Epurarea justiției

Ziarul de Gardă scrie despre demiterea judecătorului Gheorghe Bălan, după ce un primar democrat și SIS-ul au sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii. Bălan e acuzat că ar fi hărțuit și amenințat cu răfuieli politice autoritățile din satul Puhăceni. Fostul judecător însă afirmă că soția sa e din acel sat și au încercat împreună să se opună transformării ilegale a unei pășuni în carieră de nisip. Anul trecut, Bălan a criticat sistemul judiciar pentru că ar acționa la cheremul unui singur individ.

Ambulanța Moscovei

Primele 10 ambulanțe din cele 69 cumpărate din Rusia au ajuns în Moldova. În total, guvernul va plăti 51,5 milioane pentru ele. Mai mulți activiști și politicieni spun că mașinile sunt produse de firma lui Oleg Deripaska, unul din oligarhii ruși de pe lista de sancțiuni a SUA, iar asta contravine discursului pro-vestic al guvernării. Compania importatoare în Moldova, Autoritate Grup, spune însă că doar șasiul a fost produs la uzina GAZ, iar vehiculele au fost convertite în ambulanțe de altă firmă. În ultimii 5 ani, Autoritate Grup a cîștigat peste 40 de contracte cu statul, în valoare de ~77 milioane de lei.

Bulevardul ferat

Valeriu Munteanu, candidatul liberal la primăria capitalei, a promis că va scoate calea ferată din oraș și va construi în loc un bulevard, iar guvernul și CFM vor construi o cale ferată de centură. Candidatul socialist Ion Ceban a publicat astăzi oferta electorală pentru suburbii, promițînd zeci de milioane de lei pentru satele și orașele municipalității. Tot azi, candidații Silvia Radu, Constantin Codreanu, Alexandra Can și Victor Strătilă au participat la o dezbatere IPN.

Presa presată

Moldova a pierdut o poziție în clasamentul World Press Freedom Index, fiind situată între Armenia și Coasta de Fildeș, pe locul 81 din 180 de țări. Potrivit raportului, politicile redacționale ale diferitor mass-media sunt subordonate intereselor economice și politice ale proprietarilor. Cît despre aceștia, proprietatea mass-media rămîne netransparentă. CCA-ul tot este politizat, iar autoritățile fac exces de zel în lupta cu propaganda.

Plăcuța discordiei

Deputații PL și PLDM au cerut fără succes audierea ministrului pentru reintegrare în legătură cu semnarea acordului privind plăcuțele neutre pentru mașinile din stînga Nistrului. Ei spun că decizia e neconstituțională și legitimează regimul separatist. Tudor Deliu se teme că banii pentru plăcuțe vor fi o nouă sursă de bani pentru Transnistria. De cealaltă parte, ministra Cristina Lesnic a explicat la o emisiune că mașinile vor fi verificate înainte de înregistrare, iar baza de date va fi comună, astfel încît Moldova va ști cine e la volanul mașinilor, iar proprietarii vor trebui să renunțe la plăcuțele transnistrene pentru a le obține pe cele noi.

Decadă pentru apartament

Potrivit Expert-Grup, un moldovean are nevoie de 11,2 salarii medii anuale pentru a-și cumpăra un apartament de 70 m2. Datorită scăderii prețurilor și creșterii veniturilor, situația e mult mai bună decît în 2008, cînd era nevoie de 30,6 salarii medii anuale pentru un apartament. Pe de altă parte, moldovenii oricum o duc mai prost decît olandezii sau germanii, cărora le trebui mai puțin de 5 salarii anuale pentru a-și cumpăra un apartament.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.