Bolile copilăriei la 27 de ani

Într-un interviu IPN cu prilejul Independenței, ambasadorul român Daniel Ioniță a declarat că statele membre ale UE sunt în acest moment într-o fază de „răbdare strategică” după ultimele evoluții din țara noastră. „Republica Moldova este în esență un stat tânăr care poate să treacă la un moment dat și prin bolile copilăriei și trebuie să existe înțelegere în ceea ce privește evoluțiile ei”, a spus diplomatul. Totodată, acesta se arată optimist: „Noi credem că lecțiile respective sunt deja pe cale să fie învățate de toți cei care trebuie să le învețe”.

Poliția grijulie

Poliția a anunțat PLDM, în calitate de organizator al protestului de duminică, că s-au pornit proceduri penale, după ce pe FB au apărut „înregistrări video și mesaje prin care [se] cheamă la participare activă la dezordini în masă”. Astfel, poliția recomandă organizatorilor să creeze „un aparat propriu de menținere a ordinii” care să izoleze eventualii provocatori. Anterior, liderul PDA Andrei Năstase a cerut organelor de drept să investigheze conturile false de FB care postează din numele său și al partidului mesaje instigatoare la violență și „război civil” cu scopul de a deturna protestul pașnic de duminică.

Vedeți aici un ghid cum se evită instigatorii și eventualele neplăceri cu poliția în timpul protestelor.

Rușinea vectorului

Secretarul PSRM Vlad Batrîncea a calificat inițiativa de a introduce vectorul european în Constituție ca pe o „prevedere absolut rușinoasă” și o manipulare electorală, și a declarat că aceasta va fi denunțată la Comisia de la Veneția. Experții IPN observă, însă, că mai degrabă împotrivirea declarată a socialiștilor e manipulativă și „rușinoasă”. În primul rînd, pentru că inițiativa e puțin probabil să treacă pînă la alegeri, avînd în vedere că pediștii nu au voturi suficiente, iar deputații care au mai rămas în PL și PLDM și-au condiționat susținerea prin oficializarea limbii române în Constituție. În al doilea rînd, pentru că Zinaida Greceanîi și Igor Dodon înșiși au jurat solemn—cînd deveneau premier și, respectiv, vicepremier în 2009—să susțină integrarea europeană drept „prioritatea ireversibilă și firească” a politicilor țării. În al treilea, după ce a promis electoratului aderarea la proiectele eurasiatice și denunțarea Acordului de Asociere cu UE, acum Igor Dodon acceptă iarăși eventualitatea aderării europene. În al patrulea, cum mai poți invoca Comisia de la Veneția, după ce i-ai întrebat opinia despre sistemul uninominal/mixt și ai făcut exact invers? Citiți mai multe aici.

Responsabilitatea părintelui

În Găgăuzia, regiunea cea mai afectată de rujeolă, pojarul a atins o față bisericească: zilele astea s-a îmbolnăvit pástorul (probabil al bisericii baptiste) din satul Beșghioz, a comunicat bașcanul Irina Vlah. Demnitara a cerut în cadrul unei ședințe intensificarea lucrului cu liderii comunităților religioase care se opun vaccinării. Doar în raionul Ceadîr-Lunga părinții nu au vaccinat 513 copii, marea majoritate din convingeri religioase, a spus Vlah. Potrivit datelor operative, spitalul raional din Ceadîr-Lunga a tratat de rujeolă 113 copii în ultima perioadă, 63 fiind deja externați. În cadrul aceleiași ședințe, ministra sănătății Svetlana Cebotari a declarat că, în acest an, copiii fără certificate de vaccinare nu vor fi admiși în procesul educațional. Pentru echilibru: Nokta citează un alt pástor evanghelist din Găgăuzia, care spune că biserica nu interzice vaccinarea. „Sunt și alții care nu-și vaccinează copiii, însă toată lumea ne învinuiește pe noi”, spune Iosif Karaseni de la Biserica Evanghelică Baptistă din Comrat.

Specialistul misterios

Ilan Șor a fost azi sănătos și Curtea de Apel Cahul a putut continua examinarea dosarului cu furtul miliardului. Astăzi, instanța a audiat un „specialist” din partea apărării, cu ușile închise. Încercările jurnaliștilor de a afla de la apărare cine e specialistul și ce a relatat instanței nu s-au încununat de succes. Curios e că nici acuzarea nu a vrut, sau nu a putut, să discute. De ceva vreme, procurorii anticorupție nu mai au dreptul să vorbească direct cu presa, ci doar prin intermediul purtătoarei de cuvînt a instituției, care a fost azi de negăsit.

Bună poamă

Producția de struguri în acest an se așteaptă să fie de 680 de mii de tone, cea mai mare din ultimii 8 ani, iar recolta va fi cea mai timpurie din ultimii 40, or coacerea cu 2-3 săptămîni mai devreme înseamnă și o calitate bună a strugurilor. Totodată, aceleași condiții climaterice care au copt poama mai devreme sunt responsabile și de înflorirea unor boli și dăunători ale viței de vie. De aceea, vinificatorii vor trebui să proceseze strugurii fără întîrzieri. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, și exporturile de vin sunt în creștere. Gheorghe Arpentin, șeful ONVV, spune că România devine pentru prima dată principala piață de desfacere pentru vinul moldovenesc, cu 15% din valoarea exportului. Urmează Polonia (14%), Cehia (12%), China (12%) și Rusia (11%).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.