Sprijin dezamăgit

Consiliul de Afaceri Externe al UE a discutat astăzi relația cu Republica Moldova. Deși Consiliul și-a reafirmat sprijinul pentru țara noastră, în același timp a reamintit că acest sprijin e condiționat de realizarea unor progrese reale în lupta anticorupție, reforma justiției și a economiei. Totodată, Consiliul și-a exprimat dezamăgirea că recomandările Comisiei de la Veneția nu au fost respectate, remarcînd lipsa unui consens larg privind reforma electorală și vulnerabilitatea candidaților față de influența mediului de afaceri și a altor actori.

Podul vamal

Separatiștii de la Tiraspol vor să construiască un terminal vamal internațional lîngă podul Gura Bîcului-Bîcioc. Podul a fost redeschis abia în noiembrie 2017, în urma unei înțelegeri a guvernului de la Chișinău cu regimul de la Tiraspol. Acum, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control spune că acțiunile unilaterale ale Transnistriei destabilizează situația și blochează deciziile CUC privind redeschiderea circulației pe pod.

Stataliștii găgăuzi

Bașkanul Irina Vlah a convocat sîmbătă o adunare a autorităților locale din Găgăuzia pentru a critica mișcarea unionistă, în special pe Traian Băsescu și consiliile locale care semnează declarații de unire cu România. Toți participanții au criticat ideea unirii, iar unii au spus că Găgăuzia trebuie să devină independentă dacă Moldova dispare ca stat. Deputatul democrat Corneliu Dudnic a spus chiar că va fi primul care va lua automatul în mînă dacă unirea se va întîmpla. Totuși, în pofida „dușmanului comun”, adunarea a fost marcată de mai multe certuri dintre partizanii Irinei Vlah și cei ai democratului Nicolai Dudoglo.

Toleranța președintelui

Președintele Igor Dodon a postat ieri pe FB un mesaj în care laudă ortodoxia și critică „învățăturile false cum ar fi liberalismul, toleranța, egalitatea de gen”. După un val de reacții negative online, consilierul prezidențial Ion Ceban a spus că textul a fi fost publicat de unul din administratorii paginii de FB a lui Igor Dodon și nu a fost coordonat cu președintele. Ceban și-a mai cerut scuze pentru „teza care a lezat sentimentele mai multor grupuri distincte din societate”. Pe pagina președintelui, însă, nu a apărut nicio scuză. Platforma pentru Egalitate de Gen i-a cerut lui Igor Dodon să vină personal cu o explicație.

Scara tarifelor

După ce ANRE a propus o reducere a tarifului la gaze cu 20,3%, Mold-Street a analizat calculele propuse de Agenție. Potrivit acestora, tariful ar putea scădea cu 36% pentru CET-uri (rețele de distribuție a gazului cu presiune înaltă), 35% pentru instituții și companii (presiune medie) și doar 12% pentru restul consumatorilor (presiune joasă). Anterior, experții au atras atenția că tariful la gaz nu a fost ajustat timp de doi ani, timp în care populația a plătit cu 1,5 miliarde de lei mai mult decît trebuia, iar tariful trebuie redus cu cel puțin 30%.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.