Pregătiți panglica

Igor Dodon a confirmat vizita președintelui executiv al Turciei Recep Tayyip Erdoğan în Moldova, pe 17 și 18 octombrie, după ce a primit asigurări în acest sens de la ambasadorul turc. Președintele moldovean a precizat că vizita include atît evenimente la Chișinău, cît și în UTA Găgăuzia (de altfel, autoritățile din autonomie au fost primele care au anunțat despre vizita din octombrie). „Această vizită va [...] contribui la consolidarea, aprofundarea și extinderea relațiilor de colaborare dintre statele noastre”. Președintele Erdoğan se așteaptă să re-inaugureze Președinția R. Moldova, reparată pe banii turcilor.

Președinte de semnat

Între timp, președintele Dodon a eliberat Reședința de Stat pentru ceva timp, iar președintele interimar Andrian Candu, după o scurtă ceremonie cu interpretarea imnului de stat, i-a uns miniștri pe Silvia Radu și Nicolae Ciubuc. Experții IPN remarcă (așa cum am scris și noi pe sic.md în octombrie 2017, cu ocazia primului „interimat pentru o cauză”, la învestirea lui Eugen Sturza) că Dodon de fapt nu se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, după cum pretinde CC. El pur și simplu nu vrea să semneze decretele respective. Or pentru asta Constituția prevede o altă procedură, mai complicat de realizat. Soluția curentă, însă, permite „coabitarea”. „Curiozitatea legată de găselnița Curții Constituționale este că pentru perioada așa-zisului interimat al funcției, Republica Moldova are, de fapt, doi președinți – cel ales, care rămâne practic cu toate atribuțiile sale, și cel interimar, care are misiunea să semneze decretele indezirabile pentru președintele ales.”

Planuri la drumul mare

La briefingul săptămînal PD, Vlad Plahotniuc a anunțat că Programul „Drumuri Bune pentru Moldova” se va extinde și anul viitor, cînd se vor repara/construi ~2.600 km de drum în toată țara. La fel, liderul PD a promis că, începînd cu anul viitor, vor fi conectați la apeduct o sută de mii de beneficiari anual. Politicianul a mai declarat că doar în 2018 guvernul democrat a reparat 1.600 km de drum, mai mult decît în toată perioada 2009-2016. Eugeniu Durbala de la Unimedia amintește însă că democrații sunt la guvernare neîntrerupt din 2009, perioadă în care deciziile importante se luau în cadrul unor consilii de alianță. Mai mult, Ministerul Transporturilor și infrastructurii drumurilor a fost timp de 2 ani în gestionarea lui Vasile Botnari, unul din apropiații lui Plahotniuc. În privința aprovizionării cu apă, autorul observă că democrații își atribuie meritele partenerilor internaționali care au sprijinit financiar programul.

Leu contra leu

Două bănci, BCR și Banca Transilvania, vor lansa în România serviciul de schimb valutar MDL contra RON, precum și serviciul de transferuri bancare în lei moldovenești. Serviciul de schimb valutar va fi disponibil începînd cu 1 octombrie în principalele orașe din România. Potrivit unui comunicat emis de BNM, asta va simplifica viața cetățenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România, precum și a călătorilor din ambele țări.

Oraș contra sat

Printre țările Europei și Asiei Centrale, Moldova a înregistrat al doilea cel mai mare decalaj la reușita educațională oraș vs. sat, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. Practic, elevii din satele Moldovei trebuie să învețe doi ani în plus ca să ajungă la nivelul celor de la oraș. În general, studiul constată că decalajul de bunăstare între zonele urbane și cele rurale din Moldova continuă să crească. Pentru a diminua inegalitățile în toată regiunea, e nevoie de un „nou contract social”, iar una din soluțiile majore ar fi extinderea bazei fiscale prin combinarea impozitării progresive cu impozitarea capitalului (dacă nu greșim, practic, opusul la cota unică și amnistia fiscală).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.