Semnale financiare

Prima tranșă din suportul macrofinanciar al UE va fi disbursată Moldovei în primul trimestru al anului viitor, a anunțat comisarul european Johanes Hahn, citat de Unimedia. Un memorandum în acest sens va fi semnat cu premierul Pavel Filip, aflat la Bruxelles cu ocazia summitului Parteneriatului Estic. Condițiile rămîn aceleași (minus recomandările Comisiei de la Veneția?), iar „următoarele tranșe vor depinde de progresele pe care le va face Moldova”, a mai spus Hahn.

Invitat la Publika ieri seara, ambasadorul UE Peter Michalko
a declarat că, în cadrul programelor europene de susținere din perioada 2014-2020, Moldova va putea accesa, în total, de la €610 mln pînă la €740 mln. „Acești bani provin de la cetățenii țărilor membre ale UE și este o asistență care subliniază aceste relații de parteneriat existent între UE și Republica Moldova”, a spus ambasadorul.

Armonie în practici

În cadrul unui Forumului desfășurat la București pe 23 și 24 noiembrie, autoritățile moldovene și române discută, armonizarea practicilor în domeniul justiției. Domeniile în care se urmărește armonizarea practicilor includ optimizarea funcționării sistemului judiciar, rolul procurorului în arhitectura sistemului judiciar, prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate.

Săptămîna trecută Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea privind stagnarea reformei justiției din România. „Social democrații de la guvernare pregtesc o reformă a justiției pe care Comisia, diplomații străini, mii de magistrați, dar și președintele României au criticat-o ca pe o încercare de subordonare politică a sistemului de justiție”, scrie Reuters.

Sheriff trece Nistrul

Mold-Street scrie că Sheriff, cea mai mare companie din Transnistria, care controlează o bună parte a economiei regiunii, a obținut la Chișinău licența de import pentru benzină și motorină. Alături de Sheriff, alte șase companii petroliere din stînga Nistrului au obținut astfel de licențe, valabile pe șase luni. ANRE nu anunță însă și cantitățile pe care le vor importa aceste firme. Despre imperiul de afaceri dubioase al holdingului Sheriff a scris anterior și RISE Moldova.

Legi votate

Legea cu privire la întreprinderea de stat și cea municipală, votată în lectură finală, prevede că fondatorii (statul sau autoritatea publică locală) vor avea atribuția să autorizeze achiziționarea bunurilor ale căror valoare constituie peste 25% din valoarea activelor nete sau depășește suma de 400,000 lei.

Printr-un alt proiect de lege, votat în primă lectură, evenimentele de stare civilă din regiunea transnistreană vor putea fi confirmate în R. Moldova. Socialistul Vladimir Ţurcan a motivat că măsura va facilita obținerea cetățeiei R. Moldova de către locuitorii din zona de securitate. Alți deputați au criticat proiectul, spunînd că e promovat în grabă, fără avizul SIS, și că deschide portița pentru acordarea cetățeniei persoanelor cu reputație dubioasă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.