Rocada rusă

Rusia ar putea avea un nou ambasador în Moldova. Actualul, Farid Muhametșin, are 71 de ani și urmează a fi înlocuit cu Oleg Basnețov, diplomat din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei. Basnețov a fost anterior atașat cultural în Bulgaria, consilier la ambasada din Bulgaria și ambasador în RD Congo.

Schimbarea ambasadorului vine într-una din cele mai proaste perioade ale relațiilor moldo-ruse: vicepremierul rus Dmitri Rogozin e persona non grata în Moldova, Vlad Plahotniuc e căutat pentru omor în Rusia, iar Parlamentul de la Chișinău a interzis știrile și emisiunile analitice din Rusia.

Șefa sub investigație

Procuratura Chișinău a confirmat că a pornit un proces penal pentru a verifica acuzațiile de „uzurpare de calități oficiale și samovolnicie” aduse de liberalul Valeriu Munteanu primăriței interimare Silvia Radu. Vor fi audiați și viceprimarii Ruslan Codreanu și Nistor Grozavu. Munteanu a sugerat că procesul e un semn că Vlad Plahotniuc a decis să o schimbe pe Radu din funcție din cauza incompetenței pe care a demonstrat-o pînă acum.

Krollinde de Crăciun

După ce BNM a publicat o sinteză a raportului Kroll 2 săptămîna trecută, premierul Pavel Filip a explicat de ce nu a fost publicat raportul integral. Filip spune că 90% dintre numele figurate în raport sunt „ale oamenilor absolut onești, dar care pur și simplu au fost în acest circuit”.

De cealaltă parte, liderul PPDA Andrei Năstase a declarat că sinteza a fost publicată înainte de sărbători pentru a-i diminua impactul. Politicianul e nemulțumit că textul nu dezvăluie numele beneficiarilor și omite unele faze ale furtului. Năstase a cerut procuraturii să-i tragă la răspundere pe Andrian Candu, Iurie Leancă și ceilalți demnitari care au promovat decizia guvernului de a oferi 9,5 miliarde drept garanții de stat celor trei bănci.

Iurie Leancă a descris drept „primitive” declarațiile lui Năstase și a spus că acesta ar trebui să ceară tragerea la răspundere și a lui Maia Sandu și Viorel Cibotaru, pe atunci miniștri în cabinetul condus de Leancă.

Salvat de Interpol

Interpol-ul a refuzat cererea autorităților ruse de a-l da în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc. Responsabilii de la Interpol au decis că solicitarea rușilor este motivată politic. Plahotniuc este căutat în Rusia pentru omor.

Național renaționalizat

Mold-Street scrie că guvernul a decis anularea contractului de privatizare a Hotelului Național fiindcă investitorul nu și-a îndeplinit obligațiunile, iar hotelul s-a transformat într-o ruină. Firma care cumpărase clădirea, Alfa-Engineering din Căușeni, a fost implicată și în frauda bancară din 2014.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.