Președintele ascultător

Președintele Igor Dodon susține că SIS i-ar fi comunicat „toate detaliile” de la o întrevedere din vară între Nat Rothschild pe de o parte, și Maia Sandu cu Vadim Brînzan pe de alta. Fosta prim-ministră și ex-ministrul economiei spuneau atunci că s-au întîlnit cu magnat pentru a-l avertiza să nu se bage în afacerea cu Aeroportul, fiindcă autoritățile intenționează să anuleze concesiunea. Dar Dodon afirmă că cei doi ex-demnitari de fapt i-au promis lui Rothschild garanții. Tot el susține că guvernul Sandu nu a atacat în instanță decizia de concesioare a aeroportului, deși există probe care demonstrează contrariul.

SIS știe că persoanele pot fi urmărite doar în cadrul unei cauze penale, cu autorizarea judecătorului de instrucție, iar orice filare în afara procedurii ar fi ea însăși o infracțiune penală. Așa că SIS a publicat o notă în care se dezice „cu fermitate” de spusele președintelui.

Dublu suspendat

Ordinul prin care Viorel Morari a revenit în septembrie în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost marți suspendat de Judecătoria Chișinău/Rîșcani. Decizia a fost luată în baza cererii lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii Cauze Speciale (PCCOCS), cercetat chiar de PA pentru îmbogățire ilicită. Morari își luase o pauză de la șefia PA în aprilie, după scandalul Tranga, fiind restabilit în septembrie de procurorul general interimar Dumitru Robu printr-o procedură de „împăcare amiabilă.” Noul procuror general Alexandr Stoianoglo a declarat recent că procedura de restabilire a fost „departe de cea legală.” Stoianoglo l-a suspendat pe Morari pe durata unei inspecții la PA, decizie pe care Morari încearcă, deocamdată fără succes, să o conteste în judecată.

Vorbind la „Puterea a patra” de la N4, Morari nu a vrut nici să confirme, nici să infirme informația că președintele Dodon s-ar fi întîlnit în mare taină cu anumiți procurori.

Faza terminală

După ce luni am aflat despre existența unui nou proprietar al companiei Avia Invest, marți compania a prezentat schița proiectului pentru „cel mai mare terminal de pasageri din regiune.” Acesta va deservi 4,2 mln de pasageri pe an, dacă nu 4,5 mln, va avea 5 pasarele telescopice și parcări imense. Activitatea terminalului vechi nu va fi afectată nici pe durata construcției, nici după. Costul proiectului e estimat la 60 mln euro.

Opinia dumneavoastră contează

Vinerea trecută majoritatea parlamentară a votat în grabă în lectură finală modificări la legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, stîrnind critici în rîndul opoziției și mirarea președintelui Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio. Marți, premierul Ion Chicu a declarat într-un interviu pentru IPN că modificările nu vor fi promulgate de președintele țării fără avizul Comisiei de la Veneția. Chicu n-a spus ce se va întîmpla dacă avizul nu va fi pozitiv. Premierul a mai comis și această scăpare freudiană: „avem un procuror general stabilit deja de noul guvern,” (cînd de fapt procurorul general este ales de instituția independentă CSM).

Altele, într-o frază

Numărul studenților în Moldova a ajuns la nivelul anului academic 1995/96 și a atins cota minimă din ultimii 24 de ani, iar economistul Veaceslav Ioniță indetifică 3 factori în legătură cu fenomenul scăderii continue a numărului studenților: 1. mai puțini copii în general 2. mai puțini copii care optează pentru studii superioare 3. mai mulți studenți care pleacă să învețe peste hotare.

◾ Guvernul e sigur că gazul va veni fie în continuare pe ruta obișnuită, fie prin revers, care „pe deplin pregătit”, însă pentru orice eventualitate Ministerul Economiei solicită declararea unei situații de „alertă timpurie”, „pentru a oferi posibilitate operatorului energetic național să inițieze negocierile cu furnizorii de gaze.”

◾ Premierul României Ludovic Orban spune că guvernul român nu avea cum să refuze finanțarea unor proiecte de infrastructură în Moldova, așa cum a declarat recent președintele Dodon, de vreme ce România nu a primit vreo solicitare oficială în acest sens.

◾ Un nou complet al Curții de Apel Chișinău îl va rejudeca pe Veaceslav Platon în dosarul de escrocherie (în care a primit 12 ani din pedeapsa totală de 30 de ani), pentru că prima dată cauza a fost examinată în lipsa condamnatului.

◾ O reporteră ZdG nu a fost lăsată să intre la o petrecere organizată de Președinție pentru jurnaliști și diplomați, aflînd că toată redacția Ziarului de Gardă are „zapret” din partea președintelui.

◾ Moldova și-a îmbunătățit poziția, de la nr. 35 la 23, în clasamentul Global Gender Gap Index, care măsoară egalitatea de gen în 153 de țări; spre comparație – SUA (53), România (55), Ucraina (59) și Rusia (81).

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.