Urzeala procurorilor

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a anunțat extinderea perioadei de inspecție la cele două procuraturi specializate. Controlul la PA și PCCOCS va dura pînă la 10 ianuarie. Motivul este volumul mare de lucru și dorința PG de a examina activitatea procuraturilor specializate din perioada 2016-2019. De asemenea, procurorul general promite detalii „foarte interesante”. Alexandr Stoianoglo a mai menționat că în prezent este verificată și averea șefului suspendat al PA Viorel Morari. Anume în baza acestor examinări se va decide dacă acesta va reveni sau nu în funcție.

În legătură cu activitatea trecută a PCCOCS și PA, procurorul general a spus anterior că de azi înainte procuratura va lăsa businessul în pace. Ce a avut în vedere Stoianoglo citiți aici.

Stadionul democratic

Igor Dodon comunicat la o emisiune de la canalul „Primul în Moldova” că încă nu a promulgat legea privind vînzarea terenului Stadionului Republican din centrul capitalei pentru construcția noii ambasade SUA și că are de gînd să întrebe locuitorii despre acest subiect. Despre vînzarea terenului sub noul sediu al ambasadei americane s-a vorbit și în timpul fostelor guverne ale lui Pavel Filip și Maia Sandu. Primul a adoptat o hotărîre privind înstrăinarea terenului în perioada cînd cele două guverne coexistau înainte ca democrații să cedeze guvernarea, iar al doilea a aprobat un proiect de lege în iulie 2019. Între timp, Dodon a propus organizarea unui referendum la acest subiect și a zis că a propus ambasadorului american patru locații alternative. Mai multe grupuri civice s-au opus inițiativei de a ceda terenul din centrul Chișinăului pentru scopurile ambasadei străine.

Gazprom vs Gazprom

De la 1 ianuarie 2020, prețurile pentru transportarea de gaze ar urma să crească de circa 8 ori.. O solicitare în acest sens a fost depusă de ANRE și administrația Moldovatransgaz. Acțiunea este argumentată de scăderea abruptă a volumului de gaze ce va tranzita Moldova în anul viitor. E vorba despre o cifră de 1,24 miliarde metri cubi, ceea ce este de 14 ori mai puțin decît în 2018 și de 16 ori față de 2017. Gazprom va renunță astfel la tranzitul prin Moldova în detrimentul intereselor Moldovagaz, întreprindere la care este acționar majoritar. Mai multe detalii pe mold-street.

Ambiții de oligarh

Peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea Aeroportului și crearea a mii de locuri de muncă, acestea sunt primile promisiuni ale miliardarului Andrei Goncharenko, proaspătul proprietar Avia Invest. Potrivit oligarhului, aeroportul urmează să fie transformat într-un hub internațional, iar în scurt timp va începe construcția unui nou terminal.

În prezent, compania moldovenească Avia Invest este deținută în proporție de 95% de Komavskaya Airport Invest Ltd., înregistrată în offshore. Săptămîna trecută, firma miliardarului miliardarului Nat Rothschild, NR Investments Ltd, a anunțat că îi întoarce înapoi cota de participație de 95% companiei Komavskaya. Acum au apărut noi detalii care arată că, pînă a trece în gestiunea lui Goncharenko, Komavaskaya a aparținut și unor oameni din anturajul fostului lider pedist Vlad Plahotniuc. Printre aceștia, bulgarul Marin Tenev, în perioada căruia a și fost schimbată structura Consiliului de Administrație al Avia Invest, la care s-au adăugat doi membri: Ilan Șor și mama sa Ilona Șor.

Săracii de la primărie

Proiectul cu privire la acordarea primelor anuale pentru funcționarii Primăriei Chișinău nu a trecut de votul CMC. Potrivit suținătorilor proiectului, situația salarială a funcționarilor din Primărie este „jalnică” – un funcționar ridică pînă la 5 mii de lei pe lună, iar angajații tehnici și mai puțin. Consilierii socialiști s-au abținut de la vot, calificînd inițiativa liberalilor drept una ilegală. Potrivit socialișitlor, primăria poate acorda premii angajaților numai în cazul în care nu există datorii la buget. Primarul Ion Ceban promite identificarea unei soluții la începutul anului viitor. Acest lucru a stîrnit critici din partea consilierilor PAS, PPDA și PL, ultimele două au și părăsit sala de ședințe.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.