Moldova, ai securitate informațională!

În Republica Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale. Această măsură este prevăzută în Strategia securității informaționale pentru anii 2019-2024 și în Planul de Acțiuni pentru implementarea acesteia, adoptate astăzi de Parlament, transmite Moldpres. Potrivit documentului, în Moldova crește numărul de infracțiuni și contravenții informatice, precum și numărul de atacuri cibernetice, iar resursele umane competente cam lipsesc. Mai lipsește și sistem integrat de management al securității cibernetice, în cadrul căruia să se identifice vulnerabilitățile și riscurile. O atenție deosebită este acordată securității spațiului mediatic, întrucît dezinformarea și manipularea informațiilor amenință direct securitatea spațiului informațional. Consiliul va avea puteri consultative și operaționale și va asigura integrarea sistemelor componentelor spațiului informațional.

Adieu, maman

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea formațiunii pe care o conduce deja de 20 de ani. În cadrul aceleiași emisiuni, președintele liberalilor a dat de înțeles că, cel mai probabil, nu își va înainta candidatura pe listele pentru parlamentare și nici măcar nu va candida pe circumscripții. Totodată, Ghimpu spune că încă nu știe cu certitudine cine va prelua postul său, dar a sugerat că ar putea fi ex-primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă sau fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu. Cine va fi noul președinte PL vom afla pe 1 decembrie.

Glume bune Candu are

Cu votul a 54 de deputați, Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Aceasta va intra în vigoare pe data de 30 noiembrie. Cu toate acestea, Președintele Parlamentului a dat de înțeles că ex-guvernatorului i se caută deja o nouă funcție „în țară sau în străinătate”. Domnul Cioclea a comentat această declarație într-un mod destul de tranșant. El a explicat că demisia presupune „mai mult timp dedicat familiei”, iar declarația lui Candu o cataloghează drept „o glumă”.

Zona tăcerii

Deputații au votat în lectura finală pentru eliminarea „zilei tăcerii”, ce interzicea agitația electorală în ziua alegerilor. Singurul loc în care va fi interzisă campania va rămîne sediul secției de votare. Proiectul a fost susținut prin votul deputaților democrați și cel al grupului PPEM. În versiunea originală a proiectului de lege, interzicerea agitației se extindea la o rază de 100 de metri de la secțiile de votare. Această restricție a fost, însă, eliminată de comisia juridică a parlamentului la propunerea guvernului. Motivul invocat ar fi dificultatea de măsurare a celor 100 metri.

Ieftin, bun și mult potențial

Pe pagina de Facebook a Agenției de Investiții din Moldova a fost publicat un video promoțional pentru potențialii investitori. Acesta explică de ce merită a se iniția o afacere în țara noastră și cum se compară situația noastră cu cea a vecinilor. Principalele atuuri ale țării noastre ar fi taxele mici, un proces de înregistrare a firmei rapid, o amplasare strategică între piața europeană și cea asiatică. Plus, nu în ultimul rînd, forța de muncă ieftină.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.