O samă de cuvinte

Maia Sandu a prezentat azi raportul de activitate al guvernului după 100 de zile de la învestire. Șefa executivului și-a început discursul cu o povestioară despre corăbii în derivă conduse de șobolani, cu merindele și jumătate de butoi de vin încuiate în cămară. După acest preludiu au urmat niște reproșuri criticilor de pe canapele, apoi o enumerare de succese precum anularea mixtului, modificarea legii procuraturii, stoparea schemelor și schimbarea conducerii mai multor întreprinderi de stat precum Metalferos, Poșta Moldovei, Moldtelecom, Cricova, etc.

Altă parte din reușitele anunțate de Maia Sandu sunt mai degrabă începuturi de reușite: revizuirea unor privatizări și concesionări precum Aeroportul, Air Moldova, Gările Auto, Tutun CTC. Rămîne să vedem dacă guvernul va reuși sau nu să le readucă în proprietatea sau gestiunea statului. Pînă una alta, lidera PAS ne asigură că acesta e cel mai onest și bine-intenționat guvern din istoria țării.

Sublima portiță

Șeful Poliției de Frontieră spune că la Aeroportul Chișinău existau tocmai 4 „portițe” prin care se putea ieși pe furiș din țară, care erau folosite de un grup de persoane apropiate fostului regim. Potrivit lui Rosian Vasiloi, acolo nu existau controale de pașapoarte, iar sistemul de supraveghere video era gestionat de compania concesionară, Avia Invest. Prin una din aceste „portițe”, situată la Sîngera lîngă o fostă escadrilă militară, au fost scoși din țară cei 7 profesori turci. Vasiloi mai spune că polițiștii de frontieră erau șantajați cu anchete de serviciu și dosare penale pentru a facilita contrabanda cu țigări, anabolizante, chihlimbar și alcool. Noul șef încearcă acum să-i repună în funcții pe cei pedepsiți de vechiul regim.

Între timp, azi în țară s-a întors deputatul PȘ Petru Jardan, recent lipsit de imunitate în legătură cu investigația privind concesionarea Aeroportului. Fostul director la Avia Invest insistă că n-are de ce să se ascundă.

Frunze de dosar

Președintele CSJ, Ion Druță, urmează să fie reținut și cercetat de procurorii anticorupție. Biroul judecătorului a fost percheziționat în lipsa sa, întrucît Druță e peste hotare. PA spune că magistratul e cercetat pentru îmbogățire ilicită, în baza unei sesizări din partea SIS.

Druță a ajuns șeful CSJ în mai 2018, după ce a cîștigat un concurs la care a participat de unul singur. La cîteva zile după desemnare, a fost unul din magistrații care au pus umărul la invalidarea mandatului primarului ales Andrei Năstase. Tot el, în 2015, a dat cîștig cauzei companiei de construcției Basconslux SRL, obligînd astfel statul să achite costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican.

Imagine și credibilitate

Avocații lui Vlad Filat au publicat azi un comunicat prin care le cer membrilor comisiei parlamentare de anchetare a furtului miliardului să fie mai „atenți la declarațiile politice”, care i-ar știrbi imaginea și credibilitatea ex-premierului întemnițat. Reacția vine după ce Alexandru Slusari declarase săptămîna trecută că grupul Filat împarte locul doi cu grupul Șor în topul celor mai mari beneficiari ai fraudei bancare, după gașca lui Vlad Plahotniuc.

Dragă, am micșorat diaspora

La alegerile noi din 20 octombrie, secțiile de votare din Europa vor primi cu 50 de mii de buletine mai puțin decît la alegerile din 24 februarie: 310 950 în loc de 364 150. Fotoliul de deputat din circumscripția 50 a devenit vacant după ce Maia Sandu s-a mutat la șefia guvernului. Cei din blocul ACUM criticau anterior guvernarea PDM pentru că ar fi limitat participarea electorală a moldovenilor de peste hotare. Astăzi însă spun că reducerea numărului de buletine se bazează pe informațiile Ministerului de Externe și estimările Comisiei Electorale Centrale. Și se pare că au dreptate: astă-iarnă, ceva mai puțin de 65 de mii de moldoveni au votat la secțiile din Europa, iar aproape 300 de mii de buletine au rămas nefolosite.

Judecătorul Bălan

Șeful interimar al IGP Gheorghe Bălan își va recăpăta fotoliul de judecător, după ce CSM a anulat decizia Colegiului Disciplinar. Cunoscut pentru criticile sale în adresa sistemului judiciar, Bălan a fost demis în 2018 pentru că ar fi participat la adunările locale ale Platformei DA. La alegerile din 24 februarie, Bălan a candidat din partea ACUM, dar nu a ajuns în Parlament. După schimbarea guvernului, a fost numit șef la IGP de Ministrul de Interne Andrei Năstase, ocazie cu care am aflat că Bălan e cumătrul lui Năstase. La prezentarea de azi a raportului de 100 de zile, Maia Sandu a promis că Gheorghe Bălan nu va rămîne la IGP.

Vine procurorul

La aceeași prezentare, ministra justiției Olesea Stamate a anunțat că la sfîrșitul săptămînii va fi lansat concursul pentru funcția de Procuror General. Conform noilor prevederi legale, Procurorul urmează să fie ales de către Consiliul Superior al Procurorilor dintr-o listă întocmită de niște experți, la rîndul lor, desemnați de către Ministerul Justiției și unul de către Președinție.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce în iulie și-a dat demisia Eduard Harunjen. Pe 9 august, CSP a anunțat concurs, însă acesta a fost anulat din moment ce au intrat în vigoare noi prevederi legale. În prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de Dumitru Robu.

Adunare cu de-a sila

Curtea de Apel Chișinău a dispus organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor pe 27 septembrie, la ora 9 dimineața. Săptămîna trecută, CA Chișinău a acceptat cererea a 87 de magistrați și a obligat CSM să organizeze Adunarea. Ieri, Curtea a început „procedura de executare” a propriei decizii, iar întrucît CSM așa și nu a reacționat, judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au dispus direct organizarea Adunării. Pe agenda ședinței sunt doar două puncte: ridicarea mandatelor membrilor CSM aleși din rîndul judecătorilor și „resetarea și reconfigurarea” CSM.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.