Finanțe din Caraibe 2

Deputatul ACUM/PDA Iurie Reniță a intrat în posesia unui raport CNA ce detaliază o presupusă schemă de finanțare străină a campaniei care l-a făcut pe Igor Dodon președinte în 2016. Din cîte a dezvăluit Reniță, raportul reflectă în mare parte informațiile scoase în vileag de Rise Moldova în toiul campaniei prezidențiale. Și investigația Rise, și raportul CNA conțin aceeași concluzie – că o firmă înregistrată în Bahamas a transferat în RM echivalentul a 33 mln lei, iar banii au fost împrumutați fără dobîndă apropiaților PSRM și apoi băgați în campanie. Deocamdată nu e clar cît conținut original are raportul CNA și dacă ofițerul care l-a întocmit a reușit să coroboreze probele din investigația jurnalistică cu altele. Rise a fost dat în judecată pentru defăimare și a pierdut procesul în instanțele naționale, însă cazul se află pe rol la CEDO. În tot cazul, Reniță, alături de deputații Țîcu și Carp, îi solicită procurorului-șef interimar Dumitru Robu să se ocupe de raport.

Prețul corect

Pe frontul municipal, primarul interimar Adrian Talmaci a declarat ieri că o călătorie cu troleibuzul în Chișinău ar trebui să coste 5 lei, iar una cu autobuzul 8 lei. Asta pentru că tarifele actuale nu acoperă situația financiară proastă a regiei de troleibuze și parcului de autobuze – Chișinăul a dat anul trecut ~400 de milioane de lei sau 10% din bugetul orașului pentru a ține RTEC și PUA pe roți. Newsmaker a întrebat ambii candidați care au trecut în turul II dacă sunt de acord cu mărirea tarifelor. Andrei Năstase a evitat să dea un răspuns clar, iar Ion Ceban a spus că e împotrivă și tariful trebuie majorat abia cînd lumea va fi mai bogată.

Am încercat și noi la sic! să vedem cît costă răspunsurile candidaților și „Cît trebuie să coste transportul public în Chișinău?”

Buldozerul din curte

După ce, la sfîrșitul lui iulie, Maia Sandu a cerut demisia conducerii Institutului Național de Justiție – unica instituție ce dă diplome de judecători și procurori, astăzi prim-ministra a anunțat că se vor propune măsuri legislative pentru a-i da afară pe cei cu „probleme de integritate” de la INJ. „Lucrurile nu s-au schimbat. La INJ mai lucrează personaje din sistemul judecătoresc cu mari probleme de integritate,” a declarat șefa executivului.

Între timp, Vlad Gribincea, CRJM, le sugerează membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să plece din funcții cu binișorul. Juristul e de partea celor care cred că revocarea membrilor CSM în septembrie și intenția de a-i înlocui sunt ilegale, însă Gribincea crede că puțini oricum mai au încredere în membrii actuali. Altfel, dacă animozitățile dintre magistrați vor continua, există riscul ca politicienii „să intre cu buldozerul în justiție”, spune Gribincea, și va avea de pierdut doar justiția. Recent, Ministerul Justiției a anunțat posibile măsuri legislative prin care să se schimbe procedura de alegere a membrilor CSM. Mai mult, membrii CSM, vechi sau noi, ar putea fi evaluați și demiși, după caz.

Slut la Bîc

Agenția pentru Siguranța Alimentară (ANSA) a depistat plumb de patru ori peste normă în cîteva sute de tone de legume. E vorba în special de ardei grași și ceapă. Legumele provin de pe terenuri irigate cu apă din Bîc, mai „la vale” de Chișinău. Loturile de produse neconforme vor fi distruse. Totuși, autoritățile au îndemnat consumatorii să ceară comercianților acte de proveniență și de calitate a mărfii.

Tot azi, Consiliul Concurenței a publicat rezultatele unei investigații din care reiese că ANSA a fost vinovată de scumpirea prețurilor la cartofi în aprilie-mai, atunci cînd acestea mai că s-au triplat față de perioada similară a anul trecut. Investigația arată că ANSA a intensificat controalele, selectiv, împotriva anumitor importatori și doar pentru cartofi de proveniență belarusă, creînd în consecință un deficit de marfă. Vînzătorii au profitat, iar cumpărătorul final a trebuit să scoată din buzunar, în total, cam 79 mln lei în plus. Consiliul mai constată că existența unor număr mare de intermediari între etapa de import și cea de retail reprezintă un teren prielnic pentru majorări semnificative.

Încă una agroalimentară. Cele 1250 de autorizații de export în Rusia, aduse suplimentar de la Moscova luna trecută de președintele Dodon, s-au epuizat, iar transportatorii stau acum „cu camioanele sub garduri”. Consilierul prezidențial Ion Chicu afirmă că problema negocierii autorizațiilor suplimentare urma să fie preluată de ministrul economiei Vadim Brînzan. „Din informația pe care o deținem, ministerul nostru de resort n-a mai comunicat cu autoritățile ruse,” spune Chicu.

Nu-i cinstit

Deși din decembrie 2018 avem o lege care permite anularea permiselor dacă ești prins „cinstit” la volan (peste 0,3 mg/l în aerul expirat), doar 136 de carnete au fost retrase definitiv pînă în prezent. Asta deși doar în nouă luni ale anului curent, polițiștii au depistat 3751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Acum 2 săptămîni, după o serie de accidente fatale cauzate de șoferi băuți, Guvernul a propus un plan de intervenție din 6 puncte, care prevede inclusiv măsuri mai drastice pentru șoferi. Niciunul dintre cele 6 puncte nu vizează, însă, sancțiuni mai dure pentru neaplicarea legii.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.