Sub acoperire

Fostul șef SIS Vasile Botnari, care a fost lăsat să-și asume integral vina pentru expulzarea ilegală a profesorilor de la liceul „Orizont” în septembrie 2018, va fi judecat cu ușile închise. Și asta la insistența procurorilor, care spun că ancheta conține informații clasificate. Chiar și ziua cînd va avea loc judecata este secretă. Înainte să devină procuror general, Alexandr Stoianoglo declara că este împotriva examinării secrete a cazurilor de rezonanță. Acum el spune că acest caz nu e doar despre profesori, ci și despre „lupta cu terorismul”, dar și despre activitatea „sub acoperire” a unor ofițeri SIS. VIDEO

O chestie virală

Ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu a asigurat parlamentarii că niciun caz de infectare cu noul tip de coronavirus nu a fost înregistrat în Moldova și că se iau toate măsurile ca asta să nu se întîmple. Fiecare persoană care vine în țară din zonele de risc, în special din Italia, e obligată să completeze o fișă epidemiologică și să rămînă acasă în carantină timp de 2 săptămîni, sub monitorizarea medicilor de familie. Dar, a recunoscut ministra, legislația moldoveană nu prevede pedepse pentru cei care declară date (adrese) eronate. Spitalul „Toma Ciorbă” e gata să primească pacienți în caz de izbucnire a unui focar, a asigurat Dumbrăveanu. Ministra a adăugat că Guvernul a aprobat un proiect de hotărîre care limitează adaosul comercial pentru măști medicale, mănuși și dezinfectante la 20%.

De două ori o țîră

Tot joi în Parlament, socialiștii și democrații au votat în primă lectură proiectul care prevede indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an. Deputații din PAS și PDA și-au reiterat criticile, afirmînd că această indexare generală îi defavorizează pe cei ai căror pensii sunt sub minimul de existență. Puterea și opoziția s-au acuzat reciproc că nu cunosc matematica și că manipulează opinia publică. Ceva mai tîrziu, în urma unui schimb de replici acide, opoziția a fost lăsată fără microfon și a părăsit sala de ședințe.

Șanse și exerciții

Potrivit unui sondaj iData, realizat telefonic pe 100 de respondenți din circumscripția Hîncești, pentru Ștefan Gațcan (PSRM) ar vota 13% din respondenți, pentru independentul Grigore Cobzac – 11%, în timp ce Olesea Stamate (PAS) și Vitalie Balinschi (PȘor) ar lua cîte 10%. Liderul PDA Andrei Năstase declara anterior că PAS și-a comandat un sondaj (nu neapărat acesta) pentru a vedea dacă n-ar fi mai bine ca Stamate să se retragă în favoarea lui Cobzac. PAS a confirmat că face o analiză a candidatului cu cele mai multe șanse, însă Stamate nu pleacă nicăieri. Colegul lui Năstase, Alexandru Slusari, a spus-o mai tranșant, îndemnînd toți candidații „pro-europeni” din circumscripție să se retragă și să-l susțină pe Cobzac împotriva lui Gațcan.

Între timp, Năstase a admis, mai mult sau mai puțin direct, că e gata să candideze la prezidențiale, adăugînd că decizia sa de a o susține pe Maia Sandu în 2016 a fost un „exercițiu care nu a dat roade.”

100 de MAZ-uri

După greva rutierelor de lunea asta, Primăria capitalei a anunțat că vrea să cumpere 100 de autobuze belaruse. Acestea vor avea motor german, cutie automată, podea joasă, dotări moderne și nu vor costa decît €120 mii, le-a lăudat primarul Ion Ceban. Mai mult, autobuzele vor fi scutite de TVA, iar dacă ele vor fi asamblate la Chișinău, prețul va fi cu încă 7-10% mai mic. Dacă CMC va încuviința și totul va merge conform planului, autobuzele ar putea ajunge în Chișinău în iunie.

Ceban a dat asigurări că asta-i oferta cea mai bună de pe piață și că partea belarusă a fost de acord să acopere o parte din dobînda pentru creditul pe care-l va contracta municipalitatea. Sursa împrumutului încă urmează a fi identificată. Însă pe fostul primar interimar Ruslan Codreanu vestea nu-l încîntă. Potrivit lui, municipalitatea are deja o grămadă de credite de plătit mai mult de 20 de ani înainte.

Un veac de rezervare

Socialiștii au rezervat PMAN pentru zilele de vineri și în weekend pînă în anul 2025. Iar liberalii au rezervat Piața, plus Scuarul Europei și Scuarul Operei, pentru 100 de ani înainte, ce-i drept, numai pentru zilele 8-10 mai. Legea nu spune decît că organizatorii manifestațiilor publice sunt obligați să înștiințeze autoritățile locale cu cel puțin 5 zile înainte de eveniment, fără a stabili alte limite de timp. O rezervare nu înseamnă că locul îți aparține ție și numai ție, îți dă doar o prioritate. Dar această prioritate poate fi folosită cu rea-intenție, adică o poți scoate din sertar atunci cînd un partid rival intenționează pe bune să organizeze o manifestație. Specialiștii de la primăria capitalei se gîndesc să se adreseze Parlamentului pentru a reglementa situația.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.