Chicu cel Suveran

Premierul Ion Chicu a discutat cu Ruben Atoyan, șeful Misiunii FMI pentru Moldova, despre extinderea programului cu FMI, care expiră în martie 2020. FMI condiționează continuarea susținerii de realizarea reformelor, în special în domeniul financiar și fiscal și investigarea fraudei bancare. În august, din postura de sfetnic prezidențial, Chicu susținea că acordul cu FMI trebuie renegociat, criticînd actualul acord ca fiind „un dictat”. „Partenerii cu ultimatumuri deplasate nu sînt parteneri,” declara atunci Chicu. Mai mult, premierul spunea că „nu va fi o apocalipsă financiară” dacă FMI va pleca din Moldova.

O delegație a FMI va vizita Moldova în ianuarie-februarie. Între timp, la o întîlnire cu reprezentanții investitorilor străini din Moldova, premierul Chicu a discutat posibilitatea revenirii la cota de 10% la TVA pentru Horeca, unul din punctele sensibile ale acordului cu FMI.

Altminteri, Guvernul Chicu va avea nevoie de o grămadă de bani în anii viitori pentru mai multe proiecte ambițioase. De exemplu, €1,4 mlrd doar pentru drumuri și infrastructură. În privința liniei de credit de $500 mln discutate cu rușii, Chicu a spus că nimic nu e bătut în cuie, sugerînd că Moldova ar putea renunța la ofertă în cazul în care condițiile se vor dovedi neavantajoase. Iar condiții avantajoase se vor căuta la organizațiile internaționale și pe piețele financiare internaționale, prin emiterea hîrtiilor de valoare. În orice caz, ajutor premierul Chicu nu așteaptă de la nimeni, pentru că RM e o țară suverană.

În perioada guvernării pedemiste, argumentul suveranității era des invocat cu ocazia (ne)dorinței de a implementa reforme: Ce trebuie să înțelegem atunci cînd autoritățile vorbesc despre „Suveranitate”?

Căile bătătorite ale drumurilor bune

Apropo de drumuri, Guvernul își propune să construiască și să repare 1400 de kilometri de drum național. Din buget vor fi alocați 4 mlrd lei, cam a șaptea parte din cît se estimează că va costa întregul proiect. În perioada imediat următoare, Guvernul se va axa pe finalizarea drumurilor aflate în lucru (426 km / €319 mln). Prioritatea II sunt drumurile cu finanțare BERD și BM (208 km / €116 mln). Următoarea categorie sunt drumurile pentru care există proiecte tehnice, dar încă n-au finanțare (420 km / €333 mln). Ultima categorie sunt drumurile care necesită reparații, dar pentru care nu există deocamdată nici proiecte tehnice, nici bani (786 km / €742 mln).

Reformă fără implicare

Premierul Chicu recunoaște că în sistemul judecătoresc s-au creat două tabere, însă declară că Guvernul nu se implică fiindcă respectă independența acestei ramuri. Primul ministru e convins că judecătorii „se vor autoorganiza astfel încît această ramură să funcționeze conform Constituției fără imixtiunea altor ramuri ale puterii”. Ministrul justiției Fadei Nagacevschi, a anunțat Chicu, se află acum la Strasbourg pentru a coordona agenda reformei justiției cu Comisia de la Veneția. Săptămîna trecută, Guvernul a trimis la Comisie un concept modificat al reformei. Conceptul păstrează elementul de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, doar că evaluarea va fi realizată prin instrumentele existente. Adică acele instrumente care în ultimii ani au notat marea majoritate a judecătorilor cu „excelent” și „foarte bine.” Note de „insuficient” practic nu-s.

Ieftinirea de pe hîrtie

Tarifele la gaz pentru consumatorii finali vor rămîne deocamdată neschimbate, în pofida reducerii promise de Rusia de la 1 ianuarie. Șeful MoldovaGaz Vadim Ceban a explicat pentru NM că, potrivit tarifului actual aprobat de ANRE în 2018, prețul de cumpărare stabilit este de $178,5 pentru mia de metri cubi. Însă prețul real de cumpărare în primele 10 luni ale acestui an a fost de $237,31. Asta înseamnă o diferență de ~1000 per 1000 m3, sau ~1 miliard de lei în total. MoldovaGaz are ceva rezerve, din perioada 2017-2018, cînd situația a fost inversă, adică gazul a costat mai ieftin față de prețul stabilit. În orice caz, a concluzionat Ceban, MoldovaGaz va reveni la subiectul revizuirii tarifului după 1 ianuarie, cînd va fi mai clar dacă întreprinderea își permite o ieftinire.

Plafonarea superpensiilor

Deputații Dan Perciun și Mihai Popșoi (ACUM/PAS) au prezentat două inițiative legislative din pachetul „Pensii corecte pentru toți”. Primul proiect caută să plafoneze pensiile pentru toți angajații, adică să nu existe pensii mai mari de 5 salarii medii lunare pe economie. Asta în condițiile în care mai mult de 500 de mii de cetățeni primesc pensii sub 2 mii de lei, în timp ce cîteva sute de persoane primesc pensii peste 20 de mii sau chiar 100 de mii. Al doilea proiect este cu dedicație pentru judecători. Se propune ca magistrații să nu poată ieși la pensie la 50 de ani, ci să aibă vîrsta de pensionare ca a femeilor, care va ajunge treptat la 63 de ani în 2028. La fel, judecătorii vor trebui să lucreze 20 de ani, în loc de 12 ani jumate, ca să se califice pentru pensie. Proiectul mai propune ca magistrații să nu mai primească indemnizații de concediere, deoarece „și așa salariile și pensiile sunt mari.”

Viața de după Vlad

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip a recunoscut că, anterior, deciziile se luau de către fostul președintele al partidului, Vlad Plahotniuc, iar membrii PDM se supuneau. „Înainte se lua o decizie de președintele partidului și pe verticală era spre executare. Practic toți erau de acord.” Dar acum partidul s-a schimbat, insistă Filip. „Există democrație internă. Cîteodată stăm ore în șir și dezbatem subiectele care urmează a fi votate.”

Altele, într-o frază

◾ În 24,2% din instituțiile de învățămînt din republică, apa potabilă nu corespunde normelor sanitaro-chimici; în Cimișlia, Ciadîr-Lunga și Ștefan-Vodă cifra este sau se apropie de 100%.

◾ Un audit al Curții de Conturi a arătat cum zeci de milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională sunt cheltuiți ineficient – de exemplu, s-au construit 2 săli de sport de importanță locală (37,7 mln lei) cu justificarea că acestea vor atrage turiști; vedeți detalii pe ZdG.

◾ Președintele Igor Dodon a anunțat că, la sfîrșitul fiecărei săptămîni, va ieși „la dialog cu oamenii” pe Youtube și alte rețele, unde va răspune „la cele mai importante, interesante și, de ce nu, provocatoare întrebări venite direct de la cetățeni”; fiți atenți să nu fiți prea provocatori, pentru că „trollii” vor fi blocați.

◾ Toate cele 350 de troleibuze din capitală au fost dotate cu dispozitive GPS, astfel că în 2 săptămîni pasagerii vor putea vizualiza cu ajutorul unei aplicații timpii de așteptare, a anunțat directorul RTEC Dorin Ciornîi.

◾ Primarul capitalei Ion Ceban a demis toți pretorii de sector și apoi i-a reangajat pentru o perioadă de probă de 3 luni, să demonstreze cum fac față lunilor de iarnă, dar și cum vor lupta cu construcțiile neautorizate.

◾ Pavel Filip spune că a reușit să-l convingă pe Constantin Botnari, aka Borsetka, să-și depună mandatul de deputat săptămîna aceasta.

◾ Dacă era cineva curios, al doilea nume moldovenesc al lui Vlad Plahotniuc e Victor Novak, sau cel puțin așa a dezvăluit Jurnal TV.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.