Adunarea Centenară

Ieri, la Chișinău, a avut loc un marș de sărbătorire a 100 de ani de la unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Organizatorii spun că au participat 100,000 de oameni, poliția - doar 7000. Pe scenă au urcat politicieni precum Traian Băsescu sau Maria Ciobanu. Alții, ca Maia Sandu, au fost prezenți fără a ține vreun discurs. Președintele Igor Dodon a spus că evenimentul a fost un „eșec umilitor” pentru „molima politică” a unionismului.

Gay în Găgăuzia

Newsmaker scrie despre tînărul din Găgăuzia care a recunoscut public că este gay. Acesta este primul „coming out” din regiunea autonomă, iar tînărul a primit un șir de insulte și amenințări pe rețelele de socializare. Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a scris pe FB că acesta este un atac dur la instituția familiei și la valorile tradiționale. Socialistul a asociat homosexualii cu pedofilii și necrofilii. Activiștii civici avertizează că astfel de declarații din partea unui deputat pot încuraja acte de violență împotriva tînărului în cauză, dar și a altor persoane LGBT.

PR judiciar

Primăria a contestat decizia judecătoriei Chișinău de a-l repune în funcție pe fostul șef al direcției transport, Igor Gamrețki. Acesta a fost condamnat cu suspendare în dosarul licitațiilor trucate. Atît fostul primar liberal Dorin Chirtoacă, cît și candidatul socialist Ion Ceban, spun că aceasta este o problemă falsă creată de democrați pentru a-i face PR primăriței interimare Silvia Radu.

Ecologia în grabă

Ieri a intrat în vigoare, după numeroase amînări, Legea privind promovarea energiei din surse regenerabile. Din cauza amînărilor, Moldova nu a putut primi investiții de sute de milioane de euro în domeniul energiei verzi și nici nu a valorificat potențialul său agricol în acest domeniu. Potrivit Mold-Street, în februarie 2018, autoritățile încă nu erau pregătite, așa că, timp de cîteva săptămîni, au fost nevoite să adopte mai multe modificări și acte legislative pentru ca legea să intre în vigoare măcar parțial.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.