Ce e mai departe?

CEC se va întruni vineri pentru a lua act de hotărîrea judecătorească ce a invalidat ambele tururi de scrutin în Chișinău. Între timp, protestele #votfurat au continuat: azi-dimineață devreme la Primărie, iar în timpul amiezii la Ministerul Justiței. Mîine, „Comitetul de Rezistență Națională” va anunța acțiunile pentru perioada următoare.

Uriașa nedreptate

Într-un interviu pentru Timpul, liderul PD a declarat că au existat solicitări „cu iz de șantaj”, inclusiv din afara țării, ca partidul și Guvernul să influențeze validarea în instanță a alegerilor din Chișinău, miza fiind finanțarea externă. „Ce să facă PDM? Să meargă peste cele 5 complete de judecători și să le solicite să scrie altă decizie? Cum ar putea să se ceară așa ceva?” De altfel, spune Plahotniuc, scrutinul a fost liber și democratic, deși au existat încălcări și mai grave decît cea care a condus la invalidare, și anume implicarea politicienilor străini în campanie. Dacă banii europeni nu vor veni, asta ar fi „o uriașă nedreptate”, dar una gestionabilă, pentru că „nu este vorba de sume mari (...) nu se pune problema ca moldovenii să aibă de suferit financiar”. Asta contrastează cu declarațiile speakerului Andrian Candu, care spunea acum două săptămîni că democrații vor avea „o problemă din punctul de vedere al unui minus” financiar în proiectele guvernamentale dacă banii nu vin.

Majoritate sau anticipate

Ca și Plahotniuc, președintele Igor Dodon crede că decizia de nevalidare e un precedent periculos care ar putea avea repercursiuni la parlamentare. El învinuiește Occidentul că, investind în guvernele pro-europene, acesta a tolerat „toate fărădelegile din acești ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor”. Dodon mai spune că decizia l-a nedreptățit pe socialistul Ion Ceban, care trebuia lăsat să participe într-un tur doi repetat. La parlamentare, spune Dodon, socialiștii sunt montați să ia o majoritate care să le permită să formeze singuri Guvernul. În al doilea cel mai probabil scenariu potrivit socialiștilor, vor fi alegeri anticipate imediat după cele ordinare, pentru că nu se va putea forma o coaliție.

Stare gazoasă

Mold-street scrie că startul construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, promis să fie dat la finele verii, e sub semnul întrebării. Transgazul românesc (după plata dividendelor în proporție de 90% din profitul pe 2017) nu se grăbește să plătească 180,2 mln lei pentru privatizarea companiei operatoare, iar autoritățile moldovene nu se grăbesc să îndeplinească toate cele 13 precondiții birocratice pentru privatizare. De exemplu, ANRE nu și-a dat încă acordul ca firma operatoare de stat să devină SRL și să-și păstreze toate licențele. Mai mult, legea îi obligă pe români să ceară acordul unei întreprinderi deținute de Moldovagaz/Gazprom, care, firește, refuză. Ministerul Economiei i-ar fi recomandat Transgazului să ignore refuzul, ceea ce ar însemna că ar trebui să se bizuie pe justiția moldovenească în caz de litigiu.

Arest cu măsură

De Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, avocații au protestat astăzi în fața Curții de Apel Chișinău împotriva aplicării excesive a arestului. Avocații spun că magistrații admit prea ușor demersurile procurorilor privind arestul preventiv, care ar trebui să fie o măsură excepțională potrivit practicii europene. Apărătorii au cerut demisia judecătorilor care fac abuz de această măsură. Protestatarii au mai ținut și un minute de reculegere în memoria justiției din Moldova. Curtea de Apel a răspuns spunînd că protestul e un drept al avocaților, dar că acesta a împiedicat azi examinarea a circa 300 de dosare.

Procurăm oleacă

Rise Moldova a actualizat o investigație mai veche, din care reiese că, fiind deputat în 2011, Andrian Candu a administrat afaceri prin procură, în beneficiul lui Vlad Plahotniuc. Legea interzice demnitarilor să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția celor didactice sau științifice. Candu zice că n-a fost plătit pentru servicii. „Renunțarea la remunerare nu înseamnă că această funcție nu este remunerată”, precizează Lilian Chișca, șef-adjunct ANI.

Se schimbă vremea

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic, începînd de mîine și în următoarele zile se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, izolat foarte puternice. La fel, se prognozează grindină și intensificări ale vîntului cu aspect de vijelie de până la 15-20 m/s.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.