Întoarcerea lui Gamrețki

Fostul șef al direcției transport din capitală, Igor Gamrețki, a fost arestat și condamnat cu suspendare în dosarul parcărilor cu plată. Ulterior, CSJ i-a anulat interzicerea de a ocupa funcții publice, iar ieri Gamrețki a reușit să obțină restabilirea sa în funcție de către Judecătoria Chișinău. Primărița Silvia Radu a anunțat că Primăria va contesta decizia.

Unire dispersată

Ședința comună a Parlamentelor României și Moldovei la Chișinău nu va mai avea loc. În schimb, o delegație compusă din deputați PD, PPEM și PLDM va merge la București pe 27 martie pentru a participa la ședința festivă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Mihai Ghimpu spune că liberalii nu vor merge alături de cei care au uzurpat puterea în stat. PLDM și PAS vor participa duminică la marșul unionist de la Chișinău.

Kroll la procuratură

BNM a transmis raportul Kroll 2 Procuraturii Anticorupție. Raportul conține toate documentele de investigație adunate de Kroll și Steptoe & Johnson despre furtul miliardului de la BEM, UniBank și Banca Socială. Procurorul-șef anticorupție Viorel Morari a semnat o „scrisoare de confidențialitate”. Ieri, Partidul Nostru a anunțat că va da în judecată BNM pentru refuzul de a publica raportul.

Noul audiovizual

Democrații au înregistrat în Parlament proiectul noului Cod al Audiovizualului, care a fost elaborat sub supravegherea Consiliului Europei. Prevederile noului Cod sunt armonizate cu ultimele tehnologii media și sunt menite să asigure independența mass media și a CCA. Două săptămîni în urmă, deputatul PDM Corneliu Mihalache a propus un șir de modificări care au fost respinse. Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, spune că modificările date apărau interesele șefului PDM Vlad Plahotniuc și ale trustului său de presă. Macovei crede că democrații ar putea încerca din nou să introducă acele modificări.

Protecție pentru doctori

Parlamentul a hotărît că persoanele care vor agresa medicii vor primi o amendă de pînă la 7500 de lei sau pînă la 15 zile de arest. Jignirea onoarei sau reputației profesionale va fi amendată cu pînă la 1250 de lei. Decizia vine după ce medicul Ana Valenga de la Spitalul Republican a fost agresată de soțul unei paciente decedate. Doctorița a dat apoi un interviu în care descrie mai multe probleme din interior spitalului.

Demisie prematură

Directorul adjunct al CNA și-a dat demisia cu trei săptămîni înainte de expirarea mandatului, fără a-și motiva decizia. Cîțiva deputați PLDM s-au arătat nemulțumiți că persoanele care au condus organele de drept în timpul furtului miliardului pleacă din funcții fără a da un raport. Parlamentarii mai spun că înlocuitorii lor se vor eschiva de responsabilitate sub pretextul că nu erau în funcție în timpul fraudelor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.