Ministru de semnat

Newsmaker.md a aflat că decretul privind numirea lui Eugen Sturza în calitate de ministru al apărării ar putea fi semnat de președintele Parlamentului chiar mîine, în conformitate cu ultimele hotărîri ale Curții Constituționale. Respins repetat de președintele Igor Dodon, Eugen Sturza va putea fi învestit în funcție imediat după semnarea decretului.

Nemotivată

După ce săptămîna trecută CEC Chișinău i-a refuzat cererea de a deveni participant în referendumul pentru propria demitere, primarul suspendat Dorin Chirtoacă nu a reușit să-și facă dreptate nici pe cale judiciară, cererea respectivă fiindu-i respinsă de Judecătoria Buiucani ca „nemotivată”. Potrivit lui Chirtoacă, e grăitor faptul că nu fiecare judecător se apucă să-i examineze cererile.

Între timp, PL a fost acceptat oficial în calitate de participant (participant-boicotor?).

Pericolul naționaliștilor eurosceptici

Numeroasele mici victorii ale partidelor eurosceptice în țările europene sunt semnale negative pentru demersul pro-european al Moldovei: cu cît mai multe state UE vor deveni dominate de sentimente naționaliste, cu atît mai mult va scădea apetitul, și așa mic, de extindere al UE, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de opinie pentru IPN.

„Avansarea naționaliștilor în Europa deschide oportunități noi pentru propaganda rusă, care va promova activ viziunile eurosceptice din Europa. În rezultat, vor fi nutrite dispoziții anti-europene, care există în societatea moldovenească—crede expertul—

„Odată cu emergența vizibilă a naționaliștilor anti-europeni, partidele pro-reformă din Moldova ar putea pierde aliați importanți în Occident. Mai mult ca atât, dacă UE devine prea slabă, atunci și condiționalitățile acesteia aplicate față de Moldova își vor pierde orice efect.”

Lumînarea de pe tort

Clienți Starnet din întreaga țară au fost afectați după ce un incendiu a izbucnit duminică la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului din țară. În bani, prejudiciile au fost estimate la cel puțin 7 milioane de lei. Circumstanțele se investighează, însă directorul companiei Alexandru Machedon a sugerat că incidentul ar putea avea legătură cu activitatea sa social-politică, „un cadou” către ziua sa de naștere, pe care o sărbătorește azi.

Cheltuieli neprevăzute

Primăria capitalei ar putea renunța la reparația unei strazi din cele trei incluse în faza a doua a proiectului „Drumuri Urbane”, finanțat de BERD și BEI, după ce Consiliului Municipal a refuzat majorarea cu €3 mln a împrumutului de €22 mln, majorare solicitată pentru a acoperi cheltuieli ce nu au fost prevăzute inițial. „Acum trebuie să găsim soluție. Ori din buget găsim bani, ori scoatem o stradă. Lucrările la apeduct și canalizare nu sunt prevăzute în proiect”, a declarat interimarul de la transporturi&drumuri Oleg Poiată. Proiectul de reabilitare a celor trei străzi incluse în faza a doua este deja în întârziere de aproximativ un an, scrie Agora.md. A doua etapă vizează reparația străzilor Tighina, 31 August și Alexandru cel Bun.

Heavy metal

Părinții sunt atenționați să fie precauți cînd procură jucării și vopsele copiilor, sau cînd dau cu vopsea încăperile și terenurile de joacă, deoarece o bună parte din aceste produse conțin plumb. O cercetare recentă a demonstrat că doze mari din acest metal greu se conțin în spinnere, dar și în alte jucării de import. În cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul Săptămînii Internaționale de prevenire a intoxicării cu plumb, Elena Jardan, șefă de laborator la Centrul Național de Sănătate Publică, a menționat că expunerea admisă în perioadă de graviditate sau în timpul copilăriei poate lăsa urme pentru întreaga viață.

Pietoni, atenție

Numărul accidentelor pe trecerile de pietoni este în creștere în municipiului Chișinău, a comunicat vicecomisarul capitalei Silviu Mușuc. Potrivit lui, o cauză ar fi viteza și, respectiv, lipsa limitatoarelor de viteză în locurile critice. Pe parcursul săptămînii trecute, în municipiu au fost tamponați 14 pietoni – trei traversau strada neregulamentar, iar 11 au fost accidentați chiar pe trecerile de pietoni.

Să fie hîrtie

După ce un grup de părinți a manifestat azi-dimineață în fața Primăriei Chișinău, cerînd hîrtie igienică și săpun lichid pentru grădinițe, autoritățile au decis să mărească alocațile per copil de la 12 la 14 mii de lei. Șeful Direcției sănătate Mihai Moldovanu s-a arătat sceptic, sugerînd că majorarea va fi repede erodată de inflație.

Toamna se numără puieții

Peste 3 milioane de puieți vor fi sădiți pe o suprafață de 555 de hectare, în cadrul Campaniei Naționale de Înverzire a Plaiului, care va începe pe 28 octombrie. De asemenea, pe 250 de hectare se vor efectua „lucrări de ajutorare” a regenerării naturale. La acțiune sunt chemați toți cei interesați. În prezent Moldova este împădurită în proporție de 10,2%, iar autoritățile tind pînă la cel puțin la 20-25%.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.