Afaceri nobile

O investigație Mold-Street arată că o parte din banii încasați de Aeroportul Internațional Chișinău au ajuns în Rusia sau alte părți. Spre exemplu, în 2014-2015, compania Avia Invest, care a cîștigat în condiții controversate contractul de concesionare a aeroportului, împrumută 110 milioane de lei companiei Nobil Air, care-i oferă drept credit companiei Airklassika Group. Aceasta, la rîndul ei, îi schimbă în dolari și îi transferă pe contul întreprederii de stat ruse „Centrul de asigurare juridică și financiară”, care face parte din Administrația Prezidențială a Rusiei. Intermediara Nobil Air aparținuse anterior lui Vlad Plahotniuc, însă a ajuns apoi în mîinile lui Ilan Șor.

Vine Veneția

OSCE și Comisia de la Veneția au anunțat că vor trimite o delegație oficială în Moldova pentru a evalua sistemul electoral mixt. Anterior, experții de la Veneția evaluaseră negativ proiectul reformei electorale și recomandaseră Chișinăului să nu o facă. Totuși autoritățile moldovenești au invocat în mod populist principiul suveranității și legea a fost votată în Parlament. Ulterior, guvernarea spunea că a ținut cont de recomandările și observațiile Comisiei. Delegația care va veni pe 29 ianuarie va evalua legislația revizuită.

„Condiționalitățile” lui Leancă

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă a declarat că Moldova ar putea depune cerere de aderare la UE numai dacă o coaliție pro-europeană va cîștiga alegerile parlamentare din acesta. În prezent, această coaliție e formată din PPEM-ul lui Leancă și PDM-ul lui Plahotniuc. Fostul premier a sugerat că Moldova trebuie să depună această cerere în 2019, cînd România va deține președinția UE.

Conacul Diacov

Conacul Inglezi, monument de arhitectură de însemnătate națională, a ajuns oficial în proprietatea fiicelor deputatului Dumitru Diacov. Fostul ministru democrat al culturii Boris Focșa fusese anchetat în 2013-2015 pentru înstrăinarea clădirii din Chișinău, care se afla în gestiunea Teatrului Luceafărul. Dosarul a fost clasat, anexele conacului privatizate și distruse pe rînd de firme asociate familiei Diacov. Potrivit unui aviz din 2016, în spatele monumentului arhitectural va fi construită o parcare multietajată.

Epopeea bradului

Primărița interimară Silvia Radu a plantat niște molizi în Dendrariu pentru a compensa pentru bradul de Crăciun tăiat ilegal dintr-o grădiniță. Ea spune că, după ce vor crește, molizii vor putea fi tăiați pentru a fi puși în PMAN. Liberalul Valeriu Munteanu, fost ministru al ecologiei, o acuză însă pe primăriță că a încălcat legea plantînd copaci într-o zonă naturală protejată fără avizul autorităților ecologice. Mai mult, Munteanu amintește că, din același motive, molizii nu vor putea fi tăiați mai tîrziu.

Rezerve record

Rezervele valutare ale Moldovei au atins un nou record - 2,86 miliarde de dolari, cu 0,03 miliarde mai mult decît recordul precedent de pe 14 decembrie 2013. În 2017, rezervele au crescut cu aproape 600 de milioane de dolari, adică cu 27% față de 2016, fiindcă BNM a cumpărat valută străină pentru a tempera aprecierea leului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.