Bani pentru reforme

Parlamentul European a aprobat astăzi propunerea eurodeputatului Siegfried Mureșan de a crește alocările financiare din anul 2018 pentru statele din Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova, cu 27 de milioane de euro, pînă la 619 de milioane de euro. Creșterea aprobată este una suplimentară față de cea inclusă deja de Comisia Europeană în proiectul de buget pentru 2018. „Pentru Republica Moldova, acest sprijin este esențial [...], însă trebuie să vedem progrese concrete și din partea autorităților din Republica Moldova. Pentru aceasta este nevoie ca Guvernul să implementeze reforme care consolidează justiția, statul de drept și sectorul bancar și să îmbunătățească astfel viața oamenilor”, a declarat Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului. Urmează un proces de conciliere bugetară ca alocarea să devină realitate.

Vine FMI

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) efectuează o vizită de lucru în Moldova în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, pentru consultări și evaluări. Într-un comunicat se spune că misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice din viitor.

Vine NATO

Oficiul de legătură NATO, cu statut de misiune civilă, va fi deschis la Chișinău pînă în decembrie, a anunțat premierul Pavel Filip cu ocazia inaugurării noului ministru al apărării. Potrivit premierului, Republica Moldova este o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă izolare. Acordul privind deschiderea oficiului NATO la Chișinău a fost semnat încă în noiembrie 2016, însă lansarea a fost amînată din varii motive.

Căiți sincer

Judecătoria Chișinău a condamnat trei aleși municipali: Valeriu Didencu, fost secretar CMC, și ex-consilierii Oleg Onișcenco și Ghenadie Dumanschi, arestați la finele lunii mai pentru acțiuni de corupție, scrie Mold-street. Cei trei și-au recunoscut vina, s-au „căit sincer” și au fost condamnați cu suspendare, cu un termen de probă de unu sau doi ani. Concomitent au fost condamnați și cîțiva oameni de afaceri, care i-au mituit pe aleșii locali ca să le rezolve problemele.

Nu sunt auziți

O femeie din Chișinău care comunică exclusiv în limbajul mimico-gestual riscă să-și piardă locuința, după ce nu a putut să-și susțină cauza în fața instanței de judecată. Asta pentru că nu i s-a asigurat un interpret la nicio etapă a procesului. Totul a început cu semnarea unor documente conținutul cărora femeia nu l-a înțeles foarte bine. Ala Bargan, specialist al Asociației Surzilor: „Avem foarte multe cazuri cînd persoanele ajung în judecată fără să conștientizeze pentru ce; nu știu motivul. Dacă polițistul le-a dat un document, ei cred că trebuie să-l semneze, ei cred în justiție, în stat liber.”

În Moldova interpreții specializați sunt puțini la număr, însă cu un pic de organizare din partea statului, ei ar putea participa la toate ședințele unde se cere prezența lor.

Bazată pe probleme

Șase universități din Moldova—USM, ASEM, UTM, Universitatea de Medicină, Universitatea „B.P. Hasdeu” din Cahul și Universitatea „A. Russo” din Bălți—aplică începînd cu acest an academic o nouă metodă de predare-învățare. Problem-based learning
(BPL) este o metodă centrată pe student, pe lucrul individual, cu mai puțină teorie, în care profesorul își asumă rolul de mentor. „Acest proiect vine să ajute învățămîntul teoretizat să devină unul practic și să corespundă cerințelor pieței muncii”, explică Ina Odinokaia, șefă de catedră la Universitatea din Bălți.

Care-i problema?

O firmă a cărui administrator are statut de inculpat într-unul din dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău continuă să cîștige contracte cu statul. Moldovacurata.md scrie că firma a cîștigat, doar în această lună, trei conctracte în valoare totală de 388 de mii de lei, inclusiv pentru un spital și o grădiniță. Se pare că responsabilii de la Agenția Achiziții Publice nu au considerat necesar să includă în lista neagră această firmă, dar și o a doua companie care figurează în dosar.

Șapte samurai

Procurorii au trimis în judecată dosarele a șapte din cele 13 persoane bănuite de pregătirea unui asasinat împotriva omului de afaceri devenit politician Vlad Plahotniuc. Nouă persoane dintre cele reținute au făcut declarații, o parte și-au recunoscut faptele, altele – parțial. În urma audierilor, s-a aflat că presupușii asasini urmau să primească $200 de mii. Potrivit procurorilor, membrii grupului au acționat la indicația „hoțului în lege” Grigore Caramalac, alias Bulgaru'. Extrădarea acestuia se va cere, repetat, de la autoritățile ruse.

Asul

Președintele Igor Dodon susține că fostul președinte român Traian Băsescu ar fi un „alt as din mânecă al democraților”. Într-o postare pe pagina sa de FB, Dodon îl înscrie pe Băsescu și partidele declarat-unioniste într-o alianță de centru-dreapta cu democrații, dar și cu PAS și PPPDA. Asta deși Băsescu mai recent, iar PAS și PPPDA mai devreme, au dezmințit o astfel de posibilitate, iar PD se consideră după statut de centru-stînga.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.