpul guvernării comuniste, Valeriu Balaban, a fost trimis în instanță. Balaban e acuzat că a dispus cumpărarea pentru Procuratură a unei clădiri neterminate cu 9 milioane de lei, deși valoarea ei era estimată la doar 2,5 milioane. Ulterior, Balaban a angajat o companie pentru reconstrucția clădirii, pentru care s-au cheltuit circa 18,8 milioane de lei, iar clădirea așa și a rămas neterminată. Balaban va fi judecat împreună cu alți 4 colegi și 2 agenți economici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.