Judecător cu experiență

Consiliul Superior al Magistraturii l-a înaintat pe Ion Druță, care nu a avut contracandidați, pentru șefia Curții Supreme de Justiție. Druță a fost unul din judecătorii care a obligat statul să plătească 14 milioane de lei companiei Basconslux pentru demolarea Stadionului Republican. Același magistrat a fost implicat și în dosarul Aroma Floris, pe care l-a judecat de două ori (o dată la Judecătoria Botanica, o dată la CSJ), punînd în cîrca statului datoria de 4,3 milioane de lei a unei companii letone față de un avocat moldovean. CSM nu le-a permis atunci procurorilor să-l investigheze pe Druță.

Firimituri de miliard

Tot azi, comisia l-a audiat și pe guvernatorul BNM Sergiu Cioclea. Acesta a spus că miliardul furat e greu de recuperat fiindcă Moldova va trebui să negocieze și cu țările unde au ajuns banii. Unele, precum Cipru și Rusia, nu vor să ofere informații despre conturile din jurisdicția lor. Deși guvernarea și BNM spuneau anterior că au „recuperat” 1 miliard de lei, Cioclea a recunoscut că au fost identificate doar „50 de milioane de active”. Totuși, el spune că strategia de recuperare ar putea fi gata în luna mai.

Dodon la Bender

Președintele Igor Dodon a mers la Bender, unde s-a întîlnit cu liderul separatist Vadim Krasnoselski. Dodon i-a mulțumit Rusiei pentru „păstrarea păcii pe Nistru” prin misiunea de pacificatori ruși și a spus că e împotriva înlocuirii acestora cu o misiune internațională. Tot azi, guvernul de la Chișinău a alocat 15 milioane de lei pentru proiecte de „reintegrare” - ajutor material pentru școlile cu predare în grafie latină în stînga Nistrului, reparația unor grădinițe, școli, apeducte și case de cultură, iluminarea unor sate și altele.

Economie autohtonă

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a discutat azi cîteva modificări la Legea comerțului interior. Printre acestea, reducerile comerciale pentru produsele alimentare ar putea fi limitate la maximum 10%, iar magazinele ar putea fi obligate să vîndă produse autohtone pe cel puțin 50% din mărimea raftului. Între timp, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus creșterea cu 10% (pînă la 2610 lei) a salariului minim.

Interimarception

Primărița interimară Silvia Radu s-a suspendat din funcție pentru a participa în campania electorală. Ea l-a numit interimar pe Ruslan Codreanu. Astfel, Codreanu e desemnat interimar de o primăriță interimară care a fost și ea, la rîndul ei, pusă în funcție de un interimar - Nistor Grozavu. Acesta preluase interimatul după suspendarea lui Dorin Chirtoacă, deși era și el investigat în același dosar ca și liberalul.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.