Salvați de sechestru

Nimeni nu poate prelua contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău, atîta timp cît există un sechestru, a declarat prim ministra Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă. Sechestrul ar fi fost impus deja marțea trecută, a doua zi după ce s-a anunțat achiziționarea firmei concesionare Avia Invest de către miliardarul Nat Rothschild. Sandu spune că nu era vorba de o tranzacție finalizată, ci mai degrabă de „o intenție declarată.” Prim ministra a mai adăugat că sechestrul este valabil o perioadă limitată, fără a preciza cît, iar procurorii trebuie să se miște repede. În privința întoarcerii Aeroportului în gestiunea statului, asta nu pare să se întîmple prea curînd. Există o clauză în contract, spune Sandu, care îi oferă concesionarului tocmai trei ani să remedieze problemele, în caz că acestea se vor depista, și încă jumătate de an ca să „intre în discuții cu Guvernul”. Se ia în calcul și opțiunea rezilierii contractului cu riscul unui litigiu în instanțe internaționale.

Ba da, ba nu

În cadrul aceluiași interviu, Maia Sandu a declarat că toate măsurile fiscale negociate cu FMI fuseseră coordonate cu fracțiunea PSRM din Parlament și cu Președinția. Colegii de alianță „au văzut și au spus «da»,” afirmă Sandu. Acum două săptămîni, consilierul prezidențial și fost șef la Finanțe, Ion Chicu, a criticat măsurile fiscale propuse de Guvernul Sandu și a propus renegocierea lor.

22.000 de tone de promisiuni

Ministrul apărării din Rusia Serghei Șoigu i s-a alăturat Președintelui Igor Dodon la ceremoniile de sărbătorire a „eliberării Moldovei de fascism”. Șeful statului spune că Șoigu, în numele statului rus, i-a propus să inițieze procesul de lichidare a munițiilor din depozitul de lîngă Cobasna, pe malul stîng al Nistrului (curios, președinte îi zice „Colbasna”, denumirea rusească a satului). Președintele vrea ca această chestiune să fie discutată la următoarea întrunire 5+2. Pe de altă parte, premiera Maia Sandu se arată nedumerită și insistă că vizita lui Șoigu a fost una neoficială, astfel încît acesta nu avea dreptul să ajungă la vreo înțelegere oficială.

La Cobasna stau depozitate 22 de mii de tone de muniții sovietice (echivalentul a unei bombe atomice de 10 tone, în estimarea fostului ministru al apărării Vitalie Marinuța), păzite de 1.500 de soldați din fosta Armată a 14-a. Rușii tot promit că evacuează munițiile și trupele încă din 1999, conform înțelegerilor summitului de la Istanbul.

Valea trandafirului roș

Valeriu Munteanu s-a plîns la CEC că Ion Ceban, contracandidatul său la alegerile locale din Chișinău, și alți consilieri municipali PSRM au folosit resurse administrative pentru „vicierea opțiunii de vot” a orășenilor. Munteanu e nemulțumit că la festivitatea de redeschidere a havuzului de la Valea Trandafirilor nu a fost prezentă conducerea interimară a Primăriei, ci doar reprezentanți PSRM, care „au încercat astfel să utilizeze acest eveniment pentru a etala lucrarea făcută din bani publici drept o realizare de partid”.

Sezonul căpușelor

Platforma DA cere Procuraturii Generale să investigheze deciziile ANRE de majorare a tarifelor. Andrei Năstase i-a acuzat pe directorii ANRE că sunt controlați politic de PDM și că au tărăgănat ajustarea tarifelor pentru a proteja democrații în perioada alegerilor. Liderul PDA mai spune că Agenția nu a prezentat încă „dovezi concludente” că firmele căpușă și schemele ilegale au fost scoase din ecuație. Năstase insistă că majorarea tarifelor nu trebuie să aibă loc decît după un audit cu participarea societății civile.

Aceiași candidați

Blocul ACUM a decis că va avea candidați comuni la alegerile locale și la cele parlamentare noi din circumscripții din 20 octombrie. Dar aceștia încă urmează să fie identificați. Săptămîna trecută, PSRM a anunțat că a desemnat 90% din candidații săi.

Vorbă să fie

Mîine Republica Moldova împlinește 28 de ani. Cabinetul de Miniștri va sta „de vorbă cu cetățenii” cam o oră, după care îi va lăsa să se bucure de un concert.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.