Și vouă, și nouă

Pavel Filip a anunțat de la tribuna cu trei trandafiri o nouă reformă a impozitelor, care e propusă ca o soluție pentru fenomenul „salariilor în plic”. În special, se propune o cotă unică de 12% a impozitului pe venit plătit de persoanele fizice (față de sistemul în două trepte: 7% pentru primii 33 de mii de lei și 18% pentru cît se cîștigă peste); contribuția angajatorului pentru asigurări sociale se va reduce de la 23% la 18%; iar scutirea personală (suma din salariul anual din care nu se deduce impozit pe venit) va crește mai mult decît dublu, de la 11.280 la 24.000 de lei. Premierul o prezintă ca pe o soluție win-win: oamenii vor rămîne cu mai mulți bani în buzunar și, în același timp, se vor colecta mai multe impozite, de vreme ce devine atît de neîmpovărător să le plătești. Alte măsuri propuse: nota la baruri și restaurante va veni cu TVA-ul înjumătățit, de 10%, iar taximetriștii vor plăti o contribuție lunară fixă în loc de impozit pe venit. Se așteaptă ca prevederile să intre în vigoare deja de la 1 octombrie.

Ah da. Premierul a mai menționat că prezența averilor nedeclarate acumulate de-a lungul mai multor ani este o problemă. Deținătorii sunt încurajați să le declare voluntar, pentru o taxă de doar 3%, bani pe care statul îi va cheltui pentru a verifica dacă averile respective n-au fost dobîndite ilicit. Un fel de amnistie fiscală, cum ar veni. Nu vor fi eligibili cei ce dețin funcții publice din 2009 încoace.

Auto-dispoziția

Ruslan Codreanu s-a numit singur primar interimar al Chișinăului, dîndu-și upgrade de la funcția de viceprimar, potrivit unei dispoziții pe care a demonstrat-o astăzi șeful liberalilor din CMC, Ion Cebanu. Ion Ceban, socialistul, a condamnat și el dispoziția, insistînd că prerogativa de a numi un interimar aparține CMC și solicitîndu-i lui Codreanu să părăsească postul. Valeriu Bogdan, șeful direcției asistență juridică, a sărit în ajutorul lui Codreanu, declarînd că dispoziția este legală. „CMC intervine privind asigurarea interimatului doar în cazul cînd această funcție nu are cine s-o ocupe”. Ruslan Codreanu a comentat că nu vede nimic ilegal, din moment ce „legea spune clar” că interimatul se asigură de unul din cei doi viceprimari, iar Nistor Grozavu a refuzat interimatul.

Liber pentru instanțe

ANRE a actualizat azi prețurile-plafon la carburanți, de data asta în ușoară descreștere: minus 9 și 11 bani pentru benzină și motorină, respectiv. În ultima vreme, atunci cînd cu mai multe ocazii agenția independentă a emis actualizări în creștere, în baza formulei sale de calcul standard, guvernul a intervenit pe cale judiciară, iar instanța a acceptat suspendările, invocînd „interesele social-economice ale societății și membrilor ei”. De altfel, știrile cu prețurile carburanților vor deveni mai rare, după ce Parlamentul a votat vinerea trecută ca ANRE să-și emită actualizările nu o dată la două săptămîni, ci trimestrial.

Împotriva centrului

Astăzi în fața Primăriei Chișinău PDA și membrii comunității OccupyGuguță au protestat împotriva construcției unei clădiri înalte cu statut incert (centru de afaceri? centru de agrement? 8 etaje? 10 etaje) în locul faimoasei cafenele din GP Ștefan cel Mare. Protestatarii au cerut CMC, convenit astăzi, să includă pe ordinea de zi transmiterea terenului din domeniul privat în cel public. Vicepreședintele PDA Alexandru Slusari a declarat că „toată mafia imobiliară” din capitală este controlată într-un fel sau altul de liderul PDM Vlad Plahotniuc, ale cărui interese în primărie ar fi reprezentate de viceprimarul Nistor Grozavu. Protestul a continuat în fața sediului PDM. Citiți aici o postare de la OccupyGuguță în legătură cu avizul Consiliului Monumentelor Istorice de săptămîna trecută.

Independenți și amnistiați

Fostul președinte al Judecătoriei Strășeni a fost amnistiat într-un dosar penal după ce a recunoscut că a pronunțat peste 30 de decizii ilegale, scrie Rise Moldova. Ex-magistratul Mihail Gavriliță, astăzi avocat, a ajutat mai mulți ruși și ucraineni să obțină acte false de stare civilă care ulterior le-au permis să „redobîndească” cetățenia română. În schemă mai erau implicați un avocat și un mijlocitor din Tiraspol, care plăteau magistraților cîte 500 de euro de încheiere. În 2016, actele false au fost anulate. La 20 iulie (anul ăsta), Judecătoria Chișinău/Buiucani l-a grațiat pe Gavriliță cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenței R. Moldova (a fost doi ani în urmă).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.