Deja vu electoral?

În octombrie, am putea vedea din nou o confruntare între candidatul PSRM și cel al blocului ACUM în al doilea tur din cursa pentru primăria capitalei. Potrivit unui sondaj ASD, în primul tur Ion Ceban ar lua 35,3%, iar Andrei Năstase – 30,1%. Mult în spate, lista este urmată de fostul ministru liberal Valeriu Munteanu (USB) cu 2,1%, fostul interimar Ruslan Codreanu (independent) cu 1,9% și fostul primar general Dorin Chirtoacă (PL) cu 1,4%.

Potrivit aceluiași sondaj, dacă duminica viitoare s-ar desfășura parlamentare pe liste de partid, pentru PSRM ar vota 31,4%, pentru PAS – 16,5%, iar pentru PDA – 7,3%. Urmează PDM cu 6,9%, Partidul Nostru cu 3,3% și Partidul Șor cu 2,2%. Top 3 politicieni care se bucură de cea mai mare încredere sunt președintele Igor Dodon (28,8%), prim-ministra Maia Sandu (17,5%) și vicepremierul Andrei Năstase (8,3%).

Poimîine așteptăm un sondaj de la CBS-AXA/Watchdog.

Freeze!

ARBI/CNA și Procuratura Anticorupție au aplicat sechestre în valoare de 301,6 milioane de lei pe capitatul statutar al Air Moldova. Dosarul vizează presupuse spălări de bani în proporții deosebit de mari, sub forma unui șir de tranzacții fictive, la privatizarea întreprinderii. 
Măsura e menită să prevină înstrăinarea patrimoniului companiei în timp ce autoritățile întreprind eforturi pentru a întoarce compania sub aripa statului. Operatorul național a fost privatizat nominal cu ~1,2 mlrd lei, deși noii proprietari au plătit în buget doar 50 mln lei (bani cash, aduși într-o valiză, dacă e să-l credem pe deputatul Igor Munteanu). Restul reprezintă datoriile companiei, pe care noii proprietari au promis să le achite. Potrivit ultimelor informații, asta nu s-a întîmplat.

Tot azi, CNA și PA au reținut 11 persoane, inclusiv inspectori ANTA și reprezentanți ai transportatorilor auto, pentru mită și trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți că au primit/oferit mite între 1 mie și 9 mii de lei pentru a închide ochii la neregulile depistate în cadrul inspecțiilor.

Președinte achitat

Între timp, Procuratura Anticorupție ne asigură: PSRM nu e finanțat ilegal. Pe 8 iunie, mass-media lui Vlad Plahotniuc a prezentat secvențe video din cadrul negocierilor PSRM-PDM. Președintele Igor Dodon era suprins afirmînd că PSRM primea din Rusia $1 milion pe lună. Peste cîteva zile, Procuratura Generală, pe atunci condusă de Eduard Harunjen, s-a autosesizat. O lună după, încă în iulie, procurorii au decis să refuze inițierea urmăririi penale. Însă publicul află despre asta abia acum, datorită unei solicitări de informații expediată de Ziarului de Gardă. PA a răspuns reporterilor ZdG că acțiunile de finanțare ilegală „nu au fost confirmate.” Detalii nu au oferit, pentru a nu afecta „interesele altor persoane.” Președintele Dodon declarase anterior că imaginile au fost trucate și scoase din context.

O săptămînă în America

După ce și-a petrecut oaspeții care au participat la finele săptămînii trecute la forumul economic moldo-rus, șeful statului a anunțat ieri că pleacă în State pe o săptămînă. Acolo, președintele Dodon va rosti un discurs în cadrul Adunării Generale ONU la New York și se va întîlni „cu mai mulți lideri din străinătate și reprezentanți ai conducerii americane, cu influente organizații evreiești și cercuri de afaceri.” Dodon a declarat: „Consider această vizită drept una din cele mai importante în anul curent din punct de vedere al promovării politicii externe echilibrate.” După cum observă Europa Liberă, președintele moldovean a încercat de mai multe ori, fără succes, să obțină întrevederi cu oficialități de rang înalt în SUA.

Dolce vita

Ministerul Sănătății propune Guvernului să revizuiască PPP-ul care îi oferă unei firme cu beneficiari în offshore-ul cipriot drepturi exclusive la serviciile de dializă. După ce Guvernul Filip a adoptat modificările la finele anului trecut, „s-a creat o situație de monopol” în favoarea firmei BB-Dializa SRL. Piața serviciilor de dializă se estimează la cel puțin 125 mln lei. Firma a intrat pe piață încă în 2014, fiind creată cu doar o lună înainte de anunțarea concursului de către Guvern. Deși avea un capital statutar de 25 de mii de euro, Guvernul i-a încredințat companiei misiunea de a construi sau moderniza 12 centre de dializă în toată țara. Pînă acum a creat doar 3.

Probleme de mediu

Iuliana Cantaragiu, secretara de stat pe probleme de mediu, a abordat problema rîului Bîc în cadrul ședinței operative de la Primărie. Pe lîngă apele reziduale la care Stația de Epurare nu poate face față, problema este agravată de gunoiștile neautorizate, cum ar fi cele formate în preajma pieței agricole sau a celei de materiale de construcții de pe malul rîului. Așa cum nimeni concret nu-i vinovat, ar putea fi sancționată municipalitatea, spune Cantaragiu. Secretara de stat l-a mai somat pe primarul interimar Adrian Talmaci să nu mai defrișeze arbori sănătoși. Talmaci a răspuns că orașul nu-i pădure, argumentînd că rădăcinile copacilor bătrîni strică asfaltul.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.