Avia in Est

Firma magnatului Nat Rothschild, NR Investments, a anunțat duminica asta că renunță la participația de 95% în Avia Invest, compania concesionară a Aeroportului Chișinău. Anterior, Rothschild părea hotărît să-și apere investiția prin „toate mijloacele legale,” în pofida faptului că fusese averitzat înainte de achiziționare că Guvernul invenționează să anuleze contractul de concesiune.

Noul proprietar e milardarul rus Andrei Goncearenco, fost manager de top în concernul Gazprom. Igor Dodon a zis că nu cunoaște despre așa ceva. Președintele bănuiește că Rothschild s-ar fi speriat de concurența pe care o va crea deschiderea unor noi aeroporturi. Dodon mai spune că indiferent de cine va prelua Aeroportul, contractul de concesiune va fi anulat, iar activele aeroportului rămîn sechestrate de organele de anchetă. Între timp, chemarea în judecată a Avia Invest se plimbă din septembrie de la o instanță la alta, iar autoritățile nu au o explicație clară a motivului acestei tergiversări.

TV8 a intrat în posesia unui document care arată că Goncearenco a depus în iunie cerere pentru a obține cetățenia RM. Sursele postului afirmă că Goncearenco are probleme cu legea în Rusia, iar cetățenia RM ar fi pentru el o plasă de siguranță. Confruntat cu această dezvăluire, Dodon a declarat că Goncearenco e omul lui Șor și a depus pentru cetățenie pe vremea lui Plahotniuc. Președintele a promis și demiteri în legătură cu acest caz.

PAS acuză înțelegeri politice ascunse, spunînd că va cere Procuraturii să explice cum a fost posibilă tranzacția în condițiile existenței unui sechestru pe capitalul Avia Invest. PDA îi cere președintelui să convoace de urgență Consiliul de Securitate și să invite reprezentanții opoziției. Totodată, ambele formațiuni intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Chicu.

Trei ani de Dodon

Se împlinesc trei ani de la învestirea președintelui Dodon. Cu această ocazie, Newsmaker a publicat o retrospectivă, în care delimitează trei perioade. În prima, Dodon „imită” activitatea, prima sa acțiune fiind schimbarea limbii din RO în MD pe site-ul președinției (deși pînă astăzi URL-ul rămîne presedinte.md/rom). Președintele este „deconectat” periodic atunci cînd nu vrea să promulge anumite legi. În a doua fază, antagonismul Dodon-Plahotniuc crește, iar retorica prorusă a primului nu face decît să întărească imaginea oligarhului în calitate de „luptător împotriva tancurilor rusești.” Cu toate animozitățile din vitrină, socialiștii lui Dodon votează împreună cu PDM sistemul mixt. În faza de preluare a puterii, asistăm la încercarea președintelui de a fi peste tot.

Altele, într-o frază

◾ Președintele Dodon anunță că Parlamentul va ratifica acordul de împrumut cu Rusia în februarie, iar condițiile vor fi „aproximativ aceleași” ca și cele oferite de partenerii din Occident.

◾ Premierul Ion Chicu promite că nu vom plăti niciun cent din creditul BERD pentru achiziționarea gazului în cazuri de urgență, care devine nenecesar odată ce a devenit clar că RM va primi în continuare gaz pe ruta obișnuită.

◾ Potrivit deputatului Mihai Popșoi, partenerii europeni sugerează Republicii Moldova să aprobe Legea Magnitsky pentru cei care încalcă drepturile omului.

◾ Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, n-a avut noroc nici la Curtea de Apel cu plîngerea sa de anulare a suspendării și a controlului dispus de procurorul general la PA.

◾ Primul în Moldova și TVR Moldova se vor bate pentru dreptul de a prelua frecvențele eliberate de Prime TV și Canal 2.

◾ Președintele PUN Octavian Țicu a refuzat invitația PL de creare a Mișcării Unioniste, spunînd că pledează mai degrabă pentru un bloc electoral cu mai multe partide.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.