Dodoff

Curtea Constituțională a decis azi să-l lase pe speaker sau premier să-i confirme în funcție pe cei doi miniștri substituiți în cadrul ultimei remanieri guvernamentale. Președintele Igor Dodon astfel devine suspendat pentru a patra oară. Dodon refuzase să-i confirme pe Silvia Radu și Nicolae Ciubuc în calitate de ministru al sănătății&muncii și, respectiv, al agriculturii, avînd dubii privind integritatea candidaților. Juristul prezidențial Maxim Lebedinschi a încercat să convingă Curtea că nu era de competența unor deputați să solicite suspendarea, de vreme ce remanierea e în Cabinet, dar în zadar. De altfel, Lebedinschi era singur în fața Curții – nici reprezentanții Parlamentului, nici ai Guvernului nu au venit să-și apere poziția.

Sănătatea sistemului

Apropo de Silvia Radu, deputatul Sergiu Sîrbu a argumentat că o persoană din afara sistemului medical va putea face intervenții mai tăioase, neavînd frica că va trebui să se întoarcă printre ai săi după părăsirea funcției. Felul în care Ministerul Sănătății va ancheta întîrzierea fatală a ambulanței în cazul de pe strada Kaczynski din capitală ar putea fi un test de turnesol pentru viitoarea ministră Radu. (Dacă nu i-o ia premierul Pavel Filip înainte, care a cerut azi concedieri și alte sancțiuni pe acest caz) Pînă una alta, comisia de anchetă pe acest caz, care trebuie să prezinte un raport mîine, pare să fie alcătuită integral din oameni din sistem (ca, de altfel, și comisia de anchetă ce a respins acuzațiile pediatrului Stratulat vara asta). Între timp, Ministerul a anunțat că a distribuit ultimele 12 ambulanțe din cele 69 procurate, în condiții netransparente, la începutul anului.

În loc de asistență

„Guvernul se împrumută masiv pe piața internă”, titrează Mold-street. Săptămîna trecută, Ministerul Finanțelor a propus spre plasare obligațiuni în valoare de 600 mln lei, de aproape 7 ori mai mult decît a fost prevăzut într-un calendar coordonat cu BNM. S-a reușit plasarea (și deci împrumutarea, cu dobînzi între 6-6,9% anual) a 224 de mln lei. Asta pe lîngă bonuri de trezorie (tot obligațiuni de stat, dar pe un termen mai scurt) în valoare de 340 mln lei. Într-o săptămînă, Guvernul a împrumutat astfel peste 560 mln lei de la bănci și alți creditori naționali. Nu-i o „problemă majoră”, spun experții, întrucît dobînzile sunt relativ mici.

Nu și iarăși nu

Guvernul a avizat negativ un proiect de lege menit să ofere drepturi speciale alegătorilor din diasporă. Avizul spune „nu” pentru toate propunerile majore, inclusiv cea de a permite moldovenilor de peste hotare să voteze pe parcursul a două zile, să-și susțină financiar candidații și să beneficieze de un număr mai mare de secții de votare. Asociația Promo-LEX a calificat argumentele invocate de Guvern drept superficiale, fiind convinsă că cel puțin propunerile „de natură tehnică” pot fi acceptate de Guvern și votate de Parlament.

Merge bine

„Fiecare al patrulea secretar de stat din Guvernul Filip și-a cumpărat anul trecut câte o mașină”, scrie Anticoruptie.md. Se pare că funcționarii preferă mașinile de teren. Iată cîteva din ele, prezentate telegrafic: Boris Gîlcă, Sănătate, Toyota Prado, 653.000 de lei; Mihail Căpățînă, MAEIE, Hyundai Santa Fe, 603.000 de lei; Tatiana Molcean, MAEIE, Toyota RAV4, 440.000 de lei; Radu Burduja, Apărare, BMW, 21.700 de euro; Dorin Purice, MAI, Lexus ES, 15.900 de euro; etc. Doi secretari de stat au declarat că și-au cumpărat mașini, deși la mîna a doua, cu cîte 10 mii de lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.