Mai donați măi

Rise a examinat listele donațiilor pentru partide înregistrate la CEC și a aflat că, în jumătate de an, partidele parlamentare au primit în total cam 8,7 mln lei, toate de la persoane fizice. Din cele 5,6 mln donate pentru PDM, jumătate vin de la primari și alți diverși bugetari. Un primar care și-a donat cam 70% din venitul său anual a recunoscut pentru Rise că a făcut-o în speranța că satul său va primi drumuri bune. Iar un șef de spital raional a donat 40 de mii de lei, neașteptînd nimic în schimb: „am donat și Dumnezeu cu dânșii”. PSRM și-a primit o treime din donații (din totalul de aporox. 3 mln lei) de la deputați și asistenții lor. În pușculița liberal-democrată au intrat puțin sub 26 mii lei, PPEM a încasat 77 mii lei de la 16 persoane, iar PL a primit doar 600 de lei, în timp ce doar 57 din cei 21 de mii de membri de partid și-au plătit cotizația. PCRM a primit 0 lei donații, în schimb a primit 85 mii lei din cotizații de membru.

Tăcerea Ministerelor

CPR a dat în judecată Poliția de Frontieră și MAI, după ce ONG-ului i s-au refuzat informații legate de modul, presupus abuziv, în care cei șapte profesori de la Orizont au fost capturați, scoși din țară și predați autorităților turce. La începutul lui octombrie, Poliția de Frontieră a refuzat să dea detalii, invocînd protecția datelor cu caracter personal – de teamă ca informația să nu-i expună cumva pe cei șapte turci, ca și cum. Nici MAI, instituția ierarhic superioară, n-a vrut să vorbească. MAI este al treilea minister pe care CPR îl dă în judecată pentru tăinuirea unor informații de interes public. Procesele versus ME și MF, spune CPR, se desfășoară anevoios și sunt mereu amînate.

Creșterea medie

Salariul bugetarilor a constituit în medie 5.624 lei în trimestrul III, cu 12,7% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit BNS. În așa-zisul sector real, salariul mediu a fost de 6.845 lei, + 11,6 la sută. Raportată la prețurile de consum, creșterea medie a fost de 8,9%.

Dedicație specială

Ruslan Codreanu a anunțat că se vor crea benzi dedicate pentru transportul public în centrul capitalei și anume pe Ștefan cel Mare, Pușkin și Bănulescu-Bodoni. Primarul interimar a spus că măsura ar trebui să ajute troleibuzele și autobuzele să respecte graficul și regimul de viteză. Benzile dedicate vor funcționa deocamdată în regim de test: „Vom vedea care vor fi rezultatele implementării acestui proiect și cum vor reacționa cetățenii”, (inclusiv cei ce parchează, deseori neregulamentar, pe banda din dreapta).

Principalu-i sănătatea

În Moldova, raportat la PIB, statul cheltuie pe medicină de 2,2 ori mai puțin decît media din UE. În valori absolute, cheltuielile anuale per capita sunt de $515, ceea ce e de 9,5 ori sub media UE. În 2019, cheltuielile pentru sănătate vor constitui 4,2% din PIB, față de 4,3% în 2018, cea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani. Despre aceasta scrie economistul Veaceslav Ioniță (IDIS Viitorul) în publicația Trend Hunter. Potrivit economistului, cheltuielile Fondului de Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru fumători și cei dependenți de alcool sunt mai mari decît pentru restul cetățenilor. Astfel, el propune introducerea unei taxei pe viciu la vînzarea băuturilor alcoolice și produselor din tutun.

Optimismul pripit

Iurie Leancă se arată încrezător că după alegerile din februarie asistența macrofinanciară din partea UE va fi dezghețată. Nu de alta, dar condițiile tehnice, potrivit vicepremierului pentru integrare europeană, sunt îndeplinite, iar alegerile vor fi libere și corecte. Experții IPN consideră însă că asta nu va fi de-ajuns pentru a depăși criza din relația cu UE. „Oricine citește ultima Rezoluție a Parlamentului European se poate convinge de [...] faptul că nu îndeplinirea unor condiții tehnice stă la baza relațiilor dintre țara noastră și Uniunea Europeană, care este totuși o uniune a valorilor”. Și încă, „e dificil să desfășori alegeri libere și corecte într-un context democratic aflat în regres”, în condițiile în care persistă tendințele negative ce au marcat procesul electoral în ultimii patru ani.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.