Raportul lui Filip

La doi ani de la învestirea sa controversată, premierul Pavel Filip s-a lăudat cu realizări tradiționale precum creșterea economiei cu 4%, majorarea salariilor și a pensiilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, dar și unele mai actuale precum asanarea sistemului bancar. Raportul a fost complementat de promisiuni precum îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, dezvoltarea regională și continuarea luptei cu corupția.

Totuși o bună parte din ceea ce premierul consideră „succese” sunt lucruri destul de controversate: stimularea mediului de afaceri prin decriminalizarea unor infracțiuni economice și „cetățenia prin investiție”, dezvoltarea sistemului educațional prin redeschiderea unor școli fără elevi, lupta cu corupția în timp ce principalul actor din furtul miliardului se plimbă liber, etc.

Duelurile primăriței

Primărița interimară Silvia Radu s-a certat din nou cu consilierii municipali liberali. Aceștia au acuzat-o că nu a curățat orașul după căderea zăpezii, iar sute de oameni au ajuns la spital din cauza drumurilor lunecoase. Drept răspuns, Silvia Radu i-a acuzat pe liberali că au „tocat” pînă acum bugetul municipal și nu au cumpărat tehnică de deszăpezire modernă și eficientă.

Tot azi, primărița a acuzat jurnaliștii de la TV8 că i-au hărțuit copilul. Reporterii filmau drumurile cu polei din fața caselor unor demnitari și au sunat și la ușa Silviei Radu, care nu era acasă. Primărița spune că jurnaliștii i-au „interogat” fiica. TV8 neagă acuzațiille și a sesizat Consiliul de Presă.

Judecătorul judecătorilor

Deputatul Valeriu Ghilețchi a fost ales în funcția de președinte a Comisiei pentru alegerea judecătorilor CEDO în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ghilețchi este și vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, deși alegerea sa a fost contestată de PLDM, care spune că pentru el au votat doar 34 de deputați.

Corupția anonimă

Un studiu realizat de CNA la comanda PNUD arată că 70% din hotărîrile judecătorești în dosare de corupție în 2016-2017 au fost depersonalizate fără niciun temei. Această practică „afectează accesul liber al cetățenilor la informația cu privire la înfăptuirea justiției şi transparența activității instanțelor de judecată”.

Binefacerea anonimă

Fundația de binefacere „Din suflet” a Galinei Dodon a prezentat astăzi un raport cu realizări și planuri de viitor, însă nici de această dată nu a explicat de unde vin banii folosiți în aceste proiecte. Printre parteneri e menționată fundația lui Igor Dodon „Iubesc Moldova”, precum și niște „misiuni diplomatice”. Prima Doamnă promisese anterior că sursele de finanțare vor fi transparente, însă ele rămîn un mister pînă azi.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.