Arena încercuită

Arena Chișinău e încercuită de terenuri private într-un cîmp de lîngă Stăuceni, iar Ministerul Economiei a propus în septembrie ca aceste pămînturi să fie naționalizate, astfel încît să poată fi construit un drum de acces. CNA acum dă aviz negativ proiectului de naționalizare, descoperind că terenurile cu pricina au fost date în proprietate privată în mod ilegal, între anii 2010-2018. CNA recomandă suspendarea proiectului pînă nu vor fi verificate acțiunile administrației locale și ale Cancelariei de Stat.

Procuratura Anticorupție a anunțat că un proces penal a fost pornit încă la începutului lui octombrie, „ pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei polivalente.” Au fost audiate mai multe persoane și ridicate mai multe documente.

Agentul 006

Noi acuzații în saga interceptărilor ilegale. Anatol Macovei, fost șef al Direcției 6 la Inspectoratului Național de Investigații (INI), afirmă că ex-ministrul MAI Andrei Năstase știa că se distrug probe legate de spionare, dar n-a intervenit. Asta pentru că, sugerează Macovei, probele puteau într-adevăr conține informații compromițătoare.

Potrivit lui Macovei, ofițerii implicați în spionările ilegale înțelegeau foarte bine că săvîrșesc abuzuri, beneficiind în schimb de remunerare specială și avansări în grad. Macovei a mai spus că în interceptările și urmăririle ilegale – care vizau politicieni de opoziție, jurnaliști și activiști – erau implicate SIS, Direcția 7 și Direcția 5 ale INI. Ultima, supranumită „poliția politică”, a fost desființată chiar de Năstase. (SIS a negat luni acuzațiile de interceptări ilegale, spunînd că au substrat politic).

Deși detaliile despre spionaj par a fi plauzibile și confirmate de alte surse, acuzațiile lui Macovei ar trebui luate cu un grăunte de sare. Înainte de a fi numit șef de direcție la INI, în 2016, Macovei era un fel de șef al „gărzii populare” a Platformei Demnitate și Adevăr. ZdG scria atunci că, din această postură, Macovei a băgat Platforma în vreo două scandaluri, care au fost reflectate pe larg de televiziunile lui Plahotniuc.

Insuficiența tranșantă

Premierul Ion Chicu a declarat că mizează în continuare pe sprijinul UE, însă banii pe care îi oferă europenii pur și simplu nu sunt suficienți pentru planurile ambițioase ale guvernului. Așa că se vor căuta bani suplimentari. În orice caz, premierul promite că va face totul pentru a îndeplini condițiile necesare pentru accesarea celei de-a doua și a treia tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE. Comentînd afirmația predecesoarei sale, Maia Sandu, cum că prima tranșă n-ar fi venit fără eforturile cabinetului său, premierul Chicu a formulat următorul argument: banii trebuiau să vină oricum, pentru că au fost planificați în bugetul RM încă din toamna lui 2018. Guvernul Chicu a inclus și el în bugetul pentru 2020 cam 900 mln lei așteptați de la UE (așa, ca europenii să n-aibă încotro).

Miercuri, Guvernul urmează să aprobe proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2020. Între timp, NM a comparat proiectul actual cu cel prezentat de guvernul precedent și a găsit că acestea seamănă în proporție de 90%. Ar putea fi din lipsă de timp, iar diferențele mai mari să se regăsească în proiectul bugetului propriu-zis. Acesta va fi examinat de Guvern, la fel, miercuri, însă documentul nu a fost publicat deloc.

Buteliile-bombă

O butelie de gaz conectată la o plită a fost evacuată dintr-un bloc din sectorul Botanica al capitalei, după ce locuitorii au simțit miros specific. Pompierii au căutat sursa mirosului timp de 4 ceasuri și au trebuit să forțeze ușa cînd au localizat sursa. Proprietarul le comunicase la telefon că n-are nicio butelie. Incidentul a reanimat îngrijorările legate de utilizarea neautorizată a buteliilor de gaz în blocurile conectate doar la electricitate. Potrivit vicepretorului Botanicăi Vitalie Jacot, dat fiind faptul că apartamentul cu pricina era situat la etajul întîi, iar blocul nu-i din beton, consecințele unei potențiale explozii ar fi fost mai grave decît cele din Rîșcani, unde acum un an și ceva o butelie-bombă a distrus mai multe apartamente de la 3 etaje și a ucis 5 oameni. La Primărie va fi creată o celulă de criză pentru a interveni prompt în situații de acest fel.

Conexiune restabilită

Piotr Mura a devenit noul director interimar al Moldtelecom. Precedentul interimar, Igor Sîrbu, a fost pus în funcție în august și urma să asigure interimatul pînă la selectarea unui director general prin concurs, lucru care nu s-a întîmplat. Mura, pînă acum vicedirector, a revenit la Moldtelecom (după o întrerupere de 6 ani) în 2016, odată cu numirea lui Dan Mitriuc în funcția de director. După plecarea lui Mitriuc în iulie 2019, procurorii au pornit două cauze penale pentru delapidare și abuz în serviciu comise de administrația companiei.

Altele, într-o frază

ZdG a aflat, iar premierul Chicu a confirmat că proaspăt-numita șefă a Cancelariei de Stat Liliana Iaconi îi este cumătră, fiind soția unui prieten și coleg; dar asta nu contează, pentru că doamna este un bun profesionist, insistă Chicu.

◾ Procurorul-șef-adjunct Eduard Bulat, tot el fost candidat la șefia PG, cere în instanță anularea concursului de preselecție, afirmînd că concursul nu a avut criterii clare de evaluare și că procesul a fost viciat de un conflict de interese – deși o membră a comisiei s-a recuzat din acest motiv de la evaluarea candidatului Vladislav Gribincea, Bulat crede că ea i-a defavorizat pe ceilalți candidați.

◾ Poliția de patrulare avertizează că nu va mai tolera șoferii de microbuz care vor staționa altundeva decît în stații și vor lua pasageri peste numărul de locuri utilate (deja vu), iar în cazul încălcărilor, șoferii vor fi amendați la stațiile-terminus pentru a nu crea incomodități pasagerilor.

◾ Un proiect de hotărîre de Guvern prevede că funcționarii nu vor putea primi cadouri mai scumpe de o mie de lei într-un an.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.