Adunarea vină n-are

Adunarea Generală a Judecătorilor a eșuat vineri din lipsă de cvorum: s-au adunat sub 170 de magistrați din cei `~200 necesari pentru ca întrunirea să fie validă. O ceată de protestatari – activiști și persoane care se consideră victime ale judecătorilor – a venit să-i acuze pe magistrați de corupție.

În ajunul întrunirii, prim-ministra Maia Sandu i-a îndemnat pe judecători să nu participe „în aceste jocuri murdare,” avertizîndu-i că ar comite o ilegalitate. Acum o lună, o Adunare similară (care e la fel contestată pe motiv că n-ar fi avut cvorum) a dat jos 6 membri-judecători ai CSM, iar acum planul era să se numească noi membri în loc. Guvernul și actuala componență a CSM spun că în spatele acestor Adunări stau „grupuri de interese”.

Judecătorii care s-au adunat vineri n-au fost prea vorbăreți, evitînd întrebările jurnaliștilor, cu excepția cîtorva. În special, tînărul magistrat Ion Chirtoacă s-a arătat indignat de faptul că Guvernul Sandu a luat partea unui CSM care ar fi fost complice la abuzurile regimului Plahotniuc. Guvernul nu neagă abuzurile din trecut, dar consideră că schisma de acum în sînul magistraților e inițiată de judecători influenți care s-ar opune reformei, de teamă să nu fie pedepsiți pentru păcate mai vechi. Între timp, președintele Igor Dodon manifestă inițiativă, decizînd să intervină ca mediator pentru „o consultare plenară, transparentă a tuturor părților interesate, cu implicarea experților notorii în domeniu.”

Promisiuni supraetajate

În prima dezbatere din aceste alegeri în care Ion Ceban și Andrei Năstase s-au întîlnit direct, joi, cei doi candidați au discutat despre transport și ambuteiaje, printre alte subiecte. Candidatul socialist vrea o întreprindere municipală unică pentru transportului public, noi unități, ieftine și confortabile, benzi dedicate pentru fluidizarea traficului, dar și un moratoriu pe mărirea tarifelor pînă chișinăuienii nu vor avea salarii și pensii mai mari. Sau cel puțin pînă nu se introduc tichete electronice unice, „pentru că și de acolo se fură foarte mult.” Candidatul blocului ACUM s-a mirat de ce toate acestea nu au fost făcute pînă acum. „Vom avea absolut totul, dar toate astea am fi putut să le avem încă patru ani în urmă.” Năstase a adăugat că, dacă ar fi fost lăsat să conducă primăria acum un an și ceva, el ar fi atras „fonduri europene, românești” pentru suplimentarea transportului. Pentru problema parcărilor, ambii candidați promit să construiască parcări supraetajate și să amenajeze locuri de parcare în curți.

În rest, o mare parte din dezbatere a fost pe-alături în ce privește problemele capitalei. Cei doi s-au acuzat reciproc de una, de alta. Vedeți aici un scurt rezumat:

Precum în cer, așa și pe pămînt

Comisia Munteanu va recomanda rezilierea contractului de concesionare a Gărilor Auto. Potrivit comisiei, concesionarea s-a făcut cu „zeci de încălcări grave” de procedură, într-un mod asemănător cu afacerea Aeroportul. „O companie mare ia fața și după asta dispare. Acolo a fost Blue Air, iar aici ExFactor, care în 2019 se retrage dintre executanți. Asta trezește nedumeriri, mai ales că ExFactor avea legături de afaceri cu fugarul Ilan Șor”, a comentat Igor Munteanu, șeful comisiei. Drept rezultat, investitorii rămași nu fac față planului de investiții. Mai mult, Gările Auto erau profitabile și fără concesionare. „Nu zic că nu erau necesare investiții, dar constatăm că interesele statului au fost negociate inechitabil,” a adăugat Munteanu.

Opera completă

Șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari spune că a adunat într-un dosar toate materialele acumulate în legătură cu presupusa finanțare ilegală din Rusia a Partidului Socialiștilor. Opera are 12 volume. După studierea materialelor, anterior procurorii au decis să nu pornească dosar penal. Acum Morari spune că vrea să se asigure că procurorii pe caz n-au scăpat ceva. Verificările au pornit după ce, în timpul negocierilor pentru o coaliție, PDM a scurs o înregistrare de pe o cameră ascunsă, unde președintele Dodon pare să i se confeseze fostului lider democrat Vlad Plahotniuc că primește lunar bani din Rusia pentru întreținerea partidului. Dodon a declarat ulterior că înregistrarea a fost montată. Miercurea asta, deputatul Iurie Reniță (ACUM/PDA) a făcut rost de un raport CNA (probabil bazat pe o investigație Rise de acum 3 ani) din care reiese că PSRM ar fi primit bani de origine dubioasă în campania prezidențială din 2016.

Ceva fîsîe

Procuratura pentru cauze speciale a descins vineri la Ungheni-Gaz, efectuînd în total 15 percheziții în birourile administratorilor, dar și în mașinile și la domiciliile lor. Se bănuiește că, după ce compania a primit drepturi exclusive de a livra utilaj specializat, conducerea ei a mărit artificial prețul la aceste echipamente. În consecință, Moldovagaz și alte companii subsidiare ar fi fost prejudiciate cu ~20 mln lei. Directorul Ungheni-Gaz, pe de altă parte, spune că procurorii n-au găsit nimic compromițător. Anterior noul director Moldova Gaz Vadim Ceban declara despre existența unor scheme frauduloase la companie, care influențează negativ costurile interne și, în consecință, tarifele pentru consumatorii finali.

Au rămas doar doi

Doi candidați, Natalia Calenic și Iurie Gorea, au fost admiși la proba finală a concursului pentru funcția de director al Serviciului Vamal. Caleinic este este vicepreședintă la Camera de Comerț și Industrie, avînd și 10 ani în spate lucrați la Serviciului Vamal. Gorea e administratorul și fondatorul mai multor companii. Este și co-fondatorul „Dreamups”, o platformă pentru start-upuri, pe care a deschis-o împeună cu Andrei Spînu, actualul secretar general al Guvernului. Urmează proba interviurilor, care se vor desfășura public. Pe lîngă reprezentanți ai Guvernului, în comisia de selecție mai intră reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri, dar și Tatiana Buianina, psiholoaga implicată în pre-selecția candidaților la funcția de procuror general. Comisia va mai fi asistată de Ion Preașcă, redactorul-șef al publicației economice Mold-street.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.