Ședință neproductivă CMC

Ședința de azi a CMC a fost amînată din lipsa de cvorum. Socialiștii au părăsit sala fiind nemulțumiți pentru că în ordinea de zi nu au fost incluse subiecte „cu adevărat importante” pentru chișinăuieni. Asta în contextul în care lista cuprinde nici mai mult, nici mai puțin de 52 de proiecte. Socialiștii au solicitat convocarea Biroului permanent pentru stabilirea unei noi agende. De cealaltă parte, liberalii au declarat că socialiștii blochează activitatea consiliului. Astfel spus, la întrunirea de azi au fost prezenți doar 20 de consilieri.

Răspunsuri copy/paste

La solicitarea reporterilor TV8 de a oferi răspunsuri la întrebări cu referire la operațiunea de expulzare a celor șapte profesori turci, SIS s-a limitat la a răspunde că: 1) Procesul de expulzare a fost unul legal; 2) vor coopera mai departe în cadrul normelor legale. În linii mari, același răspuns l-au primit și jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Asta în condițiile în care întrebările și numărul acestora erau total diferite.

Încă 48 pentru a completa peșcheșul?

Republica Moldova ar putea expulza încă 48 de cetățeni turci, de această părere este directoarea Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu. Acestea ar fi niște persoane aflate pe „lista neagră” a regimului Erdogan, printre care oameni de afaceri, dar și alți cetățeni turci antrenați în diferite activități. Totodată, directoarea AIM declară că invocarea secretului de stat e nimic altceva decît evitarea și pasarea responsabilității de la o instituție la alta. Recent, AIM a cerut autorităților să facă publice audierile pe care le-au făcut în Comisia pentru securitate națională din Parlament, acestea fiind informații de interes public.

Gaze cîte vreți

În anul 2019, Moldova va fi asigurată cu volumul necesar de gaze naturale, a asigurat vicepreședintele Gazprom Valeri Golubev la o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip. După cum a informat anterior Infotag, planul de implementare a pachetului III energetic în Moldova, prezentat la Bruxelles, presupune divizarea „Moldovagaz” în două întreprinderi. Una pentru transportare și alta pentru distribuția gazelor. În acest sens, concernul rus își menține dreptul de proprietate asupra tuturor obiectelor, însă gestionarea unei întreprinderi este transmisă unui operator independent. Termenul de implementare a prevederilor este 1 ianuarie 2020.

Cu 7 trepte mai sus

Moldova a urcat șapte poziții în clasamentul mondial al indicelui libertății economice pentru 2018. Conform rating-ului prezentat de Fraser Institute, Republica Moldova ocupă locul 95 din 159. Liderii clasamentului global al libertății economice sunt Hong Kong, Singapore și Noua Zeelandă. Fraser Institute este o oraganizație care se ocupă cu evaluarea măsurilor politicile implementate de către state în sprijinul libertății economice. Această evaluare vizează criterii ca libertatea personală, schimbul voluntar, libertatea concurenței și securitatea proprietății private.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.