Majorăm taman la țanc

După ce ieri liderul PD a anunțat salarii mai mari pentru bugetari, premierul Pavel Filip a declarat azi că proiectul e gata și că urmează a fi supus consultărilor publice, astfel încît majorările să intre în vigoare deja din 1 decembrie. De fapt, premierul mai anunțase că proiectul legii salarizării e gata, încă la începutul lui iulie 2018.

Legea e menită să reducă inegalitățile, iar numărul treptelor în grila de salarizare va scădea de la 33 la 15, potrivit ministrului Octavian Armașu (această reformulare corecrtează eroarea inițială: anterior am scris că raportul dintre cel mai mic și cel mai mare salariu bugetar va scădea de la 33:1 la 15:1). Toți bugetarii vor fi plasați într-o grilă unică de salarizare care va prevedea majorări anuale pentru fiecare categorie. Majorări de ~20% vor primi angajații din sistemul preuniversitar și reprezentanții APL; asistenții sociali vor beneficia de creșteri de pînă la 55%; iar bugetarii din domeniul culturii se vor bucura de plus ~80%. Unele sporuri salariale vor rămîne (ex. pentru grad de calificare), iar altele, cum ar fi bonusurile din amenzile încasate, vor fi anulate. În orice caz, „nimeni nu va avea de pierdut niciun leu”, a asigurat Filip.

Ce aveți sub pavilion?

Poliția și marina spaniolă au capturat 1,4 tone de cocaină aflate pe un remorcher exploatat sub pavilion moldovenesc. Echipajul navei consta din 7 turci, un georgian, un ucrainean și un bulgar. Remorcherul plecase din Turcia spre America de Sud, fără a opri într-un port anume, înainte de a se îndrepta spre Europa. Autoritățile spaniole spun că asta e a treia operațiune antidrog din ultimul timp care vizează grupările turcești. Autoritățile moldovene, prin Căpitănia Giurgiulești, au precizat că nava era cu înregistrare provizorie și că statul-pavilion nu duce răspundere pentru ceea ce face proprietarul sau echipajului. E de menționat că în 2012 guvernul moldovean se gîndea să renunțe la practica controversată de înregistrare a navelor străine, cunoscută ca „pavilion de complezență/conveniență”.

Bucură-te, scris latin

După șase ani de la Hotărîrea Catan & alții, prin care CEDO a constatat că Rusia a violat dreptul la educația elevilor din școlile cu grafie latină din regiunea transnistreană, pe 23 octombrie, CEDO a pronunțat o nouă hotărîre, prin care recunoaște că Rusia a încălcat dreptul la educația elevilor de la internatul din Tighina și a obligat-o să plătească 64 de mii de euro. Rusia n-a găsit de cuviință nici pînă azi să achite despăgubirile de 1,07 milioane de euro acordate celor 170 de reclamanți prin hotărîrea din 2012. Deși n-ar strica să vadă și banii, potrivit juristului Ion Manole (Promo-LEX), și cei zece reclamanți de acum găsesc la fel de important să poată merge la școală în voie.

Inperfecte și incomple

Tot de la Promo-LEX aflăm că rapoartele depuse de partide la CEC în prima jumătate a anului lasă de dorit. Modelul de raportare propus de CEC nu oferă accesul deplin la informațiile financiare ale formațiunilor politice. Lipsa unor categorii de cheltuieli, dar și lipsa în raportare a unor rubrici le permit partidelor să generalizeze datele, minimizînd transparența cheltuielilor pe categorii. De asemenea, CEC tinde să trateze selectiv partidele politice în cazul întîrzierii prezentărilor rapoartelor, avantajînd partidele de la guvernare și defavorizînd partidele extraparlamentare.

Nu-i noțiune, nu-i problemă

Legislația R. Moldova nu definește noțiunile de medic și lucrător medical, dar mai rău de atît, nu definește nici termenul de malpraxis. Vorbind în fața Comisiei specializate din parlament, experta Ina Soțchi a spus că, în lipsa unui cadru legal cu privire la malpraxis, judecătorii se ghidează de noțiunile generale din lege, iar unii lucrători medicali cred că, dacă această noțiune nu este reglementată clar, răspunderea poate fi evitată. Experta a recomandat crearea unui Colegiu al Medicilor, care să includă un departament juridic specializat, iar fiecare caz de malpraxis să fie anchetat de specialiști independenți, fără legături cu medicul sau instituția vizată. Printre alte activități, Colegiul Medicilor ar ține o evidență a cadrelor medicale pentru a putea spune unde deficitul de cadre este mai mare și a acționa în consecință.

Judecători arestați

Patru din cei cinci judecători reținuți ieri într-un dosar de corupție au primit azi mandate de arest sau arest la domiciliu, iar în cazul celui de-al cincilea magistrat decizia privind arestul era, către ora 6 seara, încă în proces de examinare. Judecătorii sunt suspectați că au luat mită pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale. În dosar mai sunt implicați un medic și o altă persoană fizică, presupușii beneficiari ai indulgenței judecătorești.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.