Centralizare locală

Deși Moldova s-a angajat să implementeze bunele practici europene în domeniul descentralizării, autonomiei și democrației locale, reformele întîrzie. Potrivit unui raport realizat de IDIS Viitorul și Congresul Autorităților Locale din Moldova, tendința națională e una de centralizare financiară și creștere a dependenței APL-urilor de guvernarea centrală. Autorii spun că autoritățile centrale preferă să țină aleșii locali sub control politic, economic și judiciar excesiv.

Palatul ruinelor

Palatul de Cultură al Sindicatelor de la Rîșcani a fost deja parțial demolat, iar în locul său va apărea un magazin Kaufland. Investitorii germani spun că vor restaura panourile cu mozaic pentru valoarea lor istorică. Anterior, Agora aflase de la Sergiu Borozan, arhitectul-șef al Chișinăului, doar despre două magazine Kaufland - unul la Botanica și altul la Ciocana. Unii activiști civici avertizează că un centru comercial în locul vechiul Palat de Cultură al Sindicatelor va paraliza traficul în zonă. RISE Moldova a scris despre cum clădirea și terenul au trecut printr-un șir de tranzacții suspicioase între companii afiliate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.

Adunarea găgăuză

Pe 21 aprilie, demnitarii găgăuzi, atît din regiune, cît și de la centru, s-au adunat și au adoptat o rezoluție prin care cer mai multă autonomie și reprezentare în structurile centrale. Bașkanul Irina Vlah a critica politica externă a țării, dar a mulțumit guvernului pentru venirea companiei Fujikura în regiune. În mod curios, deputatul PDM Nicolae Dudoglo, deși face parte din partidul de guvernămînt, a criticat cel mai dur autoritățile centrale, care ar fi „amăgit” găgăuzii.

Pușculița moldovenilor

Doar 44% din moldoveni aveau un cont bancar în 2017, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Moldova stă mai prost decît România (58%), Ucraina (63%), Rusia (70%) sau Estonia (98%). Media globală este de 69%. Deși se află printre codașe, Moldova a progresat semnificativ față de 2014, cînd doar 18% din cetățeni aveau un cont la bancă.

Plăcuțe transnistrene

Chișinăul și Tiraspolul au semnat un acord care va permite admiterea în traficul internațional a mașinilor înregistrate în regiunea separatistă. Mașinile vor avea plăcuțe cu numere neutre din 3 litere și 3 cifre, iar certificatul de înmatriculare va fi aprobat de ambele părți. Ele vor putea fi înregistrare în două birouri din Rîbnița și Tiraspol, unde vor lucra și reprezentanți ai guvernului constituțional de la Chișinău. Ieri, guvernul a anunțat că a rezolvat problema accesului fermierilor moldoveni din stînga Nistrului la terenurile agricole de după șoseaua Dubăsari-Tiraspol.

Aeroport electoral

Ziarul de Gardă scrie despre cum campania Reghinei Apostolova, candidata lui Ilan Șor la Primăria Chișinăului, este finanțată de Liubovi Bublii și Sergiu Pavlușcenco, care dețin mai multe localuri în interiorul Aeroportului Internațional Chișinău. Ilan Șor e președintele Consiliului de Administrație al companiei Avia Invest, care a cîștigat, în mod controversat, concursul de concesionare a aeroportului. Șor e și principalul suspect în furtul miliardului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.