Roman și punctum

Deputatul Roman Boțan a demisionat din funcția de șef al comisiei parlamentare securitate în semn de protest. Liberalul a făcut anunțul în timp ce Parlamentul examina un proiect de lege care îi scutește pe solicitanții de cetățenie moldovenească de obligația de a cunoaște prevederile Constituției și limba română. În opinia sa, amendamentul pune în pericol securitatea Republicii Moldova pe termen lung. „Nu vreau să fiu asociat cu o asemenea lege”.

Jos mîinile de pe Jora

Judecătoria Orhei a respins contestația depusă de PAS privind anularea rezultatelor alegerilor în comuna Jora de Mijloc, unde reprezentanta Partidului Șor Marina Tauber a ieșit învingătoare din primul tur. Instanța nu a fost de acord cu acuzația adusă că Tauber ar fi cheltuit pentru alegeri cu peste 200 de mii de lei mai mult decît îi permite legea, deși faptul fusese confirmat și de monitorii Promo-Lex. După pronunțarea deciziei, Tauber a declarat simpatizanților următoarele: „Justiția iarăși a triumfat, înseamnă că oamenii, poporul a obținut victoria și împotriva justiției”.

Economie cu business-class

Igor Dodon a zburat astăzi la Sankt Peterburg pentru a participa la un forum economic internațional de trei zile. Președintele a economisit pe bilet, fiind luat cu avionul, pe cursă charter, de un grup de afaceriști ruși din organizația Delovaya Rossia, cu care avusese întrevederi la Chișinău. Unul dintre acești businessmani este controversatul Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei. Acum ceva timp, acesta a anunțat că intenționează să construiască ferme de criptovalută în Transnistria, activitate care va adăuga la și așa imensa datorie a Moldovei față de Gazprom.

Mica justiție

Guvernul a aprobat ieri amendamente care privesc răspunderea disciplinară a judecătorilor. Modificările fac parte din „mica reformă a justiției” și sunt o condiție pentru recepționarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Proiectul se presupune că exclude interpretările vagi a ceea ce înseamnă abatere disciplinară. Totuși, abatere va fi considerată orice hotărîre care încalcă „drepturile și libertățile fundamentale”. Totodată, sesizările vor fi examinate printr-o procedură simplificată, cu alte termene limită: mai întîi admisibilitatea va fi verificată de un inspector-judecător, iar apoi de Colegiul disciplinar și nu de completele de admisibilitate cum este în prezent.

Pachetul antialcool

Tot ieri, Guvernul a aprobat modificări ce înăspresc pedepsele pentru cei prinși beți la volan. Șoferii în stare avansată de ebrietate nu vor mai putea scăpa de răspundere penală dacă sunt prinși la prima abatere sau dacă au copii minori. „Avansații” nu vor mai putea scăpa cu o amendă, ci vor trebui să execute pînă la 240 de ore de munci publice. Șoferii băuți vor trebui să repete examenul auto. După care, vor trebui să frecventeze un curs antialcool și antidrog, pe care îl vor și plăti, scoțînd din buzunar 4 mii de lei. Se propun sancțiuni mai dure și pentru vitezomani.

Vin înstrăinat

În 2017, 45% din vinurile produse în Moldova au fost exportate în țările europene, 20% – în țările CSI, iar 17% – în China. Volumul total realizat a constituit 14 mln decalitri în valoare de peste $125 mln.

Pînă Festivalul prinde la puteri

Cam 30 de premiere de scurt și lung metraj, toate produse în Moldova de către tineri cineaști, vor fi difuzate în cadrul Serilor de Cronograf, care încep astăzi. Regizorul Virgiliu Mărgineanu, directorul Festivalului Cronograf, spune că Serile sunt un fel de înlocuire pentru Festival, care necesită pregătiri către anul viitor, cînd va avea loc o ediție jubiliară a acestuia. Serile de Cronograf sunt găzduite de Odeon, în următoarele trei seri, cu începere la 6:30. Intrarea e liberă în limita locurilor disponibile.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.