Merele nepermise

Ministrul Economiei Vadim Brînzan a răspuns azi acuzațiilor consilierului prezidențial Ion Chicu că ministerul său s-ar face vinovat de epuizarea autorizațiilor de export în Rusia. Brînzan are cîteva explicații pentru situația în care s-au pomenit exportatorii autohtoni, care nu-și pot vinde marfa. În primul rînd, ei ar putea folosi autorizațiile eliberate transportatorilor ruși, atunci cînd autorizațiile transportatorilor moldoveni se epuizează, însă nu o fac și sunt 8000 astfel de autorizații nefolosite. În al doilea rînd, taxa de utilizare a drumurilor din Republica Moldova pentru transportatorii ruși este mult mai mare decît cea percepută de la transportatorii autohtoni. De asemenea, din cauza faptului că unii transportatori obțin autorizații pe care apoi nu le folosesc, se creează un deficit artificial.

Vadim Brînzan susține că a solicitat de mai multe ori mărirea cotei de autorizații pentru transportatorii autohtoni și că va discuta din nou acest subiect la Moscova, în cadrul reuniunii șefilor de guverne din statele CSI.

Procuratura cu stea în frunte

Într-un interviu pentru noi.md, Președintele Igor Dodon a declarat că Procuratura Generală are nevoie de profesioniști și „nu staruri crescute în studiourile TV”. Președintele se plînge de unele campanii de promovare a anumitor candidați în spațiul mediatic, despre care crede că ar fi „ingerințe politice” coordonate „din culise”. Probabil are în vedere campania online în sprijinul candidaturii lui Ștefan Gligor.

În cadrul aceluiași interviu, Dodon a lăudat modul de desfășurarea a alegerilor locale din anul acesta, pe care le-a numit „primele cu adevărat libere și fără campanii murdare”. De asemenea, șeful statului nu a exclus o extindere a coaliției de guvernare și la nivel de consilii locale. Dodon însă nu e mulțumit de munca miniștrilor și a dat de înțeles că după alegeri va cere niște schimbări în executiv pentru o guvernare mai „eficientă”.

Unul s-a stricat

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a decis repetarea concursurilor pentru șefia ANSC (Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor) și ANRE. Motivul este numărul prea mic de candidați. Pentru șefia ANSC a depus dosarul o singură persoană, iar din doi pretendenți pentru funcția de director ANRE, unul s-a dovedit a fi cu o „integritate necorespunzătoare”. Președintele comisiei, Igor Munteanu, a declarat că noile concursuri trebuie să se desfășoare cît mai curînd pentru a respecta „condițiile puse de UE pentru reluarea finanțării pe programul de asistență bilaterală”. Întrebat de Vladimir Cebotari despre posibilitatea restabilirii în funcție a lui Anatolie Zagorodnîi, în cazul în care CC ar declara ilegală demitarea fostului director ANSC, Igor Munteanu a zis că „dacă va fi o decizie, vom vorbi”.

Amendamente la amenzi

Ilie Bricicaru, directorul Observatorului de Siguranță a Infrastructurii Rutiere (OSIR) din cadrul UTM, crede că situația critică a traficului rutier trebuie abordată într-o manieră holistică care să meargă dincolo de responsabilitatea polițiștilor sau aplicarea amenzilor și să se concentreze pe trei segmente: om, vehicul, drum. Accentul ar trebui mutat de la amenzi pe „îngrijirea de educație și comportamentul șoferului, starea drumului și mașinii, dar și de cum proiectăm o infrastructură”.

Directorul OSIR crede că pentru a preveni accidentele rutiere, polițiștii ar trebui să acorde atenția la mai multe aspecte. În prezent, aceștia se axează doar pe încălcări grave și mai puțin pe cele simple ca „manevrarea în trafic, intrarea în intersecții, virarea la stînga” care influențează nemijlocit situația generală a traficului rutier. De asemenea, o altă problemă majoră ar fi un proces anevoios de sancționare a șoferilor, care depinde în mare parte de deciziile judecătorilor și procurorilor în urma cărora mulți șoferi scapă basma curată. De asemenea, Bricicaru crede că e nevoie de mai mult decît un certificat de la psihiatru la eliberarea permiselor de conducere și recomandă introducerea unui test de comportament pentru șoferi în diferite situații critice. Citiți restul recomandărilor expertului în interviul pentru Ziarul de Gardă.

Toamna se numără primarii

Pavel Filip spune că 83 din primarii aleși din partea ACUM și PSRM sunt foști primari PDM. Fostul premier acuză alianța de guvernare că a șantajat aleșii locali să treacă de la democrați la ACUM sau PSRM. Maia Sandu neagă acuzațiile și zice că ACUM ar fi avut un scor mai mare dacă accepta toți doritorii de a candida din partea blocului, indiferent de trecutul și integritatea lor. Înșiși democrații nu aveau în trecut probleme cu migrația aleșilor locali, dublîndu-și numărul primarilor între alegeri.

Fără zahăr

Sudzucker Moldova își va închide fabrica de zahăr din Fălești pînă în aprilie 2021. Mai exact, va sista temporar activitatea fabricii, promițînd însă să mențină capacitățile de producție în stare de operabilitate deplină. Compania spune că a pierdut anul trecut peste 100 de milioane de lei. Pe de o parte, au scăzut exporturile în UE din cauza crizei de supraproducție acolo. Pe de altă parte, Sudzucker spune că i-au scăzut și vînzările din Moldova, din cauza a zeci de mii de tone de zahăr de contrabandă vîndut de deținătorii de patente.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.