Tranzacție în aer

Miliardarul Nat Rothschild se pare că a fost convins să anuleze tranzacția Avia Invest. Președintele Igor Dodon a declarat, după ședința Consiliului de Securitate, că proprietarii au rămas aceiași, iar autoritățile au blocat orice posibilitate de tranzacționare. Potrivit lui Dodon, concesionarea Aeroportului în 2013 a fost o afacere păguboasă pentru stat: numai din taxa controversată de 9 euro concesionarul face „din aer” 24 milioane pe an și va face cam 1 miliard de euro, dacă e lăsat să concesioneze aeroportul timp de 49 de ani, cît durează contractul. Acesta trebuie reziliat, a conchis Dodon.

Tot azi, deputatul Igor Munteanu, președintele comisiei parlamentare care anchetează cum a fost concesionat Aeroportul în 2013, e nemulțumit că nici CNA, nici PG nu au răspuns la cererea comisiei de a porni dosar penal. Asta deși sesizarea a fost depusă pe 12 august. Atunci, în 2013, autoritățile nu au reacționat la „viciile majore de procedură”, spune Munteanu. De exemplu, Comisia de stat de monitorizare a contractului a ignorat faptul că firma care a cîștigat tenderul s-a retras în favoarea unei companii off-shore, cu preluarea ulterioară a Avia Invest de către Ilan Șor.

Revenirea în patrie

Ilan Șor se află în Israel, a confirmat șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Deputatul fugar a fost înregistrat în sistemul organizației internaționale, care cuprinde 194 de țări. Potrivit lui Țentiu, asta înseamnă că la orice traversare de frontieră, Șor va fi reținut. Israel, care permite deținerea cetățeniilor multiple, are o politică de neextrădare a propriilor cetățeni.

Probleme de securitate?

Unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului de la Casa Albă, consilierul prezidențial pe probleme de securitate John Bolton, vine la Chișinău pe 29 august. Cu această ocazie, prim ministra Maia Sandu a declarat: „Faptul că un oficial de acest rang și domeniu vizitează republica noastră este un semnal puternic de sprijin (...) Văd o dezvoltare fără precedent a relațiilor noastre cu SUA.” Sandu a mai anunțat că va merge și ea în SUA, însoțită de alți membri ai Guvernului, în perioada 31 aug.-4 sept.

Cocktailul RM

Igor Dodon a mers la Comrat, care astăzi marchează 75 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă, o avanpremieră pentru manifestațiile de la Chișinău de mîine cu ocazia aniversării Operațiunii Iași-Chișinău. La Comrat, șeful statului a zis că „evenimentele din august 1944 sînt percepute de marea majoritate a populației Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării și a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice”, adăugînd: „cei care nu respectă trecutul nostru, nu au viitor”.

Data de 23 august a fost declarată de Guvernul Sandu drept zi a Comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare . Pe 23 august, acum 80 de ani, a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov și anexele sale, în baza căruia sovieticii și-au atribuit Basarabia. Cîțiva ani mai tîrziu, sovieticii aveau să deporteze zeci de mii de locuitori din Moldova, inclusiv găgăuzi.

Nimeni nu mișcă!

Mai multe companii de transport au amenințat că vor intra în grevă dacă tarifele în transportul de călători nu vor fi ajustate. Într-un demers depus la MEI, operatorii se plîng că șoferii fug din cauza salariilor pe care angajatorii nu-și permit să le mărească. La fel, nu-și permit să reînnoiască parcul de vehicule și nu pot să plătească mecanicii și dispecerii. „În condițiile în care MEI nu manifestă nicio intenție de a reglementa mărimea tarifului, (...) facem încă un apel să examinați de urgență această chestiune sau declanșăm o grevă.” Ultima dată tarifele au fost ajustate acum 7 ani, constituind în prezent 48 bani per kilometru.

Omul presat

Iurii Luncașu, businessmanul care s-ar fi împușcat săptămîna trecută, suferea de scleroză multiplă. Despre asta a anunțat în cadrul unui briefing un prieten al familiei, Igor Fraiman. Acesta a mai spus că starea omului de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc s-a înrăutățit după ce presa a scris despre el. Familia a angajat un avocat care va analiza materialele din presă pentru a stabili dacă nu cumva ele au fost de vină pentru moartea lui Luncașu. Anterior s-a anunțat că procurorii investighează versiunea „determinării la sinucidere”, pe lîngă sinucidere și omor premeditat.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.