Logică de fier

După ce președintele Igor Dodon a cerut-o, premierul Ion Chicu a anunțat că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare. Potrivit lui Chicu, privatizarea companiei – care sub Plahotniuc se presupune că s-a transformat într-o schemă de spălare a banilor, devenind pe de-asupra și monopolistă – are drept scop lichidarea acestui monopol.

Însă deputatul PAS Dumitru Alaiba contestă această logică: un monopol, adică o companie cu poziție dominantă pe piață, rămîne un monopol indiferent dacă-i în mîinile statului sau în mîini private. „Întâi demonopolizare, după asta privatizare. În nici un caz invers.” Economistul Veaceslav Ioniță, pe de altă parte, crede că privatizarea nu-i o idee rea, cu condiția că investitorul va fi de bună-credință, iar impozitele generate vor depăși veniturile aduse statului în prezent. „Îngrijorarea mea este că va fi cumpărată de cei care ani de zile au falimentat întreprinderea,” spune Ioniță, adăugînd că toate privatizările din ultimii 25 de ani au fost făcute „pe sub masă.”

Vestitorul bunătăților

Președintele Dodon a avut și alte anunțuri de făcut la briefingul tradițional de luni. Drumuri: sunt anunțate 12 licitații pentru reparația a 184 km de drumuri naționale, plus licitații în pregătire pentru reabilitarea a 170 km de drumuri. 3,7 mlrd lei se vor aloca din surse interne, iar 5 mlrd din surse externe, inclusiv din împrumutul (incert) promis de ruși. „Un astfel de program ambițios de reparație a drumurilor nu a mai fost”. Sănătate: Nu se va admite închiderea sau fuzionarea spitalelor raionale, care în schimb vor fi dotate cu un minim utilaj modern. Programul democraților „Un doctor pentru tine” va fi relansat din februarie. Vor fi procurate 168 ambulanțe noi (anterior, ministra precedentă a sănătății, Ala Nemerenco, spunea că ambulanțele respective, vîndute de Turcia, sunt „sub orice critică”). Carburanți: Dacă petroliștii nu vor reacționa adecvat la schimbarea prețurilor pe piețele internaționale, se va modifica legislația pentru a reveni la prețurile-plafon.

Întrebat de ce președintele „dă indicații”, „pune în sarcină”, „cere” și „solicită” chestii Guvernului (fără a avea competențele constituționale corespunzătoare), Dodon a spus că e frumos să se muncească împreună și, în plus, „acest Guvern a fost învestit la inițiativa președintelui, nu este un Guvern care a fost propus de o majoritate parlamentară.”

Comentînd spusele deputatului Dumitru Diacov cum că fruntașii democrați s-ar întîlni în fiecare luni cu troika Dodon-Greceanîi-Chicu, pentru a-i critica, președintele a declarat că asta categoric nu se întîmplă dimineața, cu subtextul că democrații nu participă la faza de planificare. „Seara cîteodată ne vedem.” Totodată, președintele i-a acuzat pe democrați de răspîndirea unor fake news, cum ar fi cel despre divorțul cuplului prezidențial, și le-a zis că aceste lucruri se pot penaliza.

Hara-PA-lb și balaurul cu trei capete

Procurorii i-au înaintat lui Viorel Morari învinuirea definitivă pentru trei capete de acuzare. Pe lîngă cele două capete de acuzare înaintate anterior – „abuz de serviciu” și „fals în acte publice”, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție se va confrunta și cu învinuirea de „amestec în înfăptuirea urmăririi penale.” Pe scurt, Morari ar fi măsluit, nu fără un anumit interes, dosarul miliardului, iar asta pentru a-l ocroti pe Plahotniuc & co. și în general pentru a sabota „cercetarea rapidă, completă și obiectivă a dosarului.” Morari nu recunoaște niciuna din învinuiri. Avocatul lui, Vasile Foltea, spune că procurorii au calificat o singură faptă în baza a trei articole diferite, iar acest nou capăt de acuzare e doar un truc de „telejustiție” pentru a-l presa pe judecătorul de instrucție să-i mai dea lui Morari încă 30 de zile de arest.

Altele, într-o frază

◾ La o discuție despre evaluarea judecătorilor la care presa a avut acces parțial, partenerii străini au spus că vor o reformă reală, nu mimată, a justiției, sau cel puțin una pe măsura asistenței financiare oferite pe parcursul ultimilor ani.

◾ Volumul și valoarea exporturilor de vinuri moldovenești a atins în 2019 recordul pentru ultimii 5 ani.

◾ Din cele aproape 4 mii de locuințe procurate prin diverse variații ale programului Prima Casă, doar 250 sunt în zone rurale.

◾ Alexandru Pînzari a cîștigat în judecată dreptul de a fi restabilit în funcția de șef al IGP, dar nu e sigur că se va întoarce.

◾ Ruslan Verbițchi, membru al PDA reținut în august 2018 cu niște cartușe de Kalașnikov la frontiera moldo-ucraineană, a reușit să demonstreze într-o instanță din Bilhorod/Cetatea Albă că e nevinovat și că fusese victimă a unei înscenări.

◾ ZdG a aflat că Audi-ul blindat cumpărat de Avia Invest cu 9,2 mln lei – și catalogat recent de Curtea de Conturi făcînd parte din 235,9 mln lei de cheltuieli ineficiente admise de concesionarul Aeroportului – a fost utilizat chiar de Ilan Șor.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.