Reformă pe final de mandat

Un nou program marca PDM pe final de mandat. Vlad Plahotniuc, liderul partidului de guvernare, lansează „Salarii bune pentru Moldova
”. Deocamdată doar pentru bugetari. Lideul PDM promite eradicarea tuturor salariilor sub minimul de existență. Astfel, salariile urmează a fi majorate cu 20%, 30% sau chiar 90%. De asemenea, Vlad Plahotniuc promite un nou val de creșteri în primăvara anului 2019. Din ce surse vor fi luați banii, Plahotniuc nu a menționat, însă a promis că Guvernul ne va oferi noi detalii în zilele ce urmează. Deși liderul democraților își laudă guvernarea ca fiind un facilitator al creșterii economice, experții de la Expert-Grup nu sunt întru-totul de acord. Economia moldovenească a crescut, însă cu un ritm „lent și în baza unui model non-durabil”. Un alt factor de creștere, menționează experții, este „accesul facilitat” la piața europeană. În situația pierderii suportului bugetar direct din partea UE, precum și a riscului de întrerupere a relațiilor cu FMI, reformerele PDM ar putea genera riscuri majore pentru stabilitatea bugetară, atenționează Expert-Grup.

Categoric împotriva cenzurii

După ce zilele trecute se aflase că pe pagina premierului Filip se cenzurează mesajele incomode, consiliera acestuia a declarat că astfel de incidente au existat doar ieri. Totodată, Stela Nistor dă asigurarea că cenzura „categoric” nu se acceptă și astfel de precedente nu au mai fost și nu vor mai exista. Zilele trecute ZdG scia că mai multe persoane s-au pomenit cu comentariile șterse de pe pagina premierului. Pentru a verifica aceste insinuări, un reporter a efectuat unexperiment, întrebând premierul pe FB despre refuzul de a vorbi despre lista de reforme înmînată de comisarul european Johannes Hahn. La scurt timp, mesajul a fost șters, iar reporterul blocat.

CEC v.s RISE

Comisia Electorală Centrală nu a apreciat investigația jurnaliștilor RISE Moldova cu privire la persoanele inexistente din registrul de stat al alegătorilor. Astfel, CEC a cerut procuraturii să verifice dacă jurnaliștii au acționat în mod legal. Reacția CEC-ului vine ca o urmare a experimentului jurnalistic efectuat de RISE prin care s-a demonstrat cum un cetățean inexistent poate obține statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare din februarie fără prea mari dificultăți. CEC-ul, însă, nu vede o problemă majoră, invocînd nimic altceva decît prezența unor „defecte de software”.

Candu necredinciosul

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, „nu știe și nu crede” că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut cadou Moldovei mașini pentru dispersarea manifestațiilor. Într-un interviu acordat pentru Adevărul, speakerul a sugerat că cuvintele lui Erdogan au fost pur și simplu incorect traduse, sugerînd că, cel mai probabil, liderul turc a vrut să spună „ambulanță” și nicidecum TOMA. Declarația lui Candu apare în contextul în care președintele turc a spus clar, în cadrul unei conferințe, că TOMA sunt dispozitive de „intervenție împotriva incidentelor sociale”, iar acest cadou urmează să fie preluat în scurt timp de MAI.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.