Gîlceava juzilor

Consiliul Superior al Magistraturii a decis azi că nu există temei să convoace pe mîine Adunarea Generală a Judecătorilor (în pofida deciziei Curții de Apel) și îi lasă Curții Supreme ultimul cuvînt în această chestiune. Însă CSJ a decis, seara tîrziu, că Adunarea totuși va avea loc.

Mai devreme astăzi, prim-ministra Maia Sandu s-a arătat îngrijorată de modul „netransparent” și „grăbit” în care s-a cerut convocarea Adunării, bănuind că scopul urmărit este „blocarea activității Consiliului Superior al Magistraturii”. Șefa guvernului a declarat la un briefing de presă că salută pornirea judecătorilor de a sta la sfat, însă regretă „lipsa de transparență, dirijarea din urmă, decizii judecătorești emise cu viteza luminii”, niște practici care-i aduc aminte de guvernarea precedentă.

Și Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, afirmă că se urmărește blocarea CSM, în special a funcției acestuia de a autoriza investigații împotriva magistraților corupți. La fel, expertul crede că unii judecători încearcă să se împotrivească reformei sistemului judecătoresc. „Sunt niște acțiuni vitale pentru unii judecători de a rămâne în sistem cu orice preț, și nu o simplă dispută între câteva grupuri de judecători. Miza este foarte mare pentru unii judecători.”

Agora s-a uitat peste lista cu cei 87 de magistrați care au solicitat organizarea Adunării și demsia in corpore a CSM, și a găsit acolo (între alții, desigur) „magistrați cu probleme de integritate, sancționați disciplinar sau pentru că și-au ascuns averea.”

Prietenul tuturor

Președintele Igor Dodon a declarat de la tribuna principală a ONU că este adeptul unei Europe unite, de la Lisabona la Vladivostok. Pentru Republica Moldova, el vrea recunoașterea internațională a statutului permanent de neutralitate, precizînd totodată că o țară neutră nu înseamnă un teritoriu neutru. Președintele a mai vorbit și despre egalitatea de gen, subliniind totuși că rolul principal al unei femei este cel de mamă, dar și despre schimbările climatice.

În marja Adunării Generale ONU, președintele Dodon a avut o scurtă întrevedere cu omologul său român. Klaus Iohannis a declarat că drumul european al Republicii Moldova este singura opțiune care poate aduce prosperitate. Dodon l-a asigurat pe Iohannis că relațiile cu statul vecin au un caracter strategic și constituie o prioritate pentru administrația prezidențială, remarcînd faptul că România este cel mai mare partener comercial al RM. Tot la New York, Dodon s-a întîntit cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Ambii au constatat cu satisfacție realizarea Acordului de parteneriat strategic semnat în 2018, cînd a fost renovată clădirea Președinției. Președintele Dodon a reușit să prindă un photo-op cu Donald Trump, dar nu e clar dacă aceștia au reușit să și discute.

Curent alternativ

Moldova va putea accesa finanțare în valoare de €60 mln sub formă de împrumut și €40 mln grant pentru modernizarea sistemului energetic și interconectare cu România. Ministerul Finanțelor a semnat azi trei acorduri de finanțare în acest sens. Ministra Natalia Gavrilița a declarat că proiectul, elaborat în comun cu BERD, BEI, BM și UE, va contribui la reducerea dependenței energetice a RM. „Obiectivul nostru este de a realiza integrarea deplină în rețeaua energetică a Uniunii Europene”, a declarat ambasadorul UE Peter Michalko.

Între timp, Guvernul Sandu capătă mai multă susținere în Parlamentul European, unde eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL) a fost ales președinte al Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova. Mureșan a lăudat-o pe Maia Sandu ca fiind „cel mai proeuropean și cel mai reformator prim-ministru pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii 30 de ani.” Precedentul președinte de Delegație, Andi Cristea (PSD), ținea mai degrabă cu guvernul precedent.

Nu-i bun, da-i bun cum este

Acasă, însă, moldovenii dau note proaste guvernului Sandu, cel puțin potrivit ultimului sondaj [imas]. 32% din respondenți au acordat note de la 1 la 4, iar 26% – note de 5-6. Doar 8% au oferit note maxime. Totodată, majoritatea crede că actuala coaliție PSRM-ACUM va rezista un mandat întreg și că această alianță a fost o decizie bună sau „răul cel mai mic”. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 36,1% din alegători ar vota cu PSRM, 20,7% cu PAS, iar 9,4% cu PDM. Potrivit sondajului [imas], PDA s-ar situa după PCRM, cu 3,5% și, respectiv, 4,1%.

Invalidare ca în codru

Lui Ruslan Codreanu i s-a refuzat înregistrarea în calitate de candidat în cursa pentru primăria capitalei, după ce autoritatea electorală i-a invalidat cam 1200 de semnături. Fostul primar interimar a prezentat ceva mai mult de 10 mii de semnături, atît cît se cere de la un independent. El recunoaște că, în grabă, au putut să se comită erori la colectarea a 100-300 de semnături, dar nu mai mult, și intenționează să se adreseze în instanță. Codreanu s-a mai plîns și de alte impedimente din partea autorităților electorale.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.