Deputații ostatici

La o masă rotundă despre dialogul dintre Parlament și societatea civilă, vicespeakerul Valeriu Ghilețchi a spus că deputații nu trebuie să răspundă în față ONG-urilor și nu pot fi ostaticii controlului societății civile. Într-un articol sic! dedicat acestei teme, explicăm importanța și rolul societății civile, enumerăm atacurile guvernării împotriva ei și arătăm de ce argumentele autorităților sunt false, iar unele chiar ipocrite.

Secret public

Procuratura Anticorupție le-a spus celor de la ZdG că nu poate să le spună dacă a investigat finanțarea de către Ilan Șor a studiilor fiului lui Iurie Leancă în Anglia. Anterior, deputatul liberal Lilian Carp a expediat o sesizare în adresa Procuraturii, cerînd investigarea acestor acuzații. Informațiile au ieșit la iveală cînd Jurnal TV a publicat copiile unor rulaje bancare din 2014, potrivit cărora studiile tînărului Leancă au fost plătite cel puțin parțial de niște companii afiliate lui Ilan Șor și implicate în furtul miliardului. Iurie Leancă, care era premier în 2014 neagă informațiile, iar Șor spune că nu-și amintește.

Președintele și alegerile

Speakerul Andrian Candu a spus că Președintele Igor Dodon nu va candida la următoarele alegeri parlamentare fiindcă legea nu-i permite. De cealaltă parte, șeful statului, care, în pofida funcției, a rămas liderul neoficial al socialiștilor, spune că PSRM ar putea să nu recunoască rezultatele alegerilor dacă vor „fi utilizate resursele administrative” împotriva unor candidați. Experții IPN se întreabă de ce PSRM n-ar recunoaște alegerile, ținînd cont de toate atuurile pe care le are: sprijinul Bisericii, al Rusiei și al Turciei, un trust media puternic, două fundații de caritate, finanțare de zeci de milioane și un rating ridicat al lui Igor Dodon. Concluzia experților e că socialiștii au realizat că sistemul mixt pe care l-au votat nu-i avantajează pe ei cel mai mult, ci pe partidul care are cel mai mulți bani și controlează resursele administrative din țară.

Violator în libertate

Medicul Stanislav Florea, care a fost condamnat în primă instanță pentru a violat 16 paciente la Institutul Psihoneurologic din Bălți, se află încă în libertate. Dosarul său se află la Curtea de Apel Bălți încă din 2016. Florea se prezintă doar la ședințele de judecată, pentru care se găsește mereu un motiv de întrerupere sau amînare.

Banii la vedere

Maia Sandu a trimis un răspuns în scris comisiei de anchetă creadă de PD pentru investigarea finanțării PAS. Pediștii acuză PAS și PPDA că ar fi fost finanțate de Fundația Open Dialogue, care, la rîndul ei, ar avea legătură cu serviciile secrete rusești. Maia Sandu neagă acuzațiile și spune că este gata să vorbească despre finanțarea PAS în Parlament, dar vrea să abordeze și subiectul general al finanțării partidelor. Fosta ministră arată cu degetul la PD și PSRM, care au bugete enorme din surse dubioase.

Bugetul informal

Expert-Grup a publicat un studiu în care estimează că municipiul Chișinău pierde jumătate de miliard de lei anual din cauza corupției. Potrivit studiului, cei mai mulți bani se pierd în procesul de achiziții publice și prin gestiunea defectuoasă a întreprinderilor municipale. Riscurile principale sunt legate de înțelegerile informale, manipularea actelor oficiale, folosirea proprietății publice în scopuri personale, dar și de clientelismul politic, întrucît mulți conducători de întreprinderi sunt și membri de partid.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.